November 8, 2014

Seniors' Graduation Day!

Hype peeps!hehe
Tetiba rasa nak update kan. So, layan....


Preparation untuk mini celebration. 
Gigih kan..haha

Muka gadis-gadis tahun akhir Biomedical Engineering, UM
*cantik tak?*
hahaha


Bersama seniors yang dah grad...


Ambik aura + semangat sikit!!! haha


Ha, best part dia, MAKAN!!! 
Serius banyak lauk, macam orang kenduri kawin dan semestinya sedap..haha

Good Luck and All the Best buat yang still study macam saya ni. 
#muahciked
^_____^

Bye bye......

p/s:
Opss...  kalau nak kenal sape buddy saya, sila ke FB ea, buddy saya ni cantik sangat.hehe.. Now, beliau tengah further study, Master dekat Biomed Engine UM juga. 
#feelinginspired


October 23, 2014

Realiti Masyarakat

Assalamualaikum,

20 Oktober lepas, saya cakap saya nak kupas isu I Want to Touch a Dog, tapi setelah melakukan kajian beberapa hari, saya batalkan niat.

Kenapa?
Because I don't want to make my entry as a weapon used by the keyboard warriors, plus, I don't want to hurt anyone about this issue.

Tapi, saya menyokong 100% niat Syed Azmi Alhabsi, dan mungkin cara pelaksanaan ataupun tajuk yang dibawakan berbauR provokasi buat masyarakat setempat yang rata-ratanya mudah melatah.

Saya nak bercakap mengenai realiti perangai masyarakat kita bila berdepan dengan isu-isu yang ada kekhilafan.

Fenomena kita masyarakat Melayu, memang mudah melatah. Apabila melatah, macam-macam perkataan yang akan keluar daripada mulut kita, kebanyakannya tidak manis didengar dan sangat menyakitkan hati kalau bahasa kasarnya. Dalam bab mengomen isu ini, ramai masyarakat kita yang beragama Islam megeluarkan pelbagai respond dan pandangan. Dan yang lebih menyedihkan, ada yang sampai sanggup menuduh sahabat kita ini murtad. Na'uzubillah. Jangan terlebih lantang dalam bab Akidah. jangan menghakimi akidah seseorang melainkan ianya jelas.

Berapa kerat yang mengeluarkan pendapat yang berbaur nasihat dan cadangan yang membangun?
Begini rupanya cara kita mendidik golongan muda. Dengan makian dan sumpah seranah. Tidak keterlaluan jika saya cakap, patutlah yang keras susah dibengkokkan. Kerana apa? Kamu terajang sekuat hati, membabi buta, penuh emosi. Makin bengkok jadinya.

DAN JANGAN MEMPOLITIKKAN SEMUA BENDA!

Yang terbaru, penyebaran video yang mengaitkan seorang ustaz ni.
Cadangan saya, tak payah tekan share, tak payah komen. Tak payah jadi hakim. Tak payah gaduh-gaduh. Kebenaran pasti akan diketahui, dan kemenangan adalah pasti buat mereka yang teraniaya.

Yang peliknya, ada yang mengaitkan video ini dengan program IWTTAD.
Apa? Hilang modalkah kamu dalam menabur fitnah?

Diam itu lebih baik.

p/s:
Blogger sangat berperanan dalam menyebarkan berita. Sebarkanlah yang baik-baik, sebarkanlah nasihat. Buat blogger yang suka hangatkan panggung, udah-udah la, lebih baik korang update gambar selfie korang daripada duk sibuk sebar cerita dan gosip.
#kecewa #sekian

October 20, 2014

Rehat Yang Panjang

Assalamualaikum

(^____^)

Ini rehatku yang panjang dari. 


From the picture, you might know how I feel right now..hahaha

Gonna write again with this so called hot topic, #IWantToTouchTheDog 



August 3, 2014

Selamat Hari Raya!

