July 30, 2012

Duta Negara Islam?

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan (^____^)

Hari ni dah genap 10 hari kita berpuasa kan? Kejap je masa berlalu, and kejap je tempoh short sem ni, tup tup dah nak exam, aiyoo...

Tapi, dah nak exam pun, fb wajib check jugak..haha ~(^_^~)
Sekadar nak berkongsi la benda yang saya dapat kat fb, jom check it out!!!


Petikan daripada WSOP, beliau post camni, apa komen kita? Err, sebelum tu, sape Holly? Anak Lauren Booth la, nak tau lebih lanjut, check it out on your own...hehe

Main point kat sini, benda yang budak tu cakap tu, memang 100% betul la kan? Actually, terasa la kesedihannya cos, kita ni negara Islam, Malaysia is one of the best islamic countries. Ada foreigner yang cakap macamtu, kadang-kadang saya mengiyakan, tapi bila pikir balik, macam tak.

Post ini bukanlah satu kutukan daripada saya, tapi teguran semata-mata. Bukan nak memburukkan mana-mana pihak, but for d'seek of our image as an Islamic country, we should really2 concern about the issue. Sape tak sayang agama, sape tak sayang negara, ye dak?

Dorang ni kan boleh dikatakan DUTA MALAYSIA, so kalau sape2 nak kenal, tak de maknanya nak tengok muka kita yang duk terperuk celah genuk beras ni je, mesti tengok yang famous2 dulu kan?

Yes, exactly, ramai yang dah bertudung, tapi yang belum, lagi la ramai. Saya terpikir jugak setiap kali tengok movie ke, drama ke, apa ke. Saya pikir, kat Malaysia ni, ramai rupanya yang tak pakai ikut tuntutan agama. Tapi bila round2 tengok gelagat masyarakat ni, ramai pulak yang menutup aurat walaupun tak sesempurna yang dituntut. Pening bila pikir, kalau dalam filem, susah betul nak nampak yang pakai tudung.

Ada yang jawab, bila dah bersedia, dorang pakai la. What the heck??? Bersedia tu bila? Amboi mulut, berdesap je, mau jawab camtu dalam kubur karang? Nauzubillahiminzalik...

The reality is, bila kita tonton tv, kita kadang2 zero pasal logic akal ni, semua kita terima mentah2. Anggap macam yang dalam tv tu tak de kaitan antara hidup dengan mati, padahal mereka saudara seagama kita. Maybe sebab kita dah biasa sejak kecil lagi kan? Actually kebiasaan ni la yang jadi duri dalam daging kepada kita.

Saya pernah dengar sorang akak ni cakap, asalnya dia host untuk rancangan2 biasa ni, then bila dah pakai tudung, terus diberhentikan and dicampak ke bahagian keagamaan. Ada ke syarat camtu? Tapi akak ni kuat, dia teruskan juga dakwah dia, syabas kak n__n

What a poor mentality la, sedih2.. (T.T) Bukan buruk pun kalau kita berubah kan? Sebagai  contoh, tengok akak ni, kenal kan?


Comel plus manis kan? Sejuk mata memandang.

That's all la ek. Last but not least, congrats for those yang dah turn 360 degree tu, syabas buat korang sebab berani sahut seruan agama. (^___^)

p/s:
Yang elok2 pakai tudung pun sanggup buang bila masuk industri ni, bukan salah industri ni, tapi salah kita, the way we think, we act, we express yang salah.

July 24, 2012

Pending: Ucapan Ramadhan

Assalamualaikum, salam Ramadhan dan salam 1Malaysia m(^_______^)m,

Tettt.. Entry ni agak pending, baru nak gitau, dah basi ke? haha.. tak de maknanya basi kan? Ramadhan is always fresh and full of blessing right? hehe.. walau apa pun kome2 nak cakap, eden tak kesah, eden tetap nak wish jugak..haha


okey, first, Selamat Berpuasa ye n___n


Budak kecik je tinggal puasa, korang yang dah tua ni, JANGAN PONTENG PUASA!!! (warning you!! wakaka..)




