February 26, 2013

Dilemma 1 2 3

Assalamualaikum, Salam 1Malaysia (^___^)

Dilemma 1 2 3?
We always have a lot of choices, am I right? Tapi dalam masa yang sama, kadang-kadang choice yang kita buat, bukan 100% kita suka kan? Sometimes, kita pilih sebab kita kesian, kita nak jaga hati ataupun macam-macam lagi sebab yang buat kita memilih something yang kita tak berminat.

Ada orang pernah cakap,
"Trah, you're very strict, you'll say YES and NO without any excuses. I like your style"
It was a few years ago, tapi setiap benda ada cerita tersendiri, so tak perlu la judge sedemikian rupa kawanku.
Err.. the truth is, she didn't know the exact situations. Most of the times, I just pretend to be cool. Siapa tau monolog dalaman kita kan?

Sebetulnya, susah untuk kita buat keputusan, susah untuk kita jaga hati semua pihak. Dan lebih teruk, sometimes benda yang kita pilih tu akan mengganggu hidup kita, mengganggu reputasi kita. Tapi apa nak buat. Lecturer Moral and Ethics saya ada cakap, to make decisions, we have think, is it morally right or wrong. Is there anyone will be harmed and who will be happy and etc.

Konklusinya,
Buat sesuatu keputusan, kena fikir elok-elok, nanti terjerat.

Situasi sekarang, saya memang stress, hopefully I've made the right decision.
Cuma yang saya nak tekankan, bila kita paksa orang untuk buat keputusan yang cenderung ke arah kebaikan kita, tolong jangan paksa orang tu. Give support and jangan buat dia menyesal kesian kat kita. Lebih kurang la, kalau faham alhamdulillah, kalau tak faham, tak pe, lain kali boleh bincang (^___^)

Tetiba teringat zaman sekolah dulu, benda ni memang saya suka (^___^)
Tak de orang paksa pun saya nak join. Sekali cikgu tanya, terus angguk tak henti..hehe





Ni zaman kami berforum, sangat seronok. Malu letak tepi, yang penting, kami berjaya menyampaikan ilmu dan buah fikiran. Membawa nama SMKA Tok Bachok dengan penuh keihlasan (^___^)

Really miss that moment, hope we can have another session, as an inspiration for our juniors..


Ini hanya salah satu guide untuk buat keputusan, kata orang, pemikiran ni abstrak, tapi saya yakin, walau macamana pun cara kita berfikir, motif kita sama juga kan? So, make the right decision, jangan tersepit dikemudian hari.

Seandainya diri tersepit, teruskan langkah, mantain cool, kalau nak stop pun, stop la dengan cara yang berhemah. (^___^)

p/s:
Ku tersenyum dalam kepenatan, mak ayah, doakan anakmu ini kuat, can't wait for mid-sem break (^___^)

26 comments:

Nurul Faiz said...

wah, hebat la trah. pelajar yang aktif ^ ^

Luqman Amri said...

strict? ddulu pernah jugak la dengar kak tirah ni bekeng? jolo ko? haha jangan marah...

Mar Haini Abdul Rahim said...

apelah dilema yg dihadapi tu ye.. nmpk mcm serius, apa pun akak doakan yg terbaik utk trah ye :)
*hidup mmg begitu, keputusan sbnrnya dibuat hmpir stiap saat - aktiviti yg kt lakukan sharian jg adalah kputusan yg kt lakukan ^^ All the best trah ! *hoho kuat berforum upenye ye, pasni bleh la wakil UM lak ! bangge2 ^_^

Chic Na said...

hebat la trah. patutla trah pandai berkata2, tulis ayat pun best2. heheh..

Tinta Lana said...

Assalammualaikum.

Agree ngan cikna.

