February 26, 2013

Dilemma 1 2 3

Assalamualaikum, Salam 1Malaysia (^___^)

Dilemma 1 2 3?
We always have a lot of choices, am I right? Tapi dalam masa yang sama, kadang-kadang choice yang kita buat, bukan 100% kita suka kan? Sometimes, kita pilih sebab kita kesian, kita nak jaga hati ataupun macam-macam lagi sebab yang buat kita memilih something yang kita tak berminat.

Ada orang pernah cakap,
"Trah, you're very strict, you'll say YES and NO without any excuses. I like your style"
It was a few years ago, tapi setiap benda ada cerita tersendiri, so tak perlu la judge sedemikian rupa kawanku.
Err.. the truth is, she didn't know the exact situations. Most of the times, I just pretend to be cool. Siapa tau monolog dalaman kita kan?

Sebetulnya, susah untuk kita buat keputusan, susah untuk kita jaga hati semua pihak. Dan lebih teruk, sometimes benda yang kita pilih tu akan mengganggu hidup kita, mengganggu reputasi kita. Tapi apa nak buat. Lecturer Moral and Ethics saya ada cakap, to make decisions, we have think, is it morally right or wrong. Is there anyone will be harmed and who will be happy and etc.

Konklusinya,
Buat sesuatu keputusan, kena fikir elok-elok, nanti terjerat.

Situasi sekarang, saya memang stress, hopefully I've made the right decision.
Cuma yang saya nak tekankan, bila kita paksa orang untuk buat keputusan yang cenderung ke arah kebaikan kita, tolong jangan paksa orang tu. Give support and jangan buat dia menyesal kesian kat kita. Lebih kurang la, kalau faham alhamdulillah, kalau tak faham, tak pe, lain kali boleh bincang (^___^)

Tetiba teringat zaman sekolah dulu, benda ni memang saya suka (^___^)
Tak de orang paksa pun saya nak join. Sekali cikgu tanya, terus angguk tak henti..hehe





Ni zaman kami berforum, sangat seronok. Malu letak tepi, yang penting, kami berjaya menyampaikan ilmu dan buah fikiran. Membawa nama SMKA Tok Bachok dengan penuh keihlasan (^___^)

Really miss that moment, hope we can have another session, as an inspiration for our juniors..


Ini hanya salah satu guide untuk buat keputusan, kata orang, pemikiran ni abstrak, tapi saya yakin, walau macamana pun cara kita berfikir, motif kita sama juga kan? So, make the right decision, jangan tersepit dikemudian hari.

Seandainya diri tersepit, teruskan langkah, mantain cool, kalau nak stop pun, stop la dengan cara yang berhemah. (^___^)

p/s:
Ku tersenyum dalam kepenatan, mak ayah, doakan anakmu ini kuat, can't wait for mid-sem break (^___^)

February 22, 2013

Just Girls Talk

Assalamualaikum, Salam 1Malaysia (^____^)

A short story for girls, its not a cute fairy tale, but its Trah's Tales.. Erk? Krek krek..haha
Tetiba banyak cerita pulak di awal Sem ni. Tak pe, sharing is caring mak saya kata (^___^)

It was started when I was a kid, I think 4 years old maybe...
Masa tu, mereka ni la hero saya, sanggup buat-buat sakit perut sebab nak tengok cerita dorang. Biasalah, kat kelantan, Ahad kena pegi sekolah. huhu

Dia ni ialah hero common semua orang time kecil-kecil dulu la..
Ni....

Mesti semua orang kenal kan dengan Encik Goku ni...hehe.. terer kot..kahkahkah.. 
Time tu, memang admire sangat-sangat. Selalu tiru gaya Super Saiya dia tu, konon keluar power la kan? 

Sampai sekarang, still minat lagi, tapi jarang la tengok, layan tetap layan.haha

Sebenarnya, nak cakap benda lain, tu just intro. haha

Guess what? 
Officially this semester, saya masuk kelas taekwondo. haha.. Bila fikir, kelakar tapi dah lama mengidam nak belajar benda ni. Tapi tak tau nak start cane, biasalah, cari geng nak masuk sekali.haha. Saya pasti, mesti ramai girl yang dah join or berminat nak join kan?

This sem, saya join taekwondo dengan classmates sekalian. Kelas 2 kali seminggu, yuran pun murah, RM30 je setahun. Baju lak RM60 je, so join la ye (^____^)

Actually as a woman, eh silap, I'm still a girl la. Haha, so, sebagai budak perempuan, tak salah kalau kita join benda-benda macamni. Baik untuk masa depan, at least dapat protect anak-anak pun dah cukup. This is a serious talk. Walaupun masih budak (budak lagi sebab tak layak mengundi lagi), kita kena fikir jugak. Yang tak budak pun boleh belajar. Macam lagu Britney tu, "I'm not a girl, yet a woman", ni golongan tengah-tengah la kot. Ok, dah merapu pulak..haha




So, jom masuk Taekwondo ea..haha

Semalam kelas first saya, penat, tapi happy. Enjoy sebab kita suka. Minggu ni agak stress, so, bila masuk kelas ni, boleh release stress la kan?haha... Release macamana? Faham-faham je la kan, kesian kat partner kita. haha...

