January 18, 2013

Diriku Dirimu Dirinya

Assalamualaikum w.b.t and Salam Mahabbah (^____^)

Alhamdulillah, exam sudah tamat, usaha sudah (mostly last minute punya keje), doa dan tawakkal pun sudah. Moga Allah memberi yang terbaik untuk saya dan sahabat-sahabat yang lain. Doa tu, perlu dipanjangkan lagi, mudah-mudahan kita berusaha dan berjaya membawa diri kita ke keluar daripada kelompok mereka yang hanya berjumpa Tuannya saat terdesak.

Jangan risau, ni bukan ayat perli or nak kasi down same sape-sape, ni pesanan untuk diri sendiri. Saya pun kekadang terlupa yang nikmat bahagia tu milik Allah, kekadang tu lupa nak bersyukur. Terasa diri beruntung bila ada sahabat-sahabat yang tolong ingatkan secara langsung atau tidak secara langsung. Hidup bersahabat macam ni la best, dalam senda gurau, ada nasihat.hehe


Terima kasih buat sahabat-sahabat blogger yang memberi semangat haritu, hehe... Walaupun exam dah tamat, tapi hati tetap risau, risau dia lagi dahsyat daripada nak face paper haritu. Risau dengan result..huhu

Tak pe, yang tu simpan dalam kocek dulu, kita berserah je, Allah bagi apa pun itu la yang terbaik, insha-Allah (^____^)


Back to the topic, nak kongsi sikit, tadi saja buat sesi sembang menyembang dengan sorang sahabat baik saya kat UM till jannah Insha Allah..hehe...

Ada satu benda yang saya terpikir, sebab kitorang sembang pasal result and pasal subjek-subjek yang belum ambil lagi.

Tetiba hati terdetik,

"Kenapa aku suka main-main masa belajar? Kenapa aku tak betul-betul menggunakan nikmat yang Allah bagi?"

Agak sentap dengan persoalan sendiri. Apa yang saya nak jawab kalau nanti di soal? Sebab saya nak enjoy? Oh, shame on me la..huhu

 Teringat pulak dengan hadis (Riwayat Tirmidzi 2416) ni,

"Tidak akan bergeser kaki seorang manusia dari sisi Allah pada hari kiamat nanti sampai dia ditanya tentang 5 (perkara): tentang umurnya, untuk apa dihabiskan? tentang masa mudanya, untuk apa digunakan? tentang hartanya, dari mana diperolehnya dan kemana dibelanjakan? tentang ilmunya, bagaimana dia mengamalkannya? "

Bikin sentap sama hati saya, terasa diri selalu melaghakan diri.huhu

 Diriku pernah memasuki dunia kegelapan, walaupun tak de la gelap sangat tapi terkapai-kapai jugak mencari jawapan. Alhamdulillah, sikit-sikit belajar mencari balik jalan yang sepatutnya, orang kata kita nak belajar kena slow-slow, baru la lekat. Orang kata ke saya yang kata? haha.. tak kesah, yang penting kita cuba kan?

Bagi menjawab 5 persoalan di atas, kita kena be careful la dalam hidup, ingat setiap benda yang kita buat, kalau tersilap pun, tak pe, Allah kan Maha Pengampun, moga Dia tunjukkan jalan untuk kita mencari bekal..hehe

Panjang pulak taipanku, moga dapat amik iktibar walaupun sikit ye, orang kata sharing is caring, dengan korang-korang la saya nak men-sharingkan pendapat dan kata-kata..hehe Sebab tu la tajuk entry saya Diriku Dirimu Dirinya.... sama-sama lah kita saling menasihati, walau sedikit.. (^____^)

Last but not least, jangan biarkan iman kita terbang bagai burung, ikat lek lok, jangan kasi hilang dek keindahan pemandangan dari atas langit tu, nanti jatuh, kita jugak yang susah..hehe


Dalam meniti kehidupan, 
terkadang ke kanan, terkadang ke kiri,
ke kanan pasti jatuh,
ke kiri pun pasti jatuh,
semoga Allah menetapkan kaki ini, 
terus menuju kedepan,
mencari penghujung yang abadi. 


Chillll!!!!!!!!!hehe (^_____^)

p/s:
bahagia??? (^_____^)

13 comments:

Mrs Velentine said...

tadi ada akak yg pesan kat MV..kalau kita dah tersasar jauh dr landasan hidup..kita hanyya perlu balik pada Dia..& Tiangnya adalah solat

intanfirdaus247 said...

Salam ..selamat malam..semoga trah sukses di dunia dan akhirat..ameen

miLa said...

Dalam meniti kehidupan,
terkadang ke kanan, terkadang ke kiri,
ke kanan pasti jatuh,
ke kiri pun pasti jatuh,
semoga Allah menetapkan kaki ini,
terus menuju kedepan,
mencari penghujung yang abadi....

salam...suke ayat atas ni.. :)

dEdEQ dE wIshEs said...

INSYA ALLAH SYGG .. SEMUA GONNA BE OK .. ERK ? ADE KAITAN KE ? HIKHIK

jaakechik said...

semua trah berjaya selalu dalam apa jua keadaan...amin3x...

Nurul Faiz said...

semoga trah beroleh keputusan yang cemerlang :)

^^eKaTiKaH^^ said...

huuh, memang kalau nak tunggu result keluar lebih takut dari nak menghadap paper exam. btw, good luck :)

Bui Junaidi said...

SUKA DUKA DLM KEHIDUPAN MEMATANGKAN KITA SEBAGAI INSAN..KALAU TERSILAP CEPAT2 SEDAR..

BTW,GUD LUCK..MOGA DPT RESULT GEMPAK..AMIN

Cik Yaya said...

gud luck utk result plak..xpe..apepun yg pnting kita berusaha..
jga diri, jga IMAN ^_^

boni kacak said...

saya setuju sangat2 dengan nasihat2 awak tu.. dan lagi satu, orang yang melalui kegelapan kadangkala sebenarnya lebih baik antara yang sedia baik ini :)

cweet pinky said...

hehehe ~ CP pown asal dari mereka yang tersangat buta , dikurniakan mata dan hati tapi masih tak mampu melihat , hehehe , jiwang kan , tapi kejiwangan nih terhadap pencipta :P

myfreeminded said...

sudah abis periksa ye.. moga trah berjaya dengan cemerlang gemilang terbilang... :)

Aida Omar said...

Wasalam.. Alhamdulillah dah selamat dari berperang eh? hehe.. nie berperang menunggu result pulak.. InsyaAllah kalau ada usaha result mestilah setanding dengan usaha tadi.. :) betul kita nie manusia biasa je selalu lakukan kesilapan.. kesilapan tu kita cepat2 tutup dengan taubat.. kesilapan nie juga kadang2 mengajar kita erti kehidpuan erti bersyukur dan erti bertawakal pada Allah.. apa2 pun moga kita semua tak terpesong terlalu jauh :)