June 30, 2012

9Gag 3: Nenek oh Nenek


Ha, dah baca benda kat atas ni?

Nenek sape yg mcm ni? Nenek sy lebih kurang la, dia sgt2 concern psl perut cucu2 dia ni, kalau pegi rumah dia, ayat yg selalu dia sebut;
"Kalau nak makan, pegi la amik, kat kabinet dapur tu pun byk keropok"

Lebih kurang la ayat dia, padahal, kami dah makan. Aiyoo... memang kenyang la kalau duk rumah.

Yang menjadi persoalan saya, kenapa dia teramat amat concern pasal makan? apepun, saya syukur punya nenek lagi (^____^) Kami sayang grandparents kami :)

p/s:
boleh tambah berat badan kalau balik kampung T.T

June 28, 2012

Yahoo!!!

yahoo!!!

Alhamdulillah, harini saya sedikit happy (^____^). kenapa? hehe.. saya dapat stay kolej!!!
Syukur sangat2, lau x, merempat la cik adik oi, thanks to 8th College aka Kolej Kediaman Kinabalu :) thanks sangat2.

Penat tau mengaktifkan diri kat kolej tu, semua ni semata-mata nak stay kolej ar. Akhirnya, berbaloi jgk usahaku ni. Ye la, kadang2 tu, sampai pagi duk wat kerja projek kolej, penat, nak g kelas lagi. Sabo je la~~~

Dapat lagi jumpa kawan2 yg agak awesome ni..haha (agak je?kurang asam punya kawan n_n)

tak nampak muka? alah, tengok sikit2 suda,,haha



ni benda yg kami beli sama2, konon nk wt kenangan,
yg saya punya yg kuning tu, dah tercabut sebelah kaki.haha

kawan susah senang ku, (^___^)

Tahniah jugak wat sape2 yg dpt stay kolej tu, xde la kena cari rumah sewa kan? alhamdulillah....

p/s:
Next sem kena join project lg ka? adoi...

June 26, 2012

Sedih T.T

Salamu'alaik...

Kenapa tajuk entry saya sedih? Mesti la saya duk beredih kan? huhu.. memang saya sedih, saya tak boleh cuti..huhu.. kejap je balik haritu, lepas habis paper dynamics 20/6 ritu, terus balik rumah malam tu, then 24hb terus dtg sini balik.

Sedih nye bila pikir kawan2 syok cuti kat rumah, tapi nak wat camne kan? Ni decision sy sendiri untuk buat short sem, saya amik 2 subject untuk short sem ni, electric circuit analysis dengan kkm.

Aduyai, sebulan je study, then exam, agak2 boleh ka? hmm.. kata jiran pak cik saya, when there's a will, there's a way too right? okeyh, saya percaya. So kena la usaha sungguh2 kan? skor untuk ECA  ni, penting tu, 3 jam kredit kot,,hoho...

Tadi kalau ikutkan first class kami, tp lecturer lak xde, hehe.. (YES!!!). Then kami pergi la mkn2 sebelum g study. Paham2 la ye, lepas makan camne rase, mata ni mengantuk giler, kami tiga2 org tido lepas makan td, agenda kami terus bertukar daripada study ke studo..

akhirnya kami termenung macam brader ni ha >>>



Ni la budak2 zaman sekarang, kalau tido xsah sejam dua, terus 3 4 jam. ambik, bila bgn, mula la menyesal, jangan tiru aksi ini ye adik2 junior, study tu semangat sikit..hehe...

p/s:
wokeyh, sebelum tangan ku letih menari, apa kata korang tolong klik anak burung comel ni..hehe.. kalau nak suh sy klikkan yg korang, gtau na.. (^___^)

June 16, 2012

Akhirnya!!!

Assalamualaikum, and hello warga blog sekalian(^___^)

Akhirnya, the end of sem 2 dah hampir tiba, next sem dah blh jd senior, yuhuu!!! heehee..
Harini duk kemas brg, nk ltk dlm stor, hmm,,banyak rupernya barang2 saya ni, tp kalau compare dgn org lain, sikit kot (kot je) XD

Penat jgk kemas brg ni, sampai perut pun jd lapar (padahal xmkn nasi sepanjang hari). Happy2 :) tapiii.... saya wat short sem, so, cuti kejap je..uhuks (T.T) tapi xpe, demi nk skor pointer, saya sanggup, sama2 kita berusaha u berjaya ye :) JIA YOU!!!

messy bed!!

mana satu nak masuk dulu ni?

pening dgn kertas2 yg banyak ni :(

azreen dah siap kemas T.T
sambung esok la pulak keje kemas mengemas ni, dah tak larat, nak study lak..hehe

p/s:
mengemas boleh membakar kalori, so rajin2 la mengemas (^__^)

June 15, 2012

Ada berani???