Awal kenal penulisan trah kat sini, ada sesuatu yg buat akk mai sini lagi. Trah banyak tulis niche motivasi..kebetulan akk pun minat niche ni ^_^

Aisya Sensei said...

hanya yg mngenali je yg tau kan..haha..

lamo ea x jupo classmate :)

trah zain said...

krek krek.. tak aktif pn akak, jarang2 kadang2 ja..haha...

trah zain said...

huish, itu hanya propa semata-mata luqman (^___^)

trah zain said...

agak la, sebab saya penat kot, and ada something yang saya takut, sebab tu jadi pusing sikit tu, biasanya ok ja (^___^)
betul, nak bangun pagi pun kena pilih gak, nak bangun awal ke, nak bangun lewat?haha
thanks akak, tak de la kuat sangat, tu citer lama akak.hehe

trah zain said...

erk.. ye ke chic na?haha
kan dulu amik BM, mestila boleh berkata-kata,hehe

trah zain said...

waalaikummussalam...
ye ke akak? saya tak perasan sebenarnya,
actually benda yang saya tulis tu banyak untuk tegur diri sendiri sebenarnya..huhu
semuanya related pada kehidupan saya sebenarnya..huhu
saya pun suka baca blog akak, akak suka bagi kata-kata semangat,hehe

trah zain said...

ada benarnya..hek3..
lamo xjupo aisyah ni, makin tembam ke x ni?haha

Diari Si Froggie said...

betul tu kita selalu terjerat dengan keputusan yang orang lain buat.. kang kalau tolak dia kecik hati terpaksa juga kita menelannya.. huhu. Tapi sesekali perlu juga katakan NO kalau ianya betul2 tak logik. :) wah pelajar aktif nie.. nampak semua muka pandai2 je tu :P

محمد رازيق said...

yerp bila buat sumthing kena fikir dulu. apepun tak semestinya bila kita dah pilih sesuatu tapi kurang menjadi. mungkin ada yang lebih baik menanti. siapa tahu?

miss fluffy said...

buat keputusan & nk jaga hati tu yg ssh..sometimes mmg kita xdpt pun nk puaskan hati org..so, kena fikir baik2 la..heee

NAL said...

nak buat ape pun memang kena fikir panjang sebab setiap tindakan akan membawa kepada risikonya tersendiri. Kita sendiri la yang akan menanggungnya.

#NAL masukkan kamu dlm bloglist. Tq sebab selalu singgah blog NAL :)

inche hlovate said...

stuju dengan NAL.. apa je yg kita nak buat kena fikir panjang. pikir dulu apa baik buruk keputusan yg kita nak ambil tu

Tinta Lana said...

hehee, tima kasih trah ^_^

trah zain said...

hm,, betul, ditelan mati mak, diluah mati bapak la ni,,hoho

eh, tak la aida,,haha
suka suki zaman sekolah je tu (^__^)
bab pandai tu, saya aminkan ea aida,,hehe
aminn (^__^)

trah zain said...

hmm,, betul, be optimist la kan? (^__^)

trah zain said...

betul.. kena betul2 pikir, tapi kekadang, tak sempat nak pikir,,hehe

trah zain said...

pun betul, apapun yg kita buat, kita jugak yg kena tanggung..hoho
owh, thanks nal, nanti saya masukkan yg nal jugak ea (^___^)

trah zain said...

(^___^)
moga dapat jadi guideline u keputusan mendatang nanti.. thanks ea..

trah zain said...

sama-sama akak,,hehe

Nurul Aini said...

Saya suka entry ni 130 peratus..betul sangat2.. Memang kena fikir kesannya yang lain tapi bila kita dah buat keputusan, kita kena bulatkan keputusan tu. Orang yang berjaya adlah orang yang boleh melupakan masa silamnya. Strike while the iron is hot.. Kalau terlebih fikir hati dan perasaan orang, maka hati dan perasaan sendiri yang terguris. Orang tak kan faham, sebab bukan dia duduk di tempat yang kita duduk. InsyaAllah, buat keputusan yang terbaik, pasti ada Allah yang membantu. ^__^

trah zain said...

saya suka komen awak 130% gak.. ^_^
strike while the iron is hot..betul3...
sekali langkah, jalan je la, tak de guna nak undur lagi, menyusahkan orang plak jadinya..hoho
Aminn (^__^)