February 17, 2013

Hati Mau Pecah

Assalamualaikum...

Esok dah start sem baru, rasa blur semacam je. I just got a 'cute little' problem. Tak tau nak express macamana. Sabar je la menunggu hari esok.haha... ampun mak, tak sengaja tertinggal fon dalam teksi. Cobaan semata-mata..haha...

Tadi baru check result, alhamdulillah, ada yang menyegat, ada yang menyegih, biasalah, asal garam hidup student. Sem ni, insha Allah, yang keruh akan cuba dihindari, yang jernih akan ku hampiri (^____^)

Berazam menjadi lebih matang, matang terhadap diri sendiri, matang dengan orang lain rasanya tak perlu sangat kot. Bergantung pada situasi.hehe.. Yang penting, dalam kita memperjuangkan diri kita yang sebenar, jangan sampai tak perasan kehadiran orang lain di sekeliling, tak salah kalau kita jadi sesumpah seketika asalkan benda tu bawa perkara baik. Bergantung kepada situasi la kan? (dah banyak kali ulang benda sama).. (^____^)



Cuti sem haritu rasa macam cuti paling best tapi agak sedih. Best sebab terasa macam ada perubahan yang lebih baik, entah saya or orang lain yang berubah. Tapi ada something la dengan cuti haritu. Adik laki saya yang second tu, dulu memang tak banyak cakap, dengan mak ayah pun dia tak cakap. Sampai ada yang ejek dia bisu. Balik haritu saya tengok adik saya dah banyak cakap, cerita macam-macam dengan mak ayah saya, alhamdulillah, terharu sangat-sangat.

Benda yang menyedihkan saya, bila tengok ayah saya selalu sakit kaki, kaki ayah kejang kot, tak reti nak cakap. Sedih bila tengok muka ayah berkerut tahan sakit. Lagi-lagi bila tengok ayah termenung. Allah je tau perasan dalam hati kami. Ayah pun selalu pesan, kalau dia dah tak de nanti, benda apa yang kami kena ingat, benda apa yang kami kena hindar. Mak pun bimbang, mak pun cakap ayah lain sikit, kalau dulu ayah memang bersemangat, especially kalau time nak ke kebun, memang semangat. Saya just mampu berdoa, moga Allah panjangkan umur mak ayah. Cuba memujuk diri agar tak menolak takdir tapi saya yakin, Allah akan ambil orang yang kita sayang saat kita betul-betul bersedia. Kadang-kadang, kita pun tak tau bila kita bersedia, hanya Allah tau waktu yang tepat. Mak pun ada cakap, family ayah, mostly awal 60-an dah tak de, tapi ayah baru 59. Insha Allah sihat ayah lepas ni, ayah orang yang paling menjaga pemakanan. Ayah tak pernah gemuk dan ayah tak pernah kurus.

Ayah memang garang, sangat garang, tapi ada masa ayah suka bergurau. Saya suka tengok bila ayah usik mak, bila ayah gelak. Ayah yang ajar kami adik beradik berdisiplin. Kami sayang ayah sangat-sangat. Moga Ayah terus sihat.


Uban ayah sikit je, ayah still mantain. Dalam diam saya turut mengagumi cara ayah mengawal pemakanan.

Sepanjang hidup saya, tak pernah rasa bimbang macam ni, bimbang, takut, tak sanggup... semua bercampur...

Terpanggil untuk menaip something tentang ayah setelah hati tak termampu menahan khuatir. Moga ayah sentiasa sihat, melihat anak-anak berjaya menggapai bintangmu... Aminn...


p/s:
Menunggu cuti lagi... ku mahu pulang ke kampung..... :'(

57 comments:

isam ismail said...

bawak la pergi mengurut,,,he3

myfreeminded said...

Bertuah parents trah dapat anak yang concern cam trah. Sem baru dah mula ye. Kami kat sini still dalam cuti sem sampai bulan 5 nanti, cuma sekarang ada budak2 yang ambil subjek untuk special sem.

Nurul Faiz said...

sebak akak baca cerita trah ni. sobsob..
moga Allah panjangkan umur ayah dan ibu trah. Amin.
semoga ayah trah cepat sembuh juga :)

Dunia Wilma said...

Tenangkan hati...Kuatkan semangat...
Wilma doakan agar Ayah dan Mak Trah sentiasa sihat dan panjang umur...
Apa yang penting sekarang...
Tyrah kena concerntrate dengan study Tyrah...
All the best untuk sem baru Tyrah ya...