Assalamualaikum, harini, jom kita tengok video osem ni, check it out!!!


Sape berani wat aksi cmni? tadi, sebelum pegi exam, tgk video ni, fuhh,,, terer ar dy, tp tak habis kan video ni, dia tak tunjuk sampai bdk tu patah balik, agak2 selamat ke dia ni? aksi yang memang berani, kalu suruh saya, tobat tak buat.

p/s:
jangan tiru aksi ini dirumah

(^___^)

June 14, 2012

9Gag 2: Bengang!!!

Apa korang rasa bila duk kat situasi ni?


bengang giler kan? huhu.. pelik la yg suka call tgh2 mlm ni, kacau je, mcm xblajar sivik jer... kalau msj pun sy xbrapa suka, kalau ada hal penting tu xpe, ni tak, tanya duk wat apa pulak. Pelik, pelik... walaupun kadang2 saya lambat tido, saya tetap xsuka org msj atau call lebih daripada jam 12tgh mlm. kan time tu kita dah nak rehat.. sabo je la...

p/s:
hormati org lain

Tiupan Roh

Assalamualaikum, 

duk belajar pasal baby ni, saya teringat lak time kecik2 dulu, orang dulu2 cakap, Allah akan tiup roh kat baby time dia keluar dari perut mak dia, time tu la dia first time bernafas. Saya pun, "Owww... begitu..."

Memang saya percaya giler2 la, saya rasa ramai je yang pikir camtu kan? Hmm.. ni nak habaq mai, actually, baby dah idup sejak dalam perut lagi, time tu, nama dy bukan baby, tp org panggil fetus. Dorang dah dapat the first heart beat time minggu ke4 lg, time ni, darah dah start di pump oleh jantung, so, kalau benda tak elok berlaku kat kandungan tu, uruskan dengan cara yang baik..

Time minggu ke9, semua dah complete dah, tunggu fetus tu membesar je, syok tengok orang duk wat ultrasound..hehe.. tapi kena ingat tau buat ibu2, time pembentukan organ ni, iaitu dari minggu ke4 hingga ke8, fetus ni senang sgt terdedah kat benda2 bahaya, cth nya radiation, drugs and virusses. Kita kat Malaysia ni, kalau xde benda2 yg disebut tu, tapi tetap kena hati2 cos asap rokok ada kat mana2 je. So, kurangkan aktiviti di tempat awam yer.. 

Ish, mcm pakar sakit puan lak nak kasi nasihat camni. Tapi xpe, ilmu kena kongsi kan? Comel je kalau dapat peluk baby camni kan? hehe


p/s:

beringat sebelum kena (^___^)
n
esok paper anatomy n physiology, hope I can do my best, fighting!!!

June 13, 2012

9Gag 1: Annoying Friend!!!


Hmm... memang camtu la kan? So, pasni, kuar je dewan exa, kita semua wat muka frust ek, hopefully dapat result gempak,,haha

June 11, 2012

Baby, Cindai, Mei Meh or?

A few days ago, I read about a cat's sad story posted by one of the famous blogger, kaki bising dot com kot nama blog dy, dy tulis pasal seekor kucing yg kena buang, kalau buang tu xpe, tapi tuan asal dy ikat semua kaki kucing tu, so, of course la kucing tu xboleh jalan, what a pity cat. :( sampai hati orang tu wat camtu, ada org jumpa kucing tu and try nak selamatkan dy, tapi doctor kata dah xleh wat apa dah cos kaki2 kucing tu memang tahap berulat dah, kesian kan? so doctor tu terpaksa suntik racun nak suh dy mati. Tak pe la, daripada dy idup tanggung sakit kan? sedih la, macamna la tuan asal dy tu pikir? kucing je kot, lau xtak nak, buang la lek lok, dah la kucing tu comel.. haish...

bijak..bijak....

