June 27, 2013

End of Semester


June 25, 2013

The Climb




I can almost see it, 
That dream I'm dreaming, 
But there's a voice inside my head saying,
"You'll never reach it"

Every step I'm taking, 
Every move I make feels, 
Lost with no direction,
My faith is shaking, 
But I gotta keep trying,
Gotta keep my head held high. 

There's alway gonna be another mountain, 
Im always gonna wanna make it move,
Always gonna be uphill battle, 
Sometimes gonna have to lose.

Ain't about how fast I get there, 
Ain't about what's waiting on the other side, 
It's the climb...

The struggles I'm facing, 
The chances I'm taking, 
Sometimes might knock me down, 
But no, I'm not breaking...

I may not knw it, 
But these are the moments that

I'm gonna remember the most, yeah..
Just gotta keep going.


And I gotta be strong, 
Just keep pushing on...

Cause there's always anther mountain, 
I'm always gonna wanna make it move, 
Always gonna be a uphill battle, 
Sometimes I'm gonna have to lose...

Ain't about how fast I get there, 
Ain't about what's waiting on the other side, 
It's the climb...

There's alway gonna be another mountain, 
Im always gonna wanna make it move,
Always gonna be uphill battle, 
Sometimes gonna have to lose.

Ain't about how fast I get there, 
Ain't about what's waiting on the other side, 
It's the climb, yeah!!!

Keep moving, keep climbing, 
Keep the faith, baby
It's about, it's all about the climb,
Keep the faith, keep your faith, whoaaa....

:: Miley Cyrus, The Climb ::

June 22, 2013

Jerebu (Haze)


Bangun pagi,
Bukak tingkap,
Gelap, ok, biar je udara pagi masuk, nice (^___^)

2 jam kemudian,
"Pedihnya mata aku, mengantuk ni"
Pandang ke luar tingkap,
"Eh, dorang ni bila masa fogging? Sabtu pun kerja?"
Termenung...

15 minit kemudian, dalam toilet.
"Hai akak (^__^) "
mana boleh bagi salam dalam toilet
Akak : Kuatkan jerebu kat luar tu..huhuhu
" Ha'a, siap ada bau lagi"
*gugup
Sebenarnya saya terkejut, ingatkan fogging, rupanya jerebu mengganas lagi, hadoi..

Hadoi...
Tadi terbaca, 6 buah sekolah tutup sebab jerebu, sekolah di Johor. Untung kau budak-budak. haha gurau

Jaga kesihatan masing-masing, minum air sebanyak yang mampu, kalau rajin, pakailah mask (^___^)

Yang ni, 


Bukan yang ni, 


Lawa kau jahhhh....

June 18, 2013

Akidah




Semalam, 
sekali lagi paku di ketuk...
Sekali diketuk, sekali ia masuk.

Mata kembali terbuka, 
kembali cakna, 
sempat menyibuk dalam usrah orang lain, 
asal nampak halaqah, 
duduk pasang telinga, 
terdengar perkataan
AKIDAH...

Ya, persoalan akidah, walaupun topik yang dibawa tajuk asalnya Isra' dan Mi'raj. 
Berkait secara langsung dan tidak langsung.

Banyak yang perlu kugali, 
ini Ilmu Fardhu Ain, wajib ke atas setiap insan yang berpegang pada kalimah SYAHADAH...

Kamu, saya, dia dan mereka
Ini semua bakal kita bawa ke muka pengadilan kelak, 
Islamkah kita?
Kufurkah kita?
Jadi, wajib untuk kita tau ilmu akidah.

Aku punya masih cetek, 
sangat cetek, 
lagi cetek daripada lOPAK air selepas hujan renyai, 
lagi cetek daripada kolam mandian semut, 
sangat cetek...


"Lazimi SYAHADAH"
Itu pesan si kakak, 
pesanku juga untuk semua...

"LAZIMI SYAHADAH"

lazimi dan yakini, 
sepenuh hati...

Kufur, tanpa sedar atau tidak, 
tanpa ilmu atau berilmu, 
Ada kufur tanpa keuzuran...
BAHAYA... BAHAYA... BAHAYA..
BELAJAR...BELAJAR...BELAJAR...


Selamatkan akidah kita, 
selamatkan akidah ibu bapa kita, 
selamatkan akidah orang yang kita sayangi, 
selamatkan akidah semua, 
seberapa ramai selagi mampu...



Akidah adalah akar, 
tanpa akar mana mungkin bunga ini wujud... 

p/s:
bunga pokok naga, milik sendiri (^__^)
bunga ni lawa, dan besar, 
terima kasih ayah, 
ini pun ilmu, 
ilmu berkebun..hehe 

June 16, 2013

Rindu


Manusia merindu pada yang tiada, 
Merindu pada yang jauh.
Ku rindu sama kamu, 
tak mungkin ketemu lagi,
esok, 
lusa, 
bila-bila sekalipun,
tak mungkin, 
Insha Allah, 
di sana kita bakal bertemu...