Chic Na said...

jangan fikir bukan2 trah. tumpukan pada pelajaran. InshaAllah semuanya baik2 je. banyak2 berdoa k. :)

Azhafizah Md Nor said...

selamat pulang ke kampus.By the way,All the best for next sem.(:

Mar Haini Abdul Rahim said...

trah........ tacink sgt baca.. moga ayah trah sihat2 selalu ye.. trah jgn lupe kol hr2 sementara masih boleh bercakap dgn mereka.. ayah trah hensem, mak trah comel :)

*teringat arwh ayah mar :'( betul, setuju, Allah akan ambil org yg kt syg bila kita betul2 sedia walaupn ms tu kt xpsti kt sdia @ x.. bile dh xde br kt sedar.. Allah Maha Adil.. Allahu Akbar.. rindunyeeee ~

hazwan hairy said...

xpe byk2 berdoa semoga semua2 nya ok...

TiranaAduka said...

Salam trah
Semoga esok adalah hari yang indah dan selamat memulakan
dengan ucapan Bismillah ..jangan lupa tau...
hanya doa yang TA iringkan semoga Trah sukses....

Kirim salam pada ayah trah...
blogger TiranaAduka doakan agar ayah tirah sentiasa di dalam limpah rahmatNYA...amin

Nur Atiqah Mohd Zaki said...

all the best trah.. cam ne hp boleh tinggal kat teksi?

Cik Yaya said...

mudah2 smua fmly sht cik trah..espcially ayah tu.. =) amin
sgla yg baik itu dtg dri Allh kan... =)
sntiasa ingt Allah..hti akn jd tenang..

Botak said...

hohhhh., baru start sem dah terfikir pasal cuti., hahahaha..

trah zain said...

dah pegi, tapi tukang urut tu ganas sgt, ayah kata sakit,,hehe

trah zain said...

semua anak mesti concern kan?hehe..
owh, lain pulak ea?

trah zain said...

huhu,, thanks akak sebab memahami, Aminn :'(

trah zain said...

Insha Allah, thanks Wilma..hoho

trah zain said...

Harapnya camtu la chic na.... moga Allah bagi yang terbaik.. Aminn

trah zain said...

Thanks (^___^)

trah zain said...

mesti akak kuat kan? Kalau nak ikutkan, jrg sgt sy call ayah,,huhu
hensem n comel ea? syg akak,,hehe

trah zain said...

Insha Allah,, aminn.. thanks hazwan :)

trah zain said...

Wassalam TA..
Amin... Terima kasih sgt2 ye TA..huhu

Insha Allah, moga Ayah terus sihat dan terus tegur kami,,huhu

trah zain said...

Thanks tiqah (^__^)
Mamai kot,,hehe

trah zain said...

Inshallah, thanks yaya ^_^

trah zain said...

hehe.. cuti best ^_^

Shida Radzuan said...

sabar ye tirah..moga ayah tirah cepat sembuh..insha allah ssuatu yg tjd ade hikmah dsbaliknya.. :)

Diana Azis said...

Sebak baca sebab akak pun kadang-kadang ada rasa yang sama..Harap-harap parent tirah sentiasa sihat..sebagai anak, kalau tak boleh balik selalu, call pun boleh..gembirakan mereka selama mereka masih ada.. :)

Tinta Lana said...

Salam.

Haiippp, camna leh tertinggal fon lam teksi ni trah, hehehe. Banyak menung ea..teringat ayah?

Kita faham prasaan trah.. mcm lana,wlaupun duk ngan family, tpi risau tgk abah kita..abah kita tak jaga makan langsung,huhuhu

cweet pinky said...

tirah ! kuatkan semangat keyh , ALLAH ade ~

inche hlovate said...

Semoga ayah awak cepat sembuh..byk kan berdoa ye

^^eKaTiKaH^^ said...

awak ayah, kite ibu. kaki ibu kite selalu sakit2.. biaselah dah berumur. walaubagaimana pun, kite sebagai anak, sentiasa doakan kesihatan ibu bapa kite.

fyna said...

semga ayah dear cepat sembuh ye.


*ayah fyna pun tegas. bekas tentera kan. tapi sangat sayang dia. eh.. sayang emak juga.

Noor said...

sabar ye trah..selalu doakan ibubapa kita sentiasa sihat.rajin2 la picit kaki ayah tu ye..mana tau tangan trah menjadi buat kaki ayah beransur sembuh!..hihi..at least terubat krisauan kita bla tgk dia lega ckit.

abah Noor pun smpai skarg kaki dia dok sakit2.bekas xcdent dulu,kdg2 luka bkas kna jahit dulu pun bleh bnanah.luka kat dlm xnmpak.brapa kali asyik kna bedah buang nanah.dah la tulang patah.risiko kereputan tulang sntiasa ada sbab dulu bekas kna skru dktor masukkan besi.asal tahu jaga hati ngn airmuka abah.cukup buat dia happy.

deno said...

good luck for ur new sem dear.. insyaallah.. doakan mak ayah selalu :)

huny madu said...