Before study week haritu saya balik rumah, ada sekor anak kucing kat rumah, adik saya jumpa kat tali air kot.. kecik2 lagi dah kena buang, kesian dy, kucing tu sangat2 lincah, pantang tengok kaki, mesti nak gigit. Dia suka main2 dgn kami, family saya dah anggap dy jd a part of us. Yang paling sedih bila tengok dy selale pegi duk kat kain buruk kat dapur tu, dy wat gaya macam dy minum susu mak dy, kadang2 dy tido situ. Mesti dia teringin nak minum susu mak dia kan? ye la, kecik lagi kot.

Kami nak kasi dia nama, tapi kami tak dapat kata sepakat cos masing2 ada cadangan, mak saya nak panggil baby, ayah saya nak panggil cindai, adik saya tak tau la dy nak panggil apa, tak ingat la. err,,,Haritu, kalau tak silap saya, mak saya mcm kata anak kucing ni mcm adik bongsu or something like that la. Ow, patut pun mak nak panggil Baby?haha... I get it :) Kalau saya, saya nak panggil Mei Meh je, macam pelik kan nama tu? haha... tapi kucing ni, dy bukan peduli pun kalau panggil meow meow, dy datang kalau saya panggil mei meh, mei meh... so, wpun pelik, agak unik la kan?haha.. ni sebenarnya dialek kelantan, maksud dy, jom2.. haish, apa la nama kau kucing, asalkan jgn mimi sudah. Saya macam sakit hati kalau kucing nama mimi ni, dulu kami ada kucing jantan, nama dia Mimi (tak tau nape jadi nama perempuan), bila besar, dia lari pegi rumah org lain, dengan kata lain, dy pegi cari kucing betina la, saya rasa macam tu satu pengkhianatan yg besar la, tak tau la, sampai hari ni saya ingt dgn dia. Boleh dia buat2 xkenal kami lepas dia jumpa kucing betina, memang saya geram..grrr....

Kucing ni makhluk yang memang suka kalau kita belai, tapi lau yg mengada tu, talk to my hand la (agak kejam disitu). So, sayangilah makhluk lain, mereka pun nak idup, lau xnak wat baik pun, xyah layan, jangan la sampai nak wat jahat kat mereka. Buat baik kat makhluk lain tu satu sedekah kan? Last but not least, hope Mei Meh hidpu dengan kami sampai akhir hayat beliau, insyaallah, moga kau membesar dengan sihat wpun xde parents, be our youngest brother ek.

p/s: kalau nak tau pasal kucing yg mati tu, nanti la sy letak link, saya cari dulu, crita tu memang beri kesan.

June 8, 2012

Oh, lapar!!!

Semalam saya ada cerita yg memilukan, tapi bila pikir, kita kena bersyukur dengan apa yg ada kan? tapi... perutku lapar, mau makan nasi yang enak cos time tu puasa, so, mesti la mengidam bendda2 yg best kan? 

Cerita dia camni, time pukol 6 tu, saya kirim NASI LEMAK AYAM+TELUR DADAR dekat kawan saya, tapi xtau dia baca camna, so, makanan yang saya dapt ni ha, 


NASI LEMAK TELUR semata-mata, huhu.. cam sedih je sebab time tu memang sgt2 mengidam nak makan ayam kat cafe kolej. tapi xkan nak pegi beli yang lain kan? so, saya makan la nasi tu, rasa macam geli2 dekat oesophagus ni sebab, the main reason saya tak berapa nak makan nasi lemak ni cos saya tak suka telur camni, memang saya tak makan telur kuning tu. huhu... akhirnya, camni la nasib telur kuning tu...


kesian kat telur ni, maaf la telur, bukan tak nak makan kamu, tapi xboleh masuk, nanti kalau saya makan kamu, nasi lemak keluar balik..huhu... saya tak tau nak kasi kat sape sebab saya bukak pose dalam bilik, so saya niat je la nak kasi dekat semut atau monyet.. biasanye saya kasi dekat adik beradik or kawan2 yang suka telur ni. Teruk je rase..huhu...

