August 13, 2012

Tips Bila Fail Exam

Hai guys, what?
Fail in exam?


Frust?


Relax (^__^),


Any idea?
Here we go, 
fail in exam doesn't mean you're useless, doesn't mean God doesn't love you.
There's something waiting for you in the future, just do your best.


Yes, you deserve it!!
Smile and cheer up!!

Actually saya exam esok, haha.. 
Selepas usaha dan tawakal, ingat kejayaan orang lain pun dapat bagi semangat dan keyakinan kat kita, so, cheer up even if you failed. 

(^___^)

p/s:
 I want this,

instead of this,

Electric Circuit Analysis, be kind ya (T.T)
Moga excellent, amin...

August 9, 2012

Isu Pengharaman Majalah Mangga

Assalamualaikum dan Salam 10 Terakhir Ramadhan (^___^)


"Bila sesuatu benda membawa kemudaratan, maka hendaklah dihentikan"

Sekarang ni banyak isu timbul kan? Isu kemerdekaan la yang paling hot. Haish, semua nak dipolitikkan, suka hati la, asal bahagia wahai insan-insan berilmu n___n

Tapi saya bukan nak kupas isu ni, tapi isu satu lagi tu, pasal pengharaman majalah Mangga. Siapa setuju sila senyum? hehe.. sape yang setuju tu, tahniah, anda memang concern pasal effects yang dibawa majalah ni kan? Kemudaratan maybe, try pikir n__n

Ke ada yang tak kenal majalah Magga? Alah, kalau tak kenal, sila la google, tak nak la letak majalah tu kat blog ni, ini blog bersih ok. Err.. bukan maksud saya Mangga tu kotor, tapi bersih daripada menunjukkan aib saudara seagama saya, dengan kata lain, tak mau la tunjuk aurat orang ni, berdosa der. Ni serius talk ni ye dosa tetap dosa.

Okey, saya dengar kupasan daripada Dr. Fauziah Mohd Noor, lecturer UIA. Apa yang beliau cakap pasal isu ni? Kenapa diharamkan? Okey, ni antara yang saya sempat dengar:

  1. Mendedahkan Aurat:
    Err.. majalah lain tak dedah aurat ke? Dedah, tapi try la korang bandingkan antara Mangga dengan majalah lain, saya tak berani nak judge..
  2. Gosip:
    Menurut beliau, Islam menganjurkan kita menyebarkan berita yang betul dan berasas, kalau duk cerita benda yang tak sahih dan tak betul, apa istilah yang kita patut guna? Cer fikir. Dan apa hukum dia?
  3. Pergaulan bebas:
    Hmm.. yang ni comman kat industri seni kita, bertepuk tampar dengan kaum tak sejenis, bergaul tanpa menjaga batas dan etc. la
  4. Content:
    Content dia pulak, macam-macam ada..haha.. tipu je, benda-benda yang dinyatakan di atas la. Part poster yang tak tahan tu.


Ok, tu kot main points Dr. tadi.
Pengharaman ni difatwakan oleh Majlis Mufti Negeri Kedah. So, maknanya, ni Kedah memang diharamkan la. Kalau di fatwakan juga oleh Majlis Fatwa Kebangsaan, majalah ni memang 100% diharamkan di negara kita. 

Majalah ni sebenarnya medium yang baik untuk menyebarkan ilmu. Tapi bila ia menyebarkan benda-benda lain how? Plus, anak-anak muda suka baca benda-benda camni. Nak menyebarkan sesuatu yang berguna, bukan susah pun. Tak perlu tulis seskema saya, eh bukan, tak perlu la strict dan memboringkan sangat. Orang seni, tak kan la tak tau mengsenikan penyabaran ilmu ni. 

Bukan nak hentam, tapi just berkongsi pandangan, berbincang. Imagine kalau majalah tu bertukar wajah, confirm kembali menapak kat pasaran dan diterima semua. Mencetak majalah bukan semata-mata kerana ingin mencetak wang ringgit, banyak lagi yang boleh kita dapat daripada senaskhah, eh, sebuah majalah.. (penjodoh bilangan untuk majalah apa ea?)

Apa pun, bila buat sesuatu benda, terutama yang berkaitan dengan masyarakat ni, pikir la sepuluh dua puluh kali. 

Sebelum saya lupa, Dr tu pun ada cakap, Mangga ni dah macam majalah western, orang western pun tak macam tu. Ye ke? See, judge, think, prove. Ikut flow ea n__n Then kasi la pandangan masing-masing.

p/s:
sebenarnya saya ingat majalah ni dah tak de, sebab dekat 10 tahun tak nampak majalah ni. 

Sape nak derma di bulan Ramadhan ni, klik sini, trimas n__n: <<<Churp Churp>>>

August 4, 2012

Jom Masuk Bloglist Ogos Santai Leeza

Assalamualaikum (^___^)

Hai geng!! Jom join segmen masuk bloglist Leeza ni, hehe
Apa kena la saya dua tiga hari ni, malas taip entry tapi rajin nak bersegmen, tapi la kan, tak da sape kesah pun..haha


Syarat xdak, buat camni je eh, sape2 nak join, meh klik banner tu.. n___n

Eh, tpi bloglist Ogos? ogos la kot ea? Tak kesah pun..haha

Lastly, nak kasi pesanan kat sape2 yg duk perantauan tu, sila la cepat2 beli tiket yg belum beli lagi tu, nnti menangis lagu raya tak pasal2. Yok yok.. ada orang nak nangis..haha

p/s:
currently listening to Mypotmusic (klik kalo nk dengar), dok dengar lagu raya.. asyik2!! haha
Thanks to Noor ( klik Noor au nak berkenalan) sebab share link ni, terubat sikit rindu..haha

August 2, 2012

Segmen: Blogwalking dari Blog ke Blog

Salam Ramadhan (^___^)

Harini dengan rajinnya saya decide nak join satu segmen ni. Tadi Cik Keyrah tag untuk join same segmen yang dia join ni, saya pun dengan ragu2 pikir sepuluh kali la jugak. For d'10th time tu, agree la nak join. So, ni dia segmennye. n__n

Syarat-syaratnya? Entah, mudah je, check sendiri kalau tak caye. 


so, sekarang, saya tag geng2 comel ni:
Last but not least, my own sis n__n

Ok, kalau nak join, sila klik banner tu ye (^___^)
Kasi semangat sikit..haha

p/s:
Kat China ramai bayi kena bunuh, satu tindakan yang sangat2 kejam!!!