Assalamualaikum, dan Selamat Hari Raya semua!!! 
(^___^)

How's your raya? Fun? haha
Saya punya raya not bad la. Dapat jumpa most of my big family.
Tapi yang sedihnya, kena masuk kerja awal, saya raya tiga hari je, kawan saya raya 2 hari. 
Nasib, nasib....

Ha, ni raya kitorang..


Boria tak kitorang? haha.. Ni first time ok pakai baju sama siap tudung pun sama. Kakak punya cadangan, saya selaku adik, ikut je la.

Kami lapan beradik, yang baju hijau tu abang ipaq.


Bersama adik bongsu yang nakal. Nak sama tinggi dengan saya dah, baru darjah lima. *kecewa*


Selfie di dapur bersama adik perempuan terchenta ^_^
Siap apron lagi tu,,hahaha


Ha, ni ketupat paling best pernah saya makan. Air tangan nenek terchenta.
Sedappp...!!!
(^____^)


Orite uolls, Selamat Hari Raya again. 
Main la mercun tu kalau nak main, tapi kalau kena tangan, tanggung sendiri ye.

Bye Bye.....

:p




May 20, 2014

Cara Menaikkan Semangat...YOSH!!!

Assalamualaikum (^___^)

Dah lama tak update, sorry... T.T
Third year, banyak benda nak buat. Ok, I'll keep it to myself since it is my problem. :p

Alright,
This whole semester, seriously, banyak rintangan dan halangan yang muncul. Assignments, projects, presentations, tests.

Kadang-kadang rasa nak say bye to everything and pack barang then balik rumah. But of course la saya bakal mendengar ceramah ilmiah daripada Mak Ayah saya. hehe.. ampunnn :p

Okey, these days, how do I keep my spirit up? Again and again?

"Everything will be alright, if you keep..."

Ayat ni la yang saya letak dalam kepala tiap kali saya rasa macam nak down and nak apa-apa je la. Yes, tak tipu. If I keep siapa? Letak la sape pun yang penting dalam hidup korang, tapi yang paling penting, letak Allah la. No one can beat Him right? Then mak, mak, mak, and ayah. And tak lupa jugak untuk diri sendiri and masa depan sendiri. Ok then, you will get your "YOSH!!!" back..haha



Ni untuk projects Capstone. Kira macam pre-thesis la ni.
And, we're so lucky because we can run our projects smoothly since we got the supports from our lecturers, technicians and the master student. They've helped us a lot, thanks. Nak compare dengan sesetengah group tu, rasanya kami memang ada luck sikit kot sebab tak pernah kena teruk time buat project walaupun ada lab yang sampai malam, and kami memang happy!!!. Terima kasih T.T 

And, special appreciation to my team; ^_^
Amira Khalid
Bie
Amira Ruslee

You all are very awesome!!

THANKS A LOT!!!


Actually, kadang-kadang tu, bila tension sangat dengan banyak kerja, saya tido, tapi last last, kita kena hadap jugak problem tu, so, just face it, everything will be alright, have faith in Allah.

Orite! Smile (^___^)

p/s:
Jom tengok the Voice, Christina Grimmie punya suara sedap...haha

March 21, 2014

Kucing


teringat kucing kat rumah, macamni la beliau selalu buat. 
Sakit, kuku beliau tajam...hahaha
Tapi, redha jela...


Okey, ni hero saya. 
Berat memang berat, tapi suka panjat kaki orang demi sesuap nasi. 
Calar balar tu memang lumrah kehidupan sebagai kakak beliau la. 
Sayang gila, ok, bubye..hahah

(^____^)

March 20, 2014

Kantoi

Last week, week 4.


Kantoi pulak I..haha..
Kantoi apa?

I was one of the missing 'plane' la, menurut Dr Ting.
So sorry Dr.
INSHA ALLAH I'll never do that again. Amin,,hehe...

The weird thing is, how come he knows me? How come he knows that I was one of the missing 'plane'. What a sarcastic lecturer la.

Seingat saya, gambar ni yang saya letak kat spectrum. And menurut kata kak Enas, my file is missing.


Cam ke? Haiya Dr. Don't aim me ok next time.
I won't ponteng2 dah.hahaha

Dr. memang tak marah, tapi beliau sangat sarcastic di sebalik senyuman menawan beliau tu. haish..
Ok, saya budak nakal.
Jangan tiru ye...

Hokkey...
Saya akan ingat hari ni sampai bila-bila.

Nasihat :::::: JANGAN NAKAL-NAKAL

*lain kali nak rosakkan mic dlm kelas tu*

March 12, 2014

I miss them, I miss U

These two little kiddos, 
I really miss them.
Tiap kali pergi rumah dorang, memang confirm dorang kerjakan cukup-cukup. 
Saya bersyukur, dapat merasai kasih mereka. 




Penat, macam main hoki tanpa henti.
Tapi, tula kebahagian untuk mereka, kebahagian budak-budak yang tak tau apa-apa. 
Biarlah mereka bergelak ketawa, aku pun turut bahagia.

Tiap kali saya nak balik, soalan sama yang dorang tanya.
"Bila awak nak datang lagi?"

Serius saya tak tau nak jawab apa. 
They keep waiting. Sorry....

Mampu kata, 
"Nanti saya datang lagi"

Tak sanggup untuk saya menabur janji. 

Mereka sepupu saya. 
Anak kepada pak cik saya.
Yang masih lagi tak mampu untuk bangun, untuk bercakap. Dah melepasi koma, tapi masih tak berdaya.

Ya Allah, dugaan Mu cukup membuatkan hati kami bergetar. 

Dear readers,
Please, lend me your doa'. 

MH370 hilang tanpa jejak.
Keluarga mangsa pasti sedih. 
Mungkin tak sama.
Perasan mereka dengan perasan kami.
Ujian mereka lagi besar.
Insha Allah, ada sinar untuk kita semua.

Get well soon Ayah Mat, 
we really miss you...

March 9, 2014

MH370, Where Are You?


Dear MH370, 
Where are you?
Please come back, all of us are waiting for you.

Allahuakbar, 
bila Allah kata Jadi, maka jadilah...
Kun fayakun...

Dear Malaysian, 
Keep Praying.

Insha Allah, the chance is ours. 

Aminn...

Dear typical Malaysian, 
those who are fanatic with their political views, stop arguing, stop spreading all those nonsense, stop judging and stop blaming.
Lets pray together.

Insha Allah. 

p/s:
Dear readers, please get yourself a trusted and formal information. 

March 8, 2014

#1 Capstone

Halloo (^____^)

Hand Grip is our first Capstone Project.

You know hand grip? hehe... yang kita guna untuk ukur kekuatan tangan tu la. Kalo kat gym, muka dia yang macam dalam gambar ni.


Tapi yang ni kita tak boleh tau nilai daya yang kita kenakan. So, we come out with our own idea, designated by all 8 of us. Nanti dah siap saya kasi tunjuk

I warning awal-awal ok, don't expect too much since the materials that we used mostly from the recycle product.haha.. baguih2...

And one more thing, prototype kami tu, tak de la canggih, pakai kayu pun boleh. Sebab, kitorang nak capai objektif semata-mata, bukan nak menkomersialkan product kitorang. Kalau nak jual, boleh la kita pakai benda yang havoc-havoc sikit. haha

Before I tutup tirai, here is our progress....



ha, perkenalkan, kat belakang tu nama dia 'Amira (kami). My cute coursemate.

Aktiviti selfie tak dapat la nak elak, ye dok?haha

Okeyh, babai (^_____^)

p/s:
happy happy sokmo guys!!!

March 5, 2014

Can I just....

Can I just disappear?
Can I just shut my mouth up?
Can I just leave everything?
Can I just keep silent?
Can I just....


Yup.
My answer is NO!

No matter how touched, how sad, how upset and how terrible I feel. I have to stand and move forward. 
Smile without showing my sorrow. 

Sometimes, I feel like they just make a fake smile, laughing like a zombie to my jokes.
Don't pretend, just leave me if you want. 
I can't be fair enough because I love all of you, if you hate it, just go.  
I expect nothing cos I'll ask nothing. 
I just want you to be happy. 

Be strong guys! 




February 24, 2014

Go Back!!!

Assalamualaikum, Salam 1 Malaysia (^___^)

Second week of 6th semester. Hmm.. not much to say, feel a bit busy la...hahaha

Just nak share, sehari dua, eh bukan, tiga empat hari ni, banyak saya jumpa quote pasal masa lampau or kejadian yang telah lepas.

"Don't look back" katanya, ada yang kata "Don't follow your past" dan macam-macam lagi.

And the best, saya rasa kata-kata daripada Tun Dr. Mahathir,

"When you have lost your way, go back to your beginning"


ha kan? It's a new chance, don't be afraid, just try (^___^)

Go back!
Check balik, kenapa kita mula, apa tujuan kita, insha Allah, betullah jalan yang kita lalui nanti.
Jangan berhenti mencuba, insha Allah...

Cakap macam bajet kan? tapi ok la tu, semua orang nak jadi baik kan?hehe

Apapun, be happy, smile for no reason, if you smile because of something, you might lose that 'something' one day. Then, you don't know why are you smiling.

Okeyh, pesanan untuk diriku sendiri kebanyakannya sebab saya rasa agak lemas time ni..haha

Till we meet again,
Athirah Zain...

:p

p/s:
happy sokmo ye!!!

February 18, 2014

Story of My Life

Assalamualaikum (^___^)

2014...
Cepat masa berlalu, sangat cepat. Rasa macam baru semalam masuk tadika. TUp tup, eh? 22 tahun dah aku ni.haha

So, this is my first and latest entry for 2014, an entry published by a third year student. Second SEM dah pun, maksudnya ni sem ke6 saya, ada lagi berbaki 2 sem. Kalau habis pada waktunya la.haha

When I look back, hmm... there are lot and lot of things have changed.

Tapi haritu, jumpa dengan sepupu ayah, dia cakap,
"Eh, budak ni. Tak berubah muka dia, dari dulu macam ni la dia"

Saya macam, krek krek... Is that for real? Maybe pada pandangannya la.

And, there are also lot... lot... of things I wanna share. But, I've no idea how and when. Busy la katakan.

Tapi seriously, sem ni busy. Dengan jam kredit yang banyak, dengan Engineering Art Challenge yang saya join, dengan projek mega bersama kawan-kawan, dengan urusan latihan industri lagi.

I think, I have to work harder la since I'm not a kid anymore and I need to pretend that I am mature enough to handle my own life. Maybe..haha

Mengenang kembali rentetan hidupku yang tak berapa nak rentet ni, baru ku sedar, I've grown up (^___^)
Agak LOL la..haha

Zaman muda belum belia. Ofkos yang pakai tudung tu la saya..haha


Zaman sekolah menengah, form 5. Gambar len takde, terdelete memori,,sob sob T.T

Zaman matrik. Still searching for this shirt, no idea where is it..huhu

First year dulu. Rindu pulak,,haha

Second Year, I learnt a lot, yet quite confusing in finding my own path.
I love this one, honestly. Seriously.haha

Now dah 3rd year. 

This is my timeline, not much to say but I've learnt a lot. Try to be a better person without being others or try to hide my own colors. Not that good, I just can't and of course I really hope that I'm not a really bad girl too. 

Thanks to everyone, I've grown up till this stage mostly because of all of you. 
Terasa nak nyanyi lagu Story of My Life la pulak,,haha

End of story. May Allah ease everything. (^___^)