Korang mesti ada banyak makanan yang tak leh nak telan kan? so, faham kan camne saya rasa? tpi thanks to my friend cos kasi saya air ni. Dia kata sebagai tanda minta maaf, ala, no hal la, tapi saya amik jugak,,haha, xsenonoh!!!

the end of story, wpun saya makan tu je, tapi tetap kenyang, alhamdulillah.... (^___^)

p/s: soya baik untuk kesihatan, nasi lemak baik untuk bina lemak..hehe

June 6, 2012

Kenapa UM?

EHem, salamu'alaik..
hari ni saya nak cakap, nape saya pilih UM sebagai destinasi pengajian saya, kenapa? apa yang best pasal UM? orang kata UM ialah University of Money instead of University of Malaya. betul ke? insyallah betul, sepanjang saya duk sini, byk gak la mak sy terpaksa keluarkan duit untuk saya dan kak saya, kak saya pun duk sini, tapi dy dah buat master. Kawan2 sy pun duk bising sebab duit banyak yangterbang, so, buat yg amik PTPTN, sila pikir 10 kali untuk berjoli ek..

Tapi, pasal sara hidup ni, xde la kritikal sgt, nasi dia still ok la sy ase. Owh, kenapa saya pilih UM? sebab mak saya suruh..wakakaka... :D memang la mak saya suruh, tapi bila masuk sini rasa cam beruntung pun ada, dorang kata, kami ni kena bersyukur cos ramai lagi yg apply UM tapi xdpt, so, jgn gatal2 nak betray ye. Iyo la... Dulu, sebelum daftar, saya takut giler, saya duk pikir, mesti ramai yang pandai2, mesti ramai yg terer, tapi bila masuk sini, kita same je, sape yang usaha lebih, dia duk atas, sape yang usaha sikit, dia duk tempat yang sesuai dgn usaha dia la. For the next batches, dorang dah up kan syarat, aku dengar, dorang just nak yang 3.8 and above je, xtau la condition ni u semua faculty or just u certain2 faculty. So, sape yang teringin masuk sini, pastikan korang beat giler2 time exam tu. Boleh je, insyaallah...

Isnin lepas, kami jalan2 pegi pejabat kat belakang bank islam tu, ramai giler budak2 PASUM (pusat asasi sains UM) duk jalan kesana kemari, dorang nak round UM kot. hikhikhik..lucu pun ada sebab dorang pakai kemeja siap dgn tight in and tie lagi,,,hikihik... xpanas ke dik? kawan saya cakap, lau nak kenal budak2 PASUM ni, tgk bdk yg jalan dgn muka bangga giler, lau yg jalan camtu, confirm bdk PASUM. Betul ke? betul la, dorang ni geng2 majoriti yang dapat straight A or 10A keatas, 8 dan 9A tu dah jarang, hebat giler kan persaingan dia, memang patut pun dorang bangga. Tahniah dik, tapi jangan main2 la, tau la kita duk kat bandar, xyah rajin2 nak keluar selalu.

Ha, benda best pasal UM ni, dia duk tengah2 bandar, kita blh jalan2 sepuas hati..hehe... tapi saya suka berkurung lam bilik je, closed minded? No!!! I just hate UV light..haha

hmm... ni gambar2 time dah masuk UM, check it out!!!

Ni time kami wat lawatan industri, bukan budak PASUM ni, tapi kami kena formal cos kami jd duta UM kejap..hehe

Ni my best friend kat UM, mizah,,,hehe

Ni time amik gambar kelas, happening kan?

yang ni lak untuk projek kami, sehari ke Melaka, macam2 jadi, biarlah rahsia...huhu

budak sekolah yg kami pergi program anak angkat

ni otw pegi rumah anak yatim baitul hasanah
banyak kan program kat U, so, bg adik2 yang belum melangkah ke U, tanam azam kuat2 tau, study molek (^____^)

The conclusion is, I LUV UM :)

p/s: kejap je, skang ni dah nak abih sem 2, tapi mantain 19..haha

June 5, 2012

Langkah Bendul

Hai, pagi semua :)

Hari ni ak nak citer sal langkah bendul, sape yang langkah bendul? Of course la adik ak, tak an kakak2 ak lak kan? ni dia muka adik ak yang tegar melangkah bendulku.

cer teka yang mana satu. Mesti yang paling besar, tu, yang pkai baju kaler putih tu la, haish, xpuas hati ak, walaupun aku reda, tapi dia tetap langkah bendulku dan bendul kakak ak yang sulong. Ops, do't misunderstanding, langkah bendul bukan untuk adik2 yang nak kawin awal drp kakak je, ni kes lain tau, haish, muda lagi adik aku nh, mau kena kejar keliling kampung dek ayah ak lau dia gatal2 nak kawin awal, kalau kakak ak tu, ad logik nye..haha..

