October 12, 2016

Our Pre-convocation

Salam,

Isnin depan, 17 October 2016, saya convo. Yeay!!!!
hahahhaa,, tetiba...

Jubah dah dapat, so, lemme share a few pre-convo pics. Mohon jangan menyampah,,haha

And, here I am, a Bachelor Degree of Biomedical Engineering holder!
#feelingexcited













In a few days, I will be an official Alumni of University Malaya! Yay!!!!

Thank you for all these years (^____^)



October 11, 2016

Say Alhamdulillah

Salam (^___^)

cr: https://twitter.com/allahsfavours/status/316773921506611200

Alhamdulillah for every single thing that we have!

Let's spread our love and be happy for what we already have, may Allah bless us with His blessing, happiness and rewards us with Jannah...

Amin... 
(^____^)

October 5, 2016

Whining and Complaining

Hi,

Rabu dah..haha..
Esok lusa weekend. Cepatnya masa berlalu...

Okay,

Just a simple question, WHY DO PEOPLE LOVE COMPLAINING AND WHINING?
Why?
Just do your work, leave if it really makes your life miserable and out of breath.

They might say,
"That is the only thing I can do, but I just hate it"

Girls, guys, if you can't let it go, just try to love it, try to enjoy it, stop complaining, stop burdening yourself, you gain nothing but stress je memanjang.
Especially buat yang beragama Islam, cuba IKHLASkan diri.

Actually, it depends on our own choice, either to be happy or not.
Try to relax and pray, may Allah ease everything.

Enjoy your life!!!

cr: GOOGLE, PINHUMOR.COM

September 25, 2016

Let's Go to Mummies Lab: Early Childhood Education (Pendidikan Awal Kanak-kanak)

Annyeonghasayeooooooo....
(^____^)

Saya nak post pasal program Mummies Lab dekat Petrosains Science Festival 2016 haritu. Ini adalah program yang bersesuaian dengan PENDIDIKAN AWAL KANAK-KANAK punya course. Saya adalah salah seorang tenaga penggerak Mummies Lab, beserta rakan-rakan sepasukan yang lain. Makanya, terdetik di hati nak berkongsi pasal program ni.

Okay, pasa asalnya, program ini yang kami gelar sebagai "Let's Go to Mummie's Lab" adalah program untuk memperkenalkan Sains dan Teknologi kepada adik-adik yang berumur 5 sehingga 12 tahun. To be exact, kami memperkenalkan Biomedical Engineering kepada adik-adik. Kenapa Biomedical Engineering? Because we're from Biomedical Engineering Departments. hahahhaa

So, memang kami memperkenalkan bidang kejuruteraan, tapi lebih menjurus kepada Kejuruteraan Bioperubatan. Tapi, kami juga ada modul tentang Kejuruteraan Kimia, Kejuruteraan Elektrik sikit-sikit and so on. Depends pada modul-modul yang ada juga. Kami pernah pergi ke sekolah-sekolah bandar dan luar bandar di Malaysia ni. So far, the feedbacks are beyond our expectations. And I must say that what we have done is almost reaching the perfect line. Eh, over pulak. Gurau je, tapi boleh la.hahaha

Okay, ni adalah pengenalan secara ringkas.

Okay, berbalik pada program yang kami jayakan dengan pihak Petrosains, kami buat pada 18 September haritu. Yahoo! We were so happy! Kata orang, pulang dengan senyuman ^_^

Ini gambar-gambar yang kami sempat snap;







For more info or pics, can visit us on Facebook:

Okay, sesiapa yang interested untuk join, can PM through Fb, or directly email me at namz_trah@yahoo.com okay? 