Semalam kawan-kawan saya cakap, sakit saya buat kat dorang. Ye ke? Sorry, bukan sengaja, dah memang camtu selalu saya buat bila gaduh-gaduh manja dengan adik-adik. Sikit je, I'm a newbie ok, great your junior ni.. (^___^)

Bare in mind, yang masuk taekwando ni, bukan nya golongan yang kasar sangat, yang lembut bak sutera pun ada. So, jangan misjudge kat taekwondo girls ea, kitorang bukan tomboi tapi comel-comel..hakhak


I know I'm cute, please don't say it..haha
(kartun ni yg cakap ea)


p/s:
baru start ni still putih, takpe, belajar slow-slow, nanti naik la setingkat-setingkat..hehe

February 20, 2013

Challenge Accepted?


Ada betulnya dengan statement ni kan?



p/s:
Ni kira macam wordless weds yg selalu dicanangkan tu la..hehe
Sape paham maksud ayat ni?
Anyone?
Just say it!
"Challenge Accepted!!!


February 19, 2013

Apa Jadi Ni???

Assalamualaikummm....

Orang tua kita dulu pernah berkata, dah jatuh, ditimpa tangga, kena pulak taik ayam.. selang dua saat lepastu, jatuh pulak tukul atas kepala. 

Err.. yang dua minit tu, saya tambah je. jangan saman saya sebab mencemarkan bahasa ea..huhu

Ni ada satu kisah, bukan kisah Mat Jenin, tapi kisah seorang budak perempuan yang nak kata daif, tak de la daif. Naif? Lagi la tak, bab pekena orang, dia nombor satu.

Apepun, layan jap ea.hehe

Okeyh,

Nak dijadikan cerita, suatu hari, budak tu naik la teksi. Baru turun bas la katakan, dalam mamai-mamai, mesej mak dia, kata dia dah selamat sampai. Then, berangan sebab orang yang duduk depan dia hensem. Bukan la, sebab dia teringat kat kampung. Mata dah bengkak sebab nangis-nangis tak nak balik kampus (ini hanya propa). Then, nak dijadikan cerita, handset kesayangan pulak tertinggal atas teksi. Dah la tak sedar langsung, balik bilik, syok je mengemas bilik segala bagai. Dah masuk pukul 7, konon nak tido la balik, cari fon nak kunci jam, tup tup baru perasan FON ILANG!!!

Ni baru part pertama. Kira macam baru jatuh tangga la ni.

Then, keesokan harinya. Nak pegi kelas, punyalah awal siap, semangat baru la katakan..haha
Tetiba....
Mana kad matrik gua???!!!
Aiya, then teringat, mana pulak kad bas gua???!!

Aiyo, yang second day ni, dah masuk part "ditimpa tangga and kena taik ayam terus la ni".

Kad matrik penting wow, cane nak amik baucer buku kalau tak de kad matrik kan?hehe.. terpaksa la budak ni buat-buat muka kesian dekat yang distribute baucer tu. Ha, dapat!!haha...

Tapi, bila nak masuk library, kena soal la pulak dengan pak guard control macho skema depan library tu. Buat muka sedih lagi, selamat lagi kali ni. Alhamdulillah.

Hehe.. ni part yang tak boleh buat muka kesian dah. Kan dah takde kad bus, so, pegi la amik cepat-cepat even dia kasi tempoh seminggu. Bukan apa, dah penat naik teksi, membazir je. kekadang tu, tumpang classmate, tapi tak syok la, budak tu laki, dah la dulu-dulu selalu gaduh. Nak tak nak, kad bas mesti ada!

So, budak ni pergilah ke HEP. Punyala mula-mula tu yakin boleh je dapat kad kalau tunjuk IC or kad siswa. Sekali tengok, yang jaga kaunter tu, muka macam senior sekolah dulu kenyataan ini 99% benar, memang senior pun. Terus tak berani nak argue, terus ye je.. hukhuk.. penat beratur...

Hmm.. tak pe la, yang part 2 minit tu pulak,
Cerita begini, semalam, budak tu pegi toilet pukul 3.54am. haha. mana tak takutnye kan? Tak de orang langsung. Nak kejut orang len, kesian lak nak ganggu. So, pegi la sorang. Bila dah keluar toilet tu, terus nak lari, ha, sekali terpijak lantai licin. Nasib baik tak jatuh, tapi tangan kena pintu. Agak teruk gak calar dia. Besar ow, huhu.. Aset kot, ayoi, jatuh saham... Kena air sikit pun sakit, sakit dia macam sampai kat tulang lak tu. Bila kawan tanya, kenapa dengan tangan? Kena kuali ke? terus jawab, "Ha'a, kena kuali panas".

