June 8, 2013

Think Then Talk


Senang ke susah nak buat ni?
Bila emosi mengatasi akal, susah la.
Bila akal mengatasi emosi, senang la.
Selalu buat, lambat laun senang la. 
Cuba dan cuba (^__^)

"(Allah) Yang Maha Pemurah. Yang telah mengajarkan Al-Quran. Dia yang menciptakan manusia. Mengajarnya pandai berbicara"
~ar-Rahman : 1-4 ~

Subhanallah... (^____^)

p/s:
dalam bercakap kadang-kadang terlanjur menutur kata. Jadi, sebelum munuturkan, lebih baik diam. Tak selalunya kuih terbentuk mengikut acuan tangan kita, tak semuanya (^____^) Maafkan saya. ^^,

10 comments:

Tinta Lana said...

Salam.

Kdg2 trah, kat kepala nak sebut benda lain, tapi bila kuar dari mulot, lain apa yg diucapkan,hehehe

Agak2 sukar nk kwl emosi, lagi2 kalau sdg marah or sedih, cuba jauhkan diri..dari semua org. Sebab bila dlm keadaan tak tenteram, org yang tak bersalah pun jadi mangsa emosi kita..

trah zain said...

Selalu macam Tu, Dan selalu disalah ertikan... Hadoi, salah faham yang tak Ada effect xpe, tp Lau salah faham melukakan hati yg sedih Tu... So, lebih baik diam, cakap je no komen or xtau..huhu

krole said...

tapi kebanyakkan orang sekarangni...cakap dlu baru fikir kan~~~terutamanya bla da platform macam facebook ni...huh! semua main bedal jew

puteri kasih said...

bila rasa tak mampu kawal emosi tu baik diam dulu..takut nanti kata-kata kita tu boleh buat hati orang lain terguris kan

Iha Zaliza said...

betul3.. kena fikir dulu sebelum cakap.. mcm blog jugak, kena baca entri dulu baru komen (eh, perumpaan jenis apakah?) :D

azizah :) said...

betul tu..kena pikir dulu sebelum bercakap..baru kata2 kita takde buat org terguris ke apa..

are_lin@yu said...

tula kdg2 tak tercakap sbb xdpt fkr lagi time tu.huhu

Norhasniza Khalid said...

diam adalah terbaik.. tp kalau dah terlebih diam jadik nye terbalik.. hehe..

hainom OKje said...

Tapi tak selalunya berjaya.... kadang tu terlepas jugak berkata2 tanpa berfikir banyak kali dulu acamne tu hehe

Cik Yaya said...

betul...
fikir dhulu sblm bkata2..
bnyk hti perlu djga..kcuali utk pkra kbaikan =)