November 24, 2012

Save Gaza

Assalamualaikum, salam 1 Malaysia, 1 Ummat (^___^)

Current issue is about Gaza right? We're all Muslim right? Dulu, tanah Palestine luas, tetiba jadi camtu, shame on Israel, shame on Jews. Siapa yang sepatutnya bergelar terrorist? Kenapa dan mengapa Jewish People's Council declared the establishment of the State of Israel? Sebab apa? Dan kenapa mereka menyerang bumi Palestine? Adakah betul kerana Islam itu terrorist seperti yang dicanang-canangkan tu? Atas dasar apa? Tepuk dada, tanya iman, we knew it.


Dah lama tak bukak blog, tak sempat. Walaupun teringin nak pegi Gaza, tapi bukan sebab saya ke sana, tapi sedang berjihad menuntut ilmu. Manala tau dapat pakai ilmu tu untuk tentang bangsa-bangsa yang tak tau malu tu kan? Aminnn.. hehe

So, lets pray for Gaza ye (^__^),
saya terbaca berita tadi, walaupun dah ada genjatan senjata, tapi Israel still langgar. Baik punya perangai kan? We pray for our brothers and sisters, let them get the strength. Moga Allah bantu saudara-saudara kita di sana. Amin...




yang ni, kecik-kecik pun kena, apa maksud 'terrorist' tak tau dari kaca mata dorang tu. Memang tak ada perikemanusiaan langsung


Bila tengok gambar-gambar saudara-saudara kita yang syahid tu, rasa syukur+takjub+terharu+sedih and macam-macam lagi. Alhamdulillah, para syuhadah ni sudah dijanjikan syurga untuk mereka.

Bila fikir, mereka sudah dijanjikan syurga, kita pula cane? Saya selalu pkir, layakkah saya? Bila tengok muka para syuhadah ni syahid dalam keadaan tersenyum, satu persoalan timbul. Mampukah untuk saya menghadiahkan senyuman buat mereka yang akan saya tinggalkan nanti? Mampukah saya tersenyum lega dengan amalan-amalan yang saya lakukan?

Kemungkinannya sangat sikit bila memikirkan dosa-dosa yang pernah, sedang atau mungkin akan dilakukan. Banyak sangat-sangat. Allah Maha Pengampun...Moga Allah memelihara kita semua, aminn... I'll never talk much 'bout 'certain things', saya still fikir, fikir, dan fikir...Do I have the right to say even a word?

~takut~

Whenever I have free times, I keep thinking. Think, think and think. Never have the end till someone shows me, I keep searching for that one, the one who'll show me the correct path. Atau mungkinkah orang yang akan menyedarkan kita adalah diri kita sendiri? I wonder.....

p/s:
Mood yang agak kaku, jari pun turut terkaku, saya tak tau benda apa yang saya duk tekan dekat keyboard. Ibarat anak kecil yang bermain tukul for the first time. Ketuk ikut suka je kan?
Erk... saya melalut ka?haha...


November 7, 2012

Leteran VS. Nasihat

Assalamualaikum, salam mahabbah (^___^)

Situasi 1:

Anak:
Mak, Aiman kena denda dengan cikgu, result Aiman teruk..huhu

Mak:
Ha, tu la pasal, aku dah cakap dah, jangan degil, balik sekolah tu, jangan duk main je, ni tak, hari-hari main. Ha, ni la akibatnya, result macam jet pejuang kena bom, dah la kena bom kat ekor je, menjunam macam apa dah aku tengok, malu muka aku ni tau. Dapat anak macam kau ni.....bla bla bla.......(~mood: kecewa)

Anak:
....
(dalam hati: mak ni, dah la aku tension, yang duk berleter ni kenapa?nyesal aku cakap)

Situasi 2:

Anak:
Mak, Aiman kena denda dengan cikgu, result Aiman teruk..huhu

Mak:
La, ye ke? Hmm... tak pe, yang dah lepas, nak buat macamana, cuma mak nak, Aiman sedar. Try Aiman fikir kenapa cikgu denda Aiman, kenapa result Aiman teruk? Semuanya ada sebab kan? Jangan putus asa ye Aiman, nanti mak tolong Aiman study (^__^)
(~mood: kecewa)

Anak:
Terima kasih mak, Aiman janji lepas ni Aiman belajar rajin-rajin. Sayangggg mak (^___^)

~kesian~

What is the big difference between these two situations?
Yang first tu marah-marah, yang second tu, cool je walaupun kecewa.

Tengok lak respond si anak, berbeza kan?

Kita semua ni sama, ada yang pernah lalui zaman remaja, yang sedang melalui dan yang akan melaluinya. Dah namanya remaja, faham-faham je la darah remaja ni sejuk ke panas.

Time orang ada problem, jangan la kita marah-marah dia, jangan tambah kekusutan dia, sebaliknya, bantulah pimpin tangan dorang lek lok. Jangan tau berleter je ye (^__^)

Kecewa memang kecewa, tapi macam orang dulu-dulu cakap, ikut hati mati, ikut rasa binasa. Ye ke? kot..haha

Kalau saya pun, secara jujur la nak cakap, sape-sape yang bising-bising, marah-marah, confirm saya buat derk je. Kalau zaman muda-muda dulu, saya rasa macam geram yang teramat lau jumpa orang macam ni.

Lebih-lebih lagi lau lelaki, mesti kaum Adam ni rasa semacam je kan lau orang layan camni? Mengaku je lah, jangan control baik..haha ~gurau~

Konklusinya di sini, kalau nak tegur orang tu, tegur la lek lok, bagi nasihat, jangan berleter, bagi semangat kat dia. Yakinkan dia, walaupun dia pernah silap, tak semestinya selamanya dia akan silap, bertoleransilah, jangan asyik duk kondem orang  je (^___^)

Time berdakwah pun macamni jugak, jangan main hentam je tau (^_^)
I don't like what you are doing, but I won't insult you for it. You know why? Because who you are tomorrow might be better than who I am today
p/s:
watak di atas tak ada kena mengena dengan sesape, Aiman ialah watak maya semata-mata, begitu juga mak dia (^___^)
~Aiman tak kisah~

November 3, 2012

Any Comments?


Means that? Sendiri terjemah ea (^__^) hehe

Just for sharing sharing session,
saya baru balik dari Perak, more specific, dari Hospital Manjong. Mak kawan sakit, kena jangkitan paru-paru.

So, for my readers sekalian, jaga kesihatan ea, pastikan sistem imunisasi tu kuat. Terutamanya, pastikan mak ayah kita sentiasa sihat sebab, biasanya orang yang dah berumur ni senang dapat jangkitan, dan kanak-kanak pun sama. So, sama-sama lah kita saling ingat mengingati. Almaklumlah, udara kita ni kan "CLEAN & CLEAR"

p/s:
penceroboh (lelaki gatal!) makin berani, semalam floor saya pulak yang dia teroka, siap buat hal lagi. Padahal dah pukul 5.40am, berani betul. GERAM!!! Rasa nak siat-siat je sape yang berani ceroboh kawasan kami tu. huh