Agak kurang asam di situ kan? Tak reti2 nak insaf lagi, dah tangan sakit, duk la diam2. Siap tak sapu ubat lagi tu, konon tangan tu kebal sangat la kan. Padahal, hampeh.. Padan muka, nak jadi Jackie Chan lagi, sape suruh. Citer kat mak, jadi besar lak story, ada ke dia suh pegi spital, haish, buat malu ngan doktor lak..hehe. relax la mak, anak jantan la katakan..hehe

Apapun, budak tu memilih SABAR sebagai penawar jantung yang renyuk. (pergh ayat tak leh blah)

And budak perempuan tu, tak lain tak bukan, saya la, Si Athirah Zain yang tetiba jadi clumsy dek tak dapat terima kenyataan yang ayah dia pun macam orang lain jugak, kekadang demam, kekadang sihat.hmm... Termenung sana, termenung sini, sampai gajah nak pijak pun buat derk..thanks buat geng2 blogger yang sudi bagi kekuatan..huhu

Esok, by hook or by crook, saya kena buat jugak kad matrik tu, susah idup tak de dua benda ni..huhu...

Hopefully, everything will be ok ^____^

Ops, lupa, calculator kesayangan pun tertinggal kat rumah jugak.huhu.. Aset penting gak tu, tak de calculator, cane nak idup ni. Adoi...dush2..

Orite, thats all, thank you (gaya macam present lak)


Yes! I'm ROck!!!


p/s:
saja nak share, takut diri sendiri terasa penat and mengalah, dah cerita and taip sorang2 ni, rasa release la jugak..hoho.. JIA YOU!!!!!!!!!!

February 17, 2013

Hati Mau Pecah

Assalamualaikum...

Esok dah start sem baru, rasa blur semacam je. I just got a 'cute little' problem. Tak tau nak express macamana. Sabar je la menunggu hari esok.haha... ampun mak, tak sengaja tertinggal fon dalam teksi. Cobaan semata-mata..haha...

Tadi baru check result, alhamdulillah, ada yang menyegat, ada yang menyegih, biasalah, asal garam hidup student. Sem ni, insha Allah, yang keruh akan cuba dihindari, yang jernih akan ku hampiri (^____^)

Berazam menjadi lebih matang, matang terhadap diri sendiri, matang dengan orang lain rasanya tak perlu sangat kot. Bergantung pada situasi.hehe.. Yang penting, dalam kita memperjuangkan diri kita yang sebenar, jangan sampai tak perasan kehadiran orang lain di sekeliling, tak salah kalau kita jadi sesumpah seketika asalkan benda tu bawa perkara baik. Bergantung kepada situasi la kan? (dah banyak kali ulang benda sama).. (^____^)



Cuti sem haritu rasa macam cuti paling best tapi agak sedih. Best sebab terasa macam ada perubahan yang lebih baik, entah saya or orang lain yang berubah. Tapi ada something la dengan cuti haritu. Adik laki saya yang second tu, dulu memang tak banyak cakap, dengan mak ayah pun dia tak cakap. Sampai ada yang ejek dia bisu. Balik haritu saya tengok adik saya dah banyak cakap, cerita macam-macam dengan mak ayah saya, alhamdulillah, terharu sangat-sangat.

Benda yang menyedihkan saya, bila tengok ayah saya selalu sakit kaki, kaki ayah kejang kot, tak reti nak cakap. Sedih bila tengok muka ayah berkerut tahan sakit. Lagi-lagi bila tengok ayah termenung. Allah je tau perasan dalam hati kami. Ayah pun selalu pesan, kalau dia dah tak de nanti, benda apa yang kami kena ingat, benda apa yang kami kena hindar. Mak pun bimbang, mak pun cakap ayah lain sikit, kalau dulu ayah memang bersemangat, especially kalau time nak ke kebun, memang semangat. Saya just mampu berdoa, moga Allah panjangkan umur mak ayah. Cuba memujuk diri agar tak menolak takdir tapi saya yakin, Allah akan ambil orang yang kita sayang saat kita betul-betul bersedia. Kadang-kadang, kita pun tak tau bila kita bersedia, hanya Allah tau waktu yang tepat. Mak pun ada cakap, family ayah, mostly awal 60-an dah tak de, tapi ayah baru 59. Insha Allah sihat ayah lepas ni, ayah orang yang paling menjaga pemakanan. Ayah tak pernah gemuk dan ayah tak pernah kurus.

Ayah memang garang, sangat garang, tapi ada masa ayah suka bergurau. Saya suka tengok bila ayah usik mak, bila ayah gelak. Ayah yang ajar kami adik beradik berdisiplin. Kami sayang ayah sangat-sangat. Moga Ayah terus sihat.


Uban ayah sikit je, ayah still mantain. Dalam diam saya turut mengagumi cara ayah mengawal pemakanan.

Sepanjang hidup saya, tak pernah rasa bimbang macam ni, bimbang, takut, tak sanggup... semua bercampur...

Terpanggil untuk menaip something tentang ayah setelah hati tak termampu menahan khuatir. Moga ayah sentiasa sihat, melihat anak-anak berjaya menggapai bintangmu... Aminn...


p/s:
Menunggu cuti lagi... ku mahu pulang ke kampung..... :'(