February 20, 2016

Cara Block Spam di CBOX chat.

Hi, selamat memulakan semester baru buat mahasiswa dan mahasiswi ^_^

Bila jarang-jarang update blog ni, saya selalu perasan, ada macam-macam spam dekat saya punya Cbox. So, terpaksalah saya menggigihkan diri mengkaji cara-cara nak blok mereka yang suka spam cbox orang ni.

Jom, cekidaut....!

1. Log in akaun Cbox anda. Kemudian klik "Messages" dibahagian kanan sebelah atas skrin anda. Then akan keluar 4 pilihan lagi bawah dia, so, klik je "messages" jugak.


2. Akan keluar macam yang di bawah ni. 


3. Then, scroll down  untuk cari pengguna yang ingin anda ban itu. 


4. Kemudian, klik "Ban" seperti yang telah di bulatkan di dalam gambar. 


5. Kemudian, anda tekan pulak "Users" yang diikuti dengan "blocked users" di bahagian atas belah kanan. 


6. Maka, akan keluarlah si pengguna yang anda ingin ban tu. Korang tick box yang disebelah nama dia tu, kemudian korang tekan "change expiry". Korang tukar, dari default date (dlm gambar tunjuk 4 weeks) kepada "forever". 


7. Hasilnya.... expiry nya adalah "never" !


Ok, done!

Semoga bermanfaat..hehehehee










1 comment:

luqman zakaria said...

nice entry..tak pernah tahu plak boleh block mcm nih