Sebenarnya, adik aku ni amik lesen keta motor lebih awal daripada aku, sambil2 cuti yang panjang ni, mak ayah aku anta dia amik lesen la, tapi time aku pas matrik ritu xde lak g wat lesen, mak ayah aku xsuruh pun, mak cik aku je duk support spiritually.  Anyway, ak tetap support adik aku, lau harapkan ak, memang lambat lagi ot nak amik lesen, tak berani aku, lagipun macam xde keperluan je lau amik lesen awal2, aku tengok kawan aku, ada lesen, tapi lesen dia berkarat gak, xpraktis pun. Ada sorang kawan aku ni, semalam baru tunjuk lesen dia kat aku, dia kata lesen dia dah lepas P tapi dia tak tau bawak keta, aish, tak tau ke takot kawannku oi,,haha,, kalau girl mcm geng2 kita ni, logik la takut, tapi dai tu laki, kena berani sikit kan? tapi xpe, wish you luck kawan :) haha...

Berbalik pasal belajar benda2 ni, ak ada kenangan gak belaja motor, sorang kawan aku yang ajar aku, yang tak tahan, belajar kat jalan berbukit, kebetulan time tu kami pergi program bawah anak negeri, family angkat kami kasi pinjam motor ia, kami ap lagi, hehe.. terus round la time free2 tu... ngeri giler kot bawak motor turun bukit, dah la jalan bengkang bengkok macam ular kena palu, fuhh,,, takot giler aku, tapi alhamdulillah, sampai hari ni nafas still ada..

Buat yang ingin amik lesen tu, amik la kalau nak amik, yang penting praktis jgn biar bersarang lesen tu. Gud luck buat semua yang nak amik lesen, gud luck juga buat adik aku.

p/s:
kak check jatuh motor 2 hari lepas, haish, pasni mesti dengan aku2 mak aku tak kasi naik, sabo je la....

June 2, 2012

Tembikai owh tembikai

Sekarang ni musim exam bagi budak2 UM, minggu lepas  aku balik rumah, hehe, saje je, minggu tu minggu before study week, tapi aku balik gak memandangkan banyak lecture yang cancel, tapi disebabkan terlebih syok duk kat rumah tu, aku terus terextend cuti sampai miggu ni, semalam baru sampai UM. Study? alahai, usah ditanya. Sebelum balik haritu, aku mengidam buah tembikai, alahai, syok nyer kalau dapat makan buah tembikai, tapi, nak beli kat ne? aku bukan nye rajin hang out pun time duk UM ni, haha, bajet baik kunun (^___^) Anyway, ni nak citer ni, baik je haritu, terus dapat makan tembikai. Best giler, manis dan berkrim..nyam nyam.. eh, bukan berkrim, manis dan best kot. Walaupun buah tu agak murah, tapi dia punya manis, memang xleh banding la. haha.. sepanjang ak duk rumah starting from 1 Rejab sampai 10 rejab tu, ak makan tembikai je hari2.. best2.. haha... terima kasih kepada mak :)


Hehe.. best kan tengok buah ni, rasa sejuk oesophagus.. Buah ni banyak khasiat, dia kaya dengan vit. A and C, baik untuk mata dan keremajaan kulit. Try ar, xrugi pun. Macam2 lagi kelebihan dia; melanacrkan perjalanan darah, kurangkan sakit kepala dan yang paling ketara, time cuaca panas, fuhh... memang sOOdaappp!!!! Try jangan tak try (^___^)

p/s:
Jadikan buah dan sayur makanan rutin anda, serat amat diperlukan untuk avoid sembelit.

My New Hometown...

My new blog, owh God, actually ak xtau camne nak bukak blog yg dah dipayungi dgn sarang labah-labah tu, tak tau la xingat password or lupa emel or apa problem dia. So, I'd created a new blog. This is  My Desa Permai. Salam mahabbah buat semua, selamat datang ke desa ku.. :)

Smile...
(^____^)