January 3, 2013

Oh Hati!!!

Assalamualaikum, selamat berbahagia (^___^)

Keep Your Heart Strong

Keep your heart strong to face the battles of your life. Ayat simple, tapi bermakna. Hidup ini penuh ranjau, kadang-kadang terluka, kadang-kadang terjatuh, kadang-kadang bahagia. Adat menjadi manusia yang ditugaskan untuk menjadi khalifah.

Semua manusia pernah kecewa (oh, you break my heart!!!), semua manusia pernah menangis, semua manusia pernah terluka mahupun terguris. Itulah asam garam yang menguatkan hati kita. Jadi, in whatever situations, keep calm and pray for Allah. Smile (^___^)

Itu hanya selingan untuk memotivasikan diri saja, agar sentiasa kuat menempuh ujian daripada Allah.

Baginda SAW pernah bersabda,

"Ketahuilah, dalam diri setiap manusia ada seketul daging, jika ia baik, maka baiklah jasad itu, jika ia rosak, maka rosaklah jasad itu, itulah yang dinamakan seketul hati"
Hadis riwayat Bukhari dan Muslim

Ulama' ada mengkelaskan hati kepada 3,
i. Hati yang hidup
ii. Hati yang mati
iii. Hati yang sakit

Hati yang sakit (qalbun maridh), kalau hidup dan mati tu kita faham, kalau sakit tu macamana?

Sakit tu sakit la..hehe

Sakit di sini menunjukkan, hati tu masih beriman tapi sentiasa fight dengan hawa nafsu yang menguasai diri. 


 Kadang-kadang kita pernah rasa tak tenang, rasa semua benda kat dunia ni bermasalah. Rasa nak jerit-jerit je, rasa nak marah orang, tanpa kita tau sebab yang jelas. Kadang-kedang benda kecil pun kita nak kecohkan, ketahuilah, inilah salah satu penyakit hati.

Tak pe, ibarat kata doktor, kalau tak masuk ICU tu, kira ok la tu, setakat ke klinik, maknanya kita masih boleh tanpa perlu membeli ubatan yang mahal lagi banyak..hehe

Dulu, saya selalu rasa nak marah orang. Saintis kata, biasalah tu, remaja yang sedang membesar, ada masalah hormon sikit. Betullah tu, hormon berkait rapat dengan emosi. Tapi tanpa kita sedar, sedikit sebanyak kita yang bertanggungjawab merembaskan hormon tu. Sekarang saya pun dalam proses merawat hati, orang yang baru belajar ni, selalu ada salah silap, andai saya rekasar tu, maaf dipinta. Belum master lagi bab jaga hati, nak kata master, degree pun tak lepas.heehee

Ber-husnuzon (think positive) dalam apa jua keadaan, insha-Allah jiwa kacau terubat. No dengki-dengki, no jealous-jealous ye (^___^)

Dekatkan diri dengan Pencipta, doa banyak-banyak, bergantunglah hanya kepada Nya.

Jom kita sama-sama belajar step-by-step, mulakan dengan diri, buangkan sikap ego, sikap sombong dan sikap-sikap lain yang negatif. Take your time, take it easy, and take a nap kalau mengantuk (^___^)

Yang penting, SABAR...



Orite, till then, make a move, I move..hehe

Wabillahitaufiq wal hidayah,
Assalamualaikum warahmatullahi wa barokatuh. (^____^)

p/s:
post ini untuk menunjukkan yang hati yang sakit tu masih boleh diubati, jangan rasa dah terlambat untuk bertaubat, pintu paling luas adalah pintu taubat. Tapi jangan la pula nak menangguh taubat tu, kalau dah meninggal, tak de maknanya.

Taubat di sini bukan sahaja bertaubat apabila melakukan dosa-dosa besar sahaja, dosa-dosa kecil pun tak terkecuali dude (^_____^)


40 comments:

zulhilmi tempoyak said...

hati ini... bisa diturisi.. menarik untuk dikongsi. thanks. :)

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Sabar itu sesuatu yg indah...
Pintu taubat sentiasa terbuka..kerana sesungguhnya DIA lah yg maha pengampun lagi maha mengasihani...

izan mama mia said...

jom baiki hati...

dEdEQ dE wIshEs said...

SAKIT ULU HATI :(

CikMunBlogger said...

semoga hati kita sentiasa dipenuhi sifat mahmudah :)

intanfirdaus247 said...

Salam....semoga hati kita sentiasa dipenuhi sifat2 yg baik

hazwan hairy said...

sama2 kita renungkan..hehe..

Kelana Cinta said...

Be strong!

Chic Na said...

hati yg sakit boleh dirawat. kalau hati baik InshaAllah semuanya akan baik.

baru noticed bday trah 26 July. dkt2 bday kita. :D

kak nora said...

sabar..tenang..

fuZa said...

baik hati, suka hati, susah hati, terasa hati, sakit hati,makan hati...
hati-hati :)

Mrs Velentine said...

Sabar tue yg penting yea

saifudin abu izzudin said...

Nice blog :)
salam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

saifudin abu izzudin said...