Kite ni kdg2 bile berckp psl mak ayah mmg sebak,bkn sbb sedih tp terasa syg smpai mengalir air mata.
Sbgai ank selagi ade ms & peluang,blk la kampung jenguk mereka..
Moga mak ayah trah dikurniakan kesihatan yg baik & dpt melihat kejayaan ank2 nya. In shaa Allah.. :)

Mieya Atiera said...

Sama juga dengan ayah Mieya. Kakinya pon selalu sangat kejang. Bila kejang, kaki rasaa sejuk semacam. Bukan sekali dua, tapi dah banyak kali dah.

Phat said...

good luck ya tirah

are_lin@yu said...

apa pn thniah dah tau result ;)

syiela said...

tahniah tuk tirah...

moga ayah tirah sentiasa di beri kesihatan yg baik

** lama tak ke sini.. dah lain benar rupanya :)

Diari Si Froggie said...

Tang kedua ibu bapa memang kita sebagai anak agak gusar.. lagi2 kalau depa ngadu depa sakit.. kalau boleh tiap2 saat nak duduk dengan depa kan trah? aida pernah satu ketika dulu memalam kejutkan abah aida bangun.. puas kejutkan tak bangun2 juga time tu hati dah macam cuak bercampur redha.. tengok perut pun tak berombak.. last2 aida pegang bahu abah, abah terbangun masa tu Ya Allah lega bukan kepalang.. :) apa2 pun semoga trah tabah dan sentiasa menghargai kedua org tua.. buat yang terbaik ok. Moga abah trah dan mak sihat2 sahaja dan dipanjangkan umur..

trah zain said...

insha ALlah, amin,, mekasih shida,,hoho

trah zain said...

Amin,, terima kasih akak..

trah zain said...

huhu,, cane tau saya termenung ni?huhu,,
betul, bila dorang dah sampai ke usia senja, macam kita duk pikir kan?huhu

trah zain said...

insha Allah, thanks CP,,hoho

trah zain said...

Amin,,, thanks ea..

trah zain said...

betul la, bila dah belajar bab2 ni, jadi terpikir lebih pulak,,huhu..
Insha Allah, moga parents kita mendapat yang terbaik..

trah zain said...

Amin,, thanks ea fyna.. ayah bila garang, tu tanda dia sayang kita kan,,huhu

trah zain said...

Saya picit dengan tangan ayah cakap tak rasa pun, saya tak reti, ayah suruh pijak dengan tumit ja...hoho,,

Owh, ayah noor pernah xcdnt, moga xde infection dah lepas ni ea noor..
betul, kita jaga air muka parents kita, biar dorang bangga ada anak macam kita semua and tak menyesal sebab lahirkan kita

trah zain said...

Thanks deno,, Insha Allah ^_^

trah zain said...

betul, tanpa sebab pun kita boleh nangis, bukti bila kita betul2 sayang..
Nak sangat balik,,huhu
Inshallah.. moga dorang sempat tengok pelangi yang akan dilakar nanti,,huhu,,aminn

trah zain said...

thansk phat ^_^

trah zain said...

thanks ea ^_^

trah zain said...

thanks syiela ^^
Amin..hoho

...edit sikit2 je.. tukar header je,,hehe

trah zain said...

betul, alu boleh nak pastikan yg dorang betul2 sihat..huhu..
saspen gak tu,,huhu.. mesti adh nak nangis time tu kan aida?huhu
Inshallah, moga doa sahabat ni makbul,,aminn,,huhu

Raudzah Zahari said...

Terus berdoa untuk kesejahteraan mereka k Tirah... In Shaa ALLAH dimakbulkan ALLAH...And good luck with your new sem...

Remy hazza said...

ibu dan ayah.... idola terbaik utk kita semua.....

Mrs Velentine said...

akak doakan ayah tirah sihat hendaknya...mungkin gout kot bawalah pg berubat

Nurul Aini said...

Sangat comel gambar mak ayah trah tu..Ya Allah..rindu dekat arwah ayah.. Amin amin ya rabbalalamin..moga ayah trah cepat sembuh, di panjangkan umur dan di murahkan rezeki. Untuk mak trah juga.