December 28, 2012

Didiklah Hati

Assalamualaikum, salam jumaat (^___^)

Bila godek-godek di Fb, macam-maca ragam yang saya jumpa, macam-macam pe'el orang kampung saya cakap.hehe... Susah betul nak jaga hati, tak mengumpat pakai mulut, dalam hati pun jadi, haish..... 

Cakap pasal ragam orang memang sepuluh chapter pun tak sudah,  macamni la adat kita sebagai manusia. Insaf seketika, moga mulut ni terjaga daripada umpatan dan fitnah.huhu.. Jaga diri kita seeloknya dulu, baru kita boleh jaga orang lain, if not, benda yang kita luahkan tu, nothing pada pandangan orang, ye dak?

Saya tertarik dengan kata-kata ni yang saya ambik daripada salah satu page kat Fb tu, check it out (^___^)



So, the truth is, never take something lightly. Jaga jugak perasaan orang lain, saya pun selalu terlepas cakap, selalu terkasar, selalu terlaju tangan. Lupa seketika yang orang sekeliling tu bukan macam kita, lupa yang corak pemikiran tak sama. Bare in mind, tak semua orang baik tu akan terus baik, dan tak semua yang bermasalah tu akan terus bermasalah.

Sebetulnya, saya pun selalu pakai ayat ni, tak kisah la orang nak buat apa, yang penting, tak mengancam nyawa,,hehe


Ayah dan mak pernah pesan, 
"Biar orang buat kita, jangan kita buat orang"
Bila dah besar, baru hargai nasihat ni, kalau zaman-zaman tak matang, confirm mengamuk kalau orang buat silap sikit. Moga mereka yang pernah terkena tempias keberanganku maafkan diriku..huhu

Saya betul-betul menyesal, tak tau cane nak minta maaf (ego kot). Insyaallah, bila dah mengenal dunia, perkataan SABAR kerap kali muncul difikiran, kerapkali menegah diri daripada meneruskan kata-kata. Tapi adat manusia, kadang-kadang terlepas juga, terutama time stress or tension.

Bila kerap menyabarkan diri, mesti rasa something yang tak lepas, alangkah untungnya bagi mereka yang sabar. Semua yang terbuku di dada pasti akan diluahkan, dan pasti akan ada yang mendengar. Siapa yang mendengar, pasti Allah lah Yang Maha Pendengar. Indahnya hidup bila kita punya tempat untuk bergantung. (^____^)




Mendidik jiwa menjadi orang yang sabar sangat susah, ku kagum dengan mereka yang penyabar. Ku mau menjadi seperti mereka. Ramai cakap diriku ini tak de perasaan, tahukah mereka ku punya monolog tersendiri, apapun, syukur je la, yang penting senyum..hak3 (^___^)


p/s:
sayang sahabat-sahabat blogger (tetiba tapi ikhlas dari lubuk hati tau..hehe )

47 comments:

dEdEQ dE wIshEs said...

ALHAMDULILLAH .. KAN KAN