Doa buatmu, 
Moga mendapat tempat di sisi Allah, 
Amin...

p/s:
jangan rindu pada yang tak halal... itu kerja sia-sia...
bila diulang tayang di akhirat nanti, apa perasaan kita?
Na'uzubillah, insaflah Athirah Zain, jangan rindu sembarangan...
Letak jurang.. Ya, jurang!!! 
(Insha Allah dah insaf ^__^ ) 

June 15, 2013

Monolog #1

Spread your freedom (^___^)


Ku lepaskan rantaian hatiku, 
ya aku berjaya, 
rantaian itu hanya ciptaan manusia-manusia bodoh seperti aku, 
itu rantaian cinta palsu, 
cinta itu kosong, cinta itu penuh dosa,
aku bodoh melayan hambatan nafsu, 
aku bodoh melayan degup palsu, 
dan aku bodoh, 
percaya kepada provokasi diri, 
provokasi alam, 
provokasi semesta…
terima kasih, 
Kau bantu aku melepaskan belenggu itu, 
terima kasih (^____^)
Mereka itu, 
Kawan aku, tak lebih, tak kurang…
Kawan, bukan sahabat, 
Kawan bukan teman…
Aku adalah aku, 
Jiwa keras?
Mungkin ya, mungkin tidak, 
Kerana aku tau, 
di mana tingkatnya…
Usah cuba, 
Usah fikir, 
Itu bukan tingkatmu…
Aku manusia pembengis…
Aku juga adalah penangis…
Yang pasti, 
Aku adalah pemikir…
Pemikir yang rakus, 
Merobek rahsia hati, 
Merobek kata hati, 
Antara sedar dan tidak, 
Antara teka dan tahu.
Terkadang aku suka menembak, 
Sengaja menembak, 
bak penembak tepat, 
Menembak untuk menghasilkan jurang.
Maafkan aku.
Usah meneka, 
Usah menuduh,
Kau, dia, dan mereka, 
Semua punya tempat dalam kalamku…
~feeling free~

p/s:
ku suka karya Ramlee Awang Mursyid... Allah dan Aku... Hanya Aku dan Allah (^___^)
Faham? Letakkan 'aku' sebagai kamu, tafsirlah ikut suka, ini untuk kamu, hadiah untuk kamu semua (^___^)

June 14, 2013

Apa itu Fenomena El Nino

Assalamualaikum, Salam Jumaat (^___^)

Beberapa tahun yang lepas, saya ada terbaca artikel berkenaan dengan fenomena EL Nino. Kalau tak silap, masa tu saya menengah rendah ataupun masih bersekolah rendah. Lupa dah. Masa tu, suka sebut nama El Nino, El Nino. Namanya cukup best, tapi 'rasa' dia yang tak best.huhu



El Nino:
::: Ditakrifkan sebagai, kepanasan yang luar biasa (abnormal) disebabkan oleh pemanasan air dipermukaan laut Asia Pasifik. Yang timur tekanan tinggi, yang barat tekanan rendah, jadi, terjadilah peningkatan suhu air laut di bahagian-bahagian tertentu.

Okay, nak tau lebih lanjut, sila Google ea (^___^)

Yang saya nak cakap sebenarnya, sekarang ni semakin menjadi-jadi fenomena ni. Sangat panas, tapi semestinya tak sepanas neraka yang dasyat tu, na'uzubillahiminzalik...

Kita penyumbang, kita yang terkena kesannya dan kitalah yang perlu buat sesuatu, semuanya kita. Bukan haiwan, dan bukan pokok jambu. Kita, ada faham???

So, stop open burning... hehe... Selain daripada kejadian semula jadi, benda lain juga turut menjadi penyumbang kepada Global Warming, malahan, penyumbang utama pulak. Ni la, kejayaan makhluk bergelar manusia. Diciptakan Allah untuk menyuburkan alam, tapi ramai yang nak menyuburkan nafsu sendiri.

Berlumba-lumba mengejar kekayaan, semua balak dan pokok nak tebang. Berlumba-lumba 'memakmurkan' kemalasan, semua sampah nak bakar macamtu je. Berlumba-lumba nak pergi kerja, semua kereta nak pakai sorang sebijik. Habis dia punya gas monoksida berterbangan bebas bak helang jantan. Eh?  *mengarut

Konklusinya, sama-samalah kita menjaga alam sekitar (^____^)

p/s:
panas (angguk)

Gambar ni diambil melalui tingkap bilik.. panas mentari menyengat kalbu...huhu


Indahnya suasana petang..haha



June 12, 2013

The Battle

Assalamualaikum (^____^)

Insha Allah, esok, my "battle" officially bermula besok. Nak tak nak, kena hadapi, habis ke tak study tu, belakang kira, yang penting jawab..hehe


Best of Luck untuk sape yang sedang menghadapi exam, doa dan restu dariku..haha

(^_____^)

p/s:
mood burung hantu tak hilang lagi....

June 8, 2013

Think Then Talk


Senang ke susah nak buat ni?
Bila emosi mengatasi akal, susah la.
Bila akal mengatasi emosi, senang la.
Selalu buat, lambat laun senang la. 
Cuba dan cuba (^__^)

"(Allah) Yang Maha Pemurah. Yang telah mengajarkan Al-Quran. Dia yang menciptakan manusia. Mengajarnya pandai berbicara"
~ar-Rahman : 1-4 ~

Subhanallah... (^____^)

p/s:
dalam bercakap kadang-kadang terlanjur menutur kata. Jadi, sebelum munuturkan, lebih baik diam. Tak selalunya kuih terbentuk mengikut acuan tangan kita, tak semuanya (^____^) Maafkan saya. ^^,

Imotiv itu apa?

Assalamualaikum...

Bukak blog tadi, baru perasan ada something yang pelik. Imotiv tu benda apa? Kenapa dia ada kat komen dan kenapa dia tak jadi publish? Mana hilang? Pening, pening....


hoh,, blur lagi (^____^)

Tetiba bunyi bunga api, hari ni hari apa? Semalam 27 Rejab, harini? Haish...
*geleng...

credit to google image (^___^)


p/s:
sakit gigi kali ni susah nak hilang, tak tau nak baut cane dah, hadoi... lekat nasikkkk T.T
baru tau atas pun akan tumbuh gigi bongsu, aiyoo.. berapa tahun lagi ceq nak tahan ni? dah dua tahun dah gigi oi,, dah2 la tu,,huhu