And for your information, program ni boleh bagi income kat kita, because they want to set up a company and make it sebagai program berbayar, but those yang nak join tu, kenalah betul-betul boleh bagi komitmen okay?

p/s:
sebenarnya ini adalah iklan jawatan kosong, maka, bekas student atau student UM yang final year or yang dah tak busy, dialu-alukan untuk join,,,hehehehe

September 6, 2016

Cubaan Pertama dengan Himalaya Herbals

Assalamualaikum,


These few days, I'm so tired of hearing these words, "Kenapa kau dah ada jerawat ni?"
As a normal woman, I am so depressed! Sekarang baru saya perasan apa itu "face breakout". Salah saya lah kot, pakai product ada chemical, ambik kau,,haha


Okay, straight to the point, this post is about me fighting the pimples and scars on my face. This is my first attempt using Himalaya Herbals skincare products. I just bought 2 products; Purifying Neem Face Wash and Gentle Exfoliating Apricot Scrub.


The face wash that contains neem and turmeric,  claims it can help prevent pimples. Really? Please make it works T.T
I do some "Google Research", they said neem and turmeric are really good in helping you fighting the pimples. Maybe 😂


For the scrub, It's good to exfoliate your face twice a week right? The Apricot Scrub claims that it can remove dead skin cells and blackheads. Plus, it is rich in Vitamin E that helps to nourish your skin. Again, really? Please make it works too...hahahaaha


Okay, saya try dulu, then saya update balik. Nak test dulu keberkesanan Himalaya Herbals ni ^_^


P/s:
Btw, kulit saya tak kering, kadang-kadang agak oily, tapi maybe certain part je kot. Tapi takde la oily sangat, boleh la. Agak normal kot. Tak sure..hahaha..
Berdasarkan review yang saya baca, face wash yang ni tak sesuai untuk dry skin, so for those yang dry skin, boleh guna face wash yang satu lagi tu.

July 18, 2016

#Sentap


Bila kita tak buat dosa, ingatkan memang kita berjaya lawan setan, tapi ghupernya, bila kita buang masa, bazirkan masa, kita tetap terpedaya dengan depa...

Sesungguhnya setan ni tak pernah berhenti nak melalaikan anak-anak Adam macam kita ni.

Sentapppppp T.T 

June 23, 2016

Tak Sabar Nak Balik!

Assalamualaikum,
Selamat Berpuasa untuk hari ke 18..hehe

Tak sabar nak balik ke kampung halamanku, Kampung Kuchelong, Bachok, Kelate. heheee

Saya dah tak sabar nak balik kampung ni, beli tiket 29hb, tapi dari dua minggu lepas lagi saya duk kemas barang. Bukan apa, takut tertinggal benda-benda penting.hehe
Excited pun ye jugak ^^,

Sape yang tak excited nak balik rumah kan,,hehehe

Nak balik rumah, then beli baju raya, dan juga beli persiapan untuk beraya.
Saya rasa saya dah cukup besar untuk buat semua tu, plannya, dah tak nak bagi mak buat semua benda, kitorang yang kena buat semua.





Nah, gmbar raya tahun lepas,,hehehee

Apapon,
Selamat menunaikan ibadah puasa, kita dah nak sampai ke sepuluh malam terakhir dah, let's starts if we haven't start yet (me too). huahuahua...

Semoga Allah bagi kita peluang berjumpa Lailatul Qadr. 

See you! 




June 22, 2016

Salam Nuzul Quran

Assalamualaikum...
Salam Nuzul Quran 
(^_^)


June 19, 2016

Ripped Jeans Look Ideas for Woman

Hello everyone (^_^)

Let's talk about ripped jeans fashion.

Ripped jeans have been trending since a few years back and not going out of style anytime soon. The ripped jeans are a must-have fashion piece as it adds that perfect statement to your entire appearance. However, some of you may not know the idea of how to style those ripped jeans and still make it appear stylish than sloppy. So how to turn the edgy piece into a nice ensemble? For the clueless ladies can take a look at these three ripped jeans look ideas for women which can represent your personality.