Nice blog :)
salam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

azizah :) said...

sabar pasti ada ganjarannya.. insyaAllah :)

Mar Haini Abdul Rahim said...

yeahh cayokk2... selamat berjuang ! duhai hati raja segala raja :D

syafiqakarim said...

masih kuat utk tabah ni

:')

Leeza dayasari [santai leeza] said...

semua org pernah terluka. melukakan.. dilukakan.. semuanya ada..
yg penting kita perlu belajar drpd setiap situasi itu agar kehidupan kita menjadi lebih baik..... moga 2013, terus sukses buat kita.

Sya Chot .. said...

nice sharing,nice entry..kita semua pernh dilukakan dan melukakan..hope thn baru ni,kte dpt brbh jd yg terbaik..:)

aku HaniAsyira said...

hati sakit.. semua pernah rasa kan.. kalau tak, hmm,,tak jadi hidup tuh

anis scha said...

hmm. hati bila dah sakit susah nak baik semula. cuma kesabaran yang tinggi je kita mampu tenang kan hati kita semula ..

Hanida Moss said...

Very good post dear :)

Nurul Faiz said...

CF pon nak minta maaf jika ada terkasar bahasa dengan Trah. Huhuhu.

puteri kasih said...

peliharahlah hati..sayangi diri :)

boni kacak said...

hehehe.. sebenarnya pengalaman demi pengalaman, ujian demi ujian yang diberikanNya kepada kita sebenarnya melatih hati kita.. percayalah, semakin banyak ujian, kita akan menjadi seorang yang sangat penyabar.. lama kelamaan hati tu akan menjadi tenang sentiasa :)

Sop said...

sama2 kita jaga hati :)

Kesuma Angsana said...

tq singgah di laman KA ye. Dh follow juga 825

-meeSUPERGIRL- said...

jangan biarkan hati mati . kan?

Nurulee said...

I hope we all boleh jaga hati dgn baik. In shaa Allah.

Tinta Lana said...

Salam.

Selain amalkan berfikiran positif, amalkan juga sabar.

Hidup memang kena banyak bersabar..lagi2, kita yang muda.. belajar kawal rasa marah. Baru tadi, ada customer muda dtg pda lana..belum apa2, dia dah terjah n sergah.

Kita ni..sbg manusia, sedar dan tahu sebenarnya emosi tu bleh dikawal, tpi kita selalu biarkan ia berlaku sebaliknya. Emosi yg kawal kita..

Satu lagi..selalu bersangka baik.. dan, tidak mengharapkan balasan diatas setiap perbuatan. Ini pun antara punca mslh hati.. salu sgt fikir bukan2, selalu plak mengharapkan blsn dan gnjrn ats stiap perbuatan. Bila tak dpt, kita mula kecewa, tak senang.. tak elok sbnrnya kan trah.. :)

Mama Adam said...

sekarang, penyakit phd banyak menular. mungkin kerana hati telah rosak. kadang2, kita pun tak faham apa yang didengkikan.

bersyukur dengan apa yang ada :)

Aida Omar said...

Maknya ramai kita yang mengalami hati yang sakit.. termasuk aida. hehe. Dulu pun aida masa umur 17-19 memang sangat2 pemarah.. siap hentak2 hempas2 barang lagi :P tapi Alhamdulillah lepas banyak bergaul banyak belajar rasa marah tu hilang lagi pulak kita think positif.. apa yang Trah jelaskan kat atas nie semua betul.. aida setuju sangat2.. Hati nie part paling susah nak jaga tapi kalau usaha pasti boleh kan? :)

Leeza dayasari [santai leeza] said...

yg pasti kena kuat semangat... cekal melalui apa juga rintangan yg mendatang. hidup ini bagai roda.. hidup ini juga tidak seindah yng kita sering impikan.
terimalah apa jua rintangan & lalui dgn cekal...

Cik Yaya said...

tempat yg paling dijangkiti penyakit adalah hati...
jadi oleh sbb itu kita kene jaga hati kita baik2..
jgn smpi ade setitik pun tnda hitam dlm hati kita..
kalau ada, segeralah kita 'bersihkannya'..
dengan perbnykkan Istghfr pada Allah..=) InsyaAllah

jaakechik said...

hati mmg payah nak jaga gak... sgt sensitif... btw, maaf bru sempat terjah sini... jaa kurang sihat...huhu...

fatiha zainal said...

nice info :)

^^eKaTiKaH^^ said...

Sila semak link awak di sini..hee :)
http://sweetsour93.blogspot.com/2013/01/senarai-peserta-pencarian-new-blog-list.html

cweet pinky said...

hehehe , dlu warden CP pown pernah berusrah pasal benda nih :D

soalan dari komen tirah kat entry CP :

kenapa tirah orang panggil rex dlu ?? garang ker ?

Daddy Zuki said...

salam tirah...tq sbb berkongsi tazkirah ini. uncle sedar akan kekhilafan selama ini.

ainy maharani said...

kalau di indonesia istilahnya seperti ini,"ambil hikmahnya saja",hati kata ulama bisa selalu terbolak balik,..hehehe salam dari indonesia mbak yang ayu.