Sahur jangan tak sahur sahur ye, minum air kosong banyak-banyak, kurma jangan tinggal. Better lewatkan la sahur kita tu. Kalau nak awal pun, jangan la sampai jam 12 dah xsahur, tu bukan sahur la.. poyo je kome ni..haha



ehem.. ni satu lagi penyakit budak-budak zaman sekarang. Mentang-mentang la puasa, tido je manjang.. JANGAN TIDO!!! nanti puasa korang "kurus". Ada faham?hehe


Bazar time!! yes yes!! macam-macam ada..haha.. opss.. JANGAN BOROS ye, ikut keperluan, bukan ikut perut aka nafsu je. Tips tak kasi terlebih beli, pastikan korang pergi bazar dalam keadaan penat gila-gila, kalau penat, mesti nak beli cepat-cepat and balik cepat-cepat kan?hehe



Dalam bulan puasa, anda suka dengar apa? Lagu? MP4 5 6 7? Nasyid? Lagu raya?
ala... toksah duk jawab, dah tau dah, korang suka dengar azan maghrib kan?haha.. SELAMAT BERBUKA..hehe (ucapan ni u waktu berbuka je) hehe


Time bulan ni je kita boleh berterawih sama2.. JOM TERAWIH!!! banyak ganjaran dia..hehe

Last but not least, perbanyakkan ibadat di bulan penuh rahmat ni n___n.
Kalau boleh, khatamkan Quran tu. Zakat jangan lupa ye bagi yang dah cukup syarat tu.

Wokeyh, rasa macam panjang je entry ni. Entry tak kesah panjang pun, jangan assignment panjang sudah..haha ( assign. last week banyak sangat, semalam baru anta..huhu )

Bye bye and selamat menjalani ibadah puasa (^___^)

p/s:
kredit gambar kat tuan punya gambar yang letak gambar kat gOOgle, thx ye tuan punya gambar..hehe

July 17, 2012

Kenangan Zaman Sekolah

Assalamualaikum... (^__^)

Time duduk sorang-sorang ni, terkenang pulak zaman sekolah dulu, rindu jugak kan nak sekolah balik. Mesti semua orang ada banyak cerita zaman sekolah dulu kan? Simpan kemas-kemas dalam hati, nanti bila dah tua-tua, boleh gelak sorang-sorang..haha

Dulu kan punya la doa suh cepat-cepat habis zaman sekolah tu. Konon nak masuk U awal, konon nak kerja, nak dapat gaji, nak beli rumah, nak pakai kereta, pendek kata, panjang betul la angan2 mat jenin saya. Amboi, dah think forward, tapi just amik satu jalan je mana boleh kan. Biasa la, masa kecik, mana nak tau dunia ni penuh onak dan duri, mana nak tau jalan tu bercabang-cabang ( ayat sastera..hehe)

Okey, ni nak perkenalkan my school.. 

logo je? logo pun logo la..

The SMKA Tok Bachok. Alhamdulillah, Allah kasi saya pembimbing time era meningkat remaja tu. At least, tak tergoda dengan anasir-anasir negatif right? Syukran jazilan tolong bimbing saya. Kenapa nama Tok Bachok? Sape Tok Bachok? Nak tau, sendiri gOOgle n__n




Ni nak citer sikit..hehe.. korang nampak tak visi sekolah kami? Kalau tak, okey, saya cakap n_n

"SMKA  TOK BACHOK MENJADI SEKOLAH YANG TERBILANG DI KELANTAN MENJELANG TAHUN 2010"
Hasilnya? Alhamdulillah, kami, d'candidates of SPM'09 dah berjaya merealisasikan visi tu, kami berjaya menempatkan sekolah kami sekolah terbaik negeri Kelantan 2010 berdasarkan result SPM kami yg keluar bulan 3 2010 kalau tak silap. Happy sangat2. Thanks to all and congrats (^___^) kenduri besar kami..hehe

ni loker kesayangan..hehe.. (tetiba tunjuk loker)

Mana satu saya?haha

Picture kat atas ni adalah geng saya zaman sekolah, sekarang masih contact and harap last forever. Tapi... ada sorang yang menyepi, xpe, kita kena faham akan perubahan hormon kawan-kawan yang meningkat dewasa kan? biasala tu..hehe




Saya zaman muda (^__^) tempat duduk paling belakang dalam kelas, bajet sebab nak suruh clear sikit view dalam kelas..haha. By the way, pembalut meja tu saya masih simpan, comel sebab gambar rumah Pooh and d'geng..hehe

Mengikut survey, time form 1, saya agak brutal (memang brutal pun), gaduh dengan geng2 form 2 hobi semasa. Tapi tiba-tiba, bila masuk form 2, dah jadi budak baik, tapi still ada kebrutalan. Makin lama makin tak garang ( padahal cool je, menyampah betul..huhu). Kenapa jadi macamtu, sebab matang? Okey, jawapan selamat selalu saya guna, sebab perubahan hormon la, apa lagi...hahaha

Korang pun mesti alami zaman perubahan ni kan? Semua orang ada perubahan hormon jugak kan.haha (sia-sia belajar Anatomy and Physiology Athirah oi, cakap merapu jugak :p)


hari last SPM

Apa pun, seberubah mana pun kita, dalaman kita mantain cool kan? Pegangan kita mesti utuh, buang yang keruh, amik yang jernih-jernih je. Yang ada sense of humor tu, toksah la duk buang, chill je, tapi kalau terlebih, hospital bahagia menunggumu..hehe

p/s:
sekolahku, rumahku.. the best of laugh!!! (tetiba)

July 12, 2012

Bayi Siapakah Itu?