  1. Simple Casual

    This is the most common look you can pull off with a pair of ripped jeans. Simply match it with a simple plain tee and you are set! This outfit is perfect to be laid back in and you can spend your day offs looking simple yet comfortably stylish. Wear flip flops, sneaker or sandals on and still maintain a trendy appearance without much effort.



  2. Biker Chic

    For the individual who are looking for a boyish look, you can definitely match the ripped jeans with a tank top, leather jacket and boots for the perfect complete ensemble. It gives you that rugged yet sophisticated appeal which you can rock the look all about town. The ripped jeans help enhance your biker chic appearance easily.

                                                   


  3. Trendy Edge

    If you prefer something casual yet trendy in a way, a shirt and ripped jeans is the perfect combination. Choose printed oversized shirt which allows comforts and gives that edgy touch to your look. Complete the ensemble with statement jewelries and fashionable shoes as well. Step out of the house with confidence flaunting this look and be the center of attention.  

         
          

June 17, 2016

Awal Waktu

Assalamualaikum, Salam Jumaat  (^_^)

Cemana Ramadhan?
Saya dah excited nak balik kampung dah ni..hahaa

This week banyak pulak kerja kena buat, tapi Alhamdulillah, diberi akal dan kepantasan untuk buat kerja. Tapi bila bertangguh ni, perasaan dia tak best langsung, hidup dalam kebimbangan. Takde la saya menangguh sangat, tiap-tiap hari saya buat je kerja, tapi slow nya mengalahkan sloth. hahaha..



Tapi bila lecturer minta, fuhhh.. tekan minyak rapat, nasib baik okay..haha
Kena ubah sikap ni, tak mau dah slow-slow.

Jangan jadi sloth ye semua, buat kerja kena bersemangat dan pastikan siap di awal waktu, tak kisah la ada pressure ke takde, yang penting kena buat, baru la ada kelapangan dalam hidup.

Pesanan buat diri sendiri jugak. hahahhaa



p/s: 
She Was Pretty dengan Oh My Ghostess best giler..hahaha
Tengok lah kalau free, yang penting dahulukan yang wajib dulu ye.

June 11, 2016

Salam Ramadhan

Assalamualaikum.

Dah lama saya tak menulis, ampunkan saya..hahaahaa
Rasanya belum terlambat untuk saya ucapkan selamat menyambut Ramadhan al-Mubarak, bulan yaang penuh barakah.



Sempena nak bulan puasa ni, nak share sikit, tetiba kan,,hahaha, haritu kakak saya bagi bedak sejuk, dia kata dia malas nak pakai. Orang bagi, saya ambik je, tak kisah guna ke tak. But then, saya tetiba rajin, pakai bedak sejuk tu. Pendapat saya, bedak sejuk ni elok, ni saya senaraikan kesan kat saya je ea, bukan yang saya rujuk kat sumber mana. Saya share effect yang jadi kat saya je okay..hehe

Ok, kebaikan bedak sejuk pada saya:

1. Kecilkan pori.
2. Pudarkan jeragat.
3. Lembutkan muka.
4. Muka tak kering.

Bab kecilkan pori and pudarkan jeragat tu saya suka. Kawan-kawan saya pon duk guna bedak sejuk sekarang. Saya pakai kejap je, paling lama saya pakai dalam 30 minit je. Tak payah la pakai sampai pagi esok, kesian kat orang yang pandang muka kita tiap-tiap malam kan, especially yang ada suami dan anak-anak, basuh je terus sebelum tidur tu..haahaa... Jangan risau, walaupun pakai kejap, effect dia tetap ada.

Kat bawah ni adalah bedak sejuk yang saya pakai.



Saja je nak share tips, sape tak nak cantik time raya kan..hahaa
Yang penting kena rajin. Dan biasanya, kaedah tradisional ni sangat berbaloi kalau kita ikut. 

Alright, see you guys again ^___^

Selamat berpuasa!!! 



May 2, 2016

Pencarian Pertama Kali Bloglist by DyaNadia Reza

Hi..
Saya nak join segmen by Nadia ni, wish me luck hokeyy,,haha
(^___^)


Saya tag these awesome bloggers:


Jemput join naaa...

Bubyeeeee!
(^___^)





May 1, 2016

Trust Yourself!


It's not that bad to try something new. 
It's not that scary to step on a new path.

I'm stepping on the first stair of my dream. 
A choice that I have imagined years ago.

Just trust yourself!!!
(^____^)

Yes, we can!!!!




April 24, 2016

Krispy Kreme Doughnuts Run by Larian Spektra.

Hi, 
24th April 2016.
Weekend yang paling sihat untuk tahun ni... 
(^____^)

Krispy Kreme Doughnuts Run ni adalah salah satu "fun run" yang dianjurkan oleh Larian Spektra di bawah pengelolaan Kolej Kediaman Kedua, Universiti Malaya. 

Actually dia macam color run jugak. Ada baling-baling warna. Memang best, lebih-lebih lagi kalau pergi beramai-ramai bersama kawan-kawan. 
Owh, how I miss my geng..sob sob T.T 

Check these out!!!


Nama lagi doughnuts run kan, mestilah ada donut. 
This time, warna tak banyak sangat, compared to last year. 
Tapi personally, tahun ni saya rasa tak happy to the max, maybe sebab kawan2 yang lari bersama sudah berkurang. 
Hopefully next year it will be more fun...
But, you guys still the best!

Look at us before the event. 
Masih bersih dan suci. 






Dan ini pula adalah selepas lari...




Takdela kotor sangat kalau nak dibandingkan dengan tahun lepas, but still, warna-warna tu ada yang susah tanggal. 

InshaAllah, next year kalau saya still di KL, saya confirm akan join lagi..


Guys, kalau ada sesape yang tinggal area Universiti Malaya Kuala Lumpur, boleh la follow up untuk next event. 
Korang boleh like facebook Larian Spektra UM

Okay, see you again...
Bubyeeeee
(^_____^)


p/s:
kalau jeles dengan warna warni tu, jom join next year, 5km je..hehe

April 12, 2016

Homesick!


April 8, 2016

LGTML: SK Convent (M) Kajang, Part 1

Happy weekend guys!

Nak share sikit gambar preparation kitorang time pergi program
di SK Convent (M) Kajang. 
Best!!!

Actually saya baru tau yang kalau sekolah convent, maksud dia, memang untuk girls sahaja.
Very energetic eventho depa ni semua gegirls, almaklumlah, no boys kan, so, segan silunya kurangla sikit.. 











Ini baru part one tau, just nak share our preparation, nanti saya update lagi gambar adik-adik comel ni. Very excited!

Special thanks to all the teachers and parents of SK Convent (M) Kajang. 

(^____^)

April 2, 2016

Demi Kerja

Salam 
(^____^)

Right here, right now, it's raining!
Say Alhamdulillah....
Make your doa'....


Malam ni hujan, malam semalam panas. 
Disebabkan panas, kitorang pegi mengecat. 
Patut ke?hahaha

Kitorang prepare alat bantu mengajar untuk program 

Next week kitorang akan ke SK Convent Kajang. 
Excited!!!hehehe

Cepat-cepat, pegi usha apabenda Let's Go to Mummies lab tu..
Jangan lupa like tau...

Okay, check out our work in the middle of night...




Kerja mengecat batang paip...hahaha
Seronok main spray cat tu, tapi, be careful, make sure you take precautions when doing the spray2 thing tu okay (^_^)


Eh, tetiba letak gambar takde kaitan kan,,haha
Ni kitorang nak pegi shopping barang dapur, biasalah, bila duduk rumah sewa ni, hujung minggu kita pegi top up stock kat rumah... 

Nantikan update yang best-best pasal Let's Go to Mummies Lab nanti okay 
(^____^)

See ya!!!!