Assalamualaikum  n Salam 1 Malaysia n___n,

Semalam saya baca paper (kalau nak baca gak, tekan sini), ada berita pasal penemuan mayat baby kat dalam longkang.

kecik-kecik sudah, xsanggup nak tengok

Apa pendapat korang?

Layak ke orang yang buang baby tu dipanggil mak ayah? Kucing pun sayang anak dia tau, ayam pun sayang. Lembu, kita selalu cakap "bodoh macam lembu", tapi sebodoh-bodoh lembu, dorang, eh silap, lembu-lembu ni sayang anak jugak tau.

Seruan untuk demo2 yang suka buat kerja macamni kat luar sana tu, insaf-insaflah, bertaubat la ye, ingat korang je ke nak hidup, main suka hati je  bunuh baby-baby tu. Ke tak sedar yang perbuatan korang ni satu pembunuhan?

Ingat ye sohabat-sohabat sekalian, hukum Allah tu adil, kalau korang buang baby tu dalam longkang, siap la korang, nanti kat akhirat, kerja korang kena humban dalam longkang busuk je. Sape yang buang kat tempat anjing tu, ha, kena makan dek anjing la korang nanti, bukan sekali tau Allah balas nanti, berkali-kali. Tak de maknanya nak berbelas kasihan, korang yang buat dulu kan? Tanggung la sendiri.

Geram sungguh hatiku...

Tak tersentuh ke tengok muka baby-baby yang comel-comel ni?







Comel je kan? Tak paham betul la.
kahwin je la ek kalau sayang sangat kat pasangan tu. Ya, kita ada penyelesaiannya muda-mudi sekalian, ada tetap ada.

p/s:
3 bayi dibuang setiap 2 minggu!!! ish ish ishhhhhh....
race? of course la saya punya race, Melayu mudah lupa.....sob sob...

July 9, 2012

Kelas Petang

bajet pegi kelas bawa beg camni....

Salam semua, today is Monday right? huhu..  Ni, yg xbest ni, kelas sy tukar daripada Selasa ke Isnin lak, semalam tanya dgn kawan, buat malu je sebab dorang ingat saya x alert. Saya tau sebenarnya, cuma nak mengconfirmkan je..heehee

Apa yang tak best nye pasal kelas ni?? Tak best la sebab dia buat petang la pulak..huwaa (T.T)

Tak boleh ke buat awal? Saya pun pelik bin ajaib,, dari pukul 5 ptg smpai 8 malam pulak tu, camne saya nak balik kolej nanti? Dah la xtau bawak motor, hujan lak tu. Nek teksi la jawabnye budak :p botak la kepala saya lau hari2 naik teksi. ( 2 kali seminggu je pun) n__n


Eh, mengomen je keje, sape suruh amik kelas time ni kan? Al-sobru minal iman.... Sabar je la, demi kejayaan kan? Kata nak score A, camni ke gaya orang nak A? Nak kena marah budak ni.. grrr....

Okey, okey, kita tukar niat, tarik nafas, senyum   m(^______^)m

Pegi kelas kena happy kan? Baru ilmu senang nak masuk..hehe

Okey, jom kita bersiap!!!

p/s:
kebelakangan ni selalu mimpi seram, kenapa ye???

July 7, 2012

Berbaloi-baloi!!!


Salam geng2 blogger (^___^)

Harini for the 1st time sy join GA drp org yg 1st time wt GA jugak, cik Aliana kita ni wat GA kt blog dy :D 



Due dy sampai 17 Julai je, so copat2 la ye (^_____^)

Hadiah?? kan dah habaq, berbaloi-baloi la..haha
Tapi apa hadiah dy sebenarnya?

Ok la kalau nak tau sgt, ni ha >>>

cash or topup ok

Duit raya (^____^) haha... ad benda lain lagi, tp sj je highlight kan benda ni :D
Entry ni serious ok.. :D

So sape2 nak tau lebih lanjut, korang klik je nama cik Aliana ni (^______^)

Okey, untuk benda ni, sy tagkan




Ok dah, rasa nye dah ikut syarat dy, so, geng2 semua, join la ea(^___^)


p/s: 
disebabkan ni 1st entry sy psl benda ni, so, lambat sikit sy taip entry ni, xde pengalaman..hehe

July 6, 2012

Kelas Ramadhan

Assalamualaikum geng (^____^)

Kita ni dah xlama dah kan? tinggal beberapa hari je lagi nak puasa kan?

Apa plan korang sempena Ramadhan? Pi bazar Ramadhan? huish, tu je ke duk pikir? hehe.. gurau je, suka hati korang la nk pegi bazar pun kan (^____^)

Time bln pose ni, byk ibadat2 yg blh kita buat cth nye baca Quran. Kalau blh, nak jugak khatam Quran time bln pose mcm kat skul dulu. Dulu kat skul, klau bln Ramadhan, prep ptg mst xde..hehe..agak happy di situ sebab blh tido lebih sikit.. :D

Tapi blh ke nak khatam dlm sebulan? Relax, kita ada solusi, di mana ada kemahuan, di situ ada straight highway.

Okeyh, camne nak khatamkan al Quran dlm masa sebulan? Try korang try cara ni :) (berbelit sikit ayatku )



Moga Allah kasi kesempatan untuk kita lakukan ibadah di bulan puasa ni :D

Pic ni sy amik kat fb, ihsan dr sape xtau, xingt..hehe

Last but not least, Ahlan wasahlan ya Ramadhan al Mubarak :D

p/s:
saya mmg suka ltk gmbar besor2, senang sikit xyah klik2..hehe

July 4, 2012

Pergi Tak Kembali

Assalamualaikum, salam nisfu Syaban..

Usai bacaan yaasin, saya check fon, ada sorang sahabat baik ni send sms camni;

"Maghrib ini, 15 Syaaban... Tarikh keramat, tarikh penghantaraan naskhah2 amalan yg lama kpd Allah S.W.T, pertukaran dgn naskhah yg baru untuk dicatat amalan yang baru...Bagaimanakah buku amalan yang terdahulu? catatan siapakah yg plg byk? raqib@atib? kelam@bercahaya? Ayuh sama2 beertaubat menyuci karat lama di hati, baiki kesilapan lepas agar tidak tercatat lg dlm naskhah baru... Salam Nisfu Syaaban, moga dipanjangkan umur, tersingkaplah kerinduan bertemu Ramadhan.... 15 HARI LAGI :-)"
Camni sms kawan sy tu, time baca ramadhan tu, tetiba sedih, tetiba teringat dkt arwah mak cik saya. Arwah baru je meninggal, d' day before saya exam haritu, 3/6...

Sedih, mak sy xgitau kami adik beradik yg duk jauh ni, alasan mak, dia xnak kami sedih2, dy xnak kami balik sebab time tu kami exam...

Saya org paling last tau psl ni, tu pun sbb sy sebut nama mak cik sy. Patut la, bila saya kata nak pegi rumah dy, semua pandang sy, memang saya sedih sgt2, akak saya num 3 ckp, saya xtau lagi ke? arwah dah xde 3 minggu yg lepas lagi.. time tu antara percaya dgn x.. sedih sgt2..

time exam, sy pernah wat video cam dengan kakak saya. Kami sembang psl drive2 ni, dy dah pndai drive, so sy srh la dy bwk sy pegi jejalan. Dia tanya sy nak g jejalan ke mana? dia xberani lagi. Sy ckp, kita pegi beli nasi la.. Akak sy tanya lagi, ke situ je ke? Dengan muka excited, saya cakap la, jom kita pegi rumah mak cik kami tu.. Dia diam je, sumpah sy x syak apa2 time tu.. huhu...

ye kan, PERGI TAK KAN KEMBALI... kita kena pasrah, just doa je kita blh kirim. Tapi sbg manusia biasa, sedih dia tetap terasa sampai sekarang cos dia yg jaga kami adik beradik dulu time parents kami kerja. Kami mmg syg dia sgt2..

Pesanan saya, jgn korang abaikan org yg korang syg ek, hargai betul2, jgn tangguhkan hasrat korang untuk lakukan ape pun..,

raya last, tahun lepas kat rumah arwah..
sampai skrang ingat lagi masakan tu
Kalau nak cerita kenangan tu, mmg byk, tp tu la, yg blh sy ckp, arwah mmg berjasa kat kami, saya belajar lipat kain dengan arwah, tp still xleh tandingi arwah...

 p/s: tlg sedekahkan al fatihah u arwah ek, moga Allah balas jasa korang..

July 2, 2012

9Gag 4: Suatu Masa Dahulu


Sape pernah wat macam ni dulu? haha.. mengaku jelah..

Saya confirm la pernah (^__^)

Kelakar la kalau ingat balik..LOL!!!

p/s:
senyum manjang je tengok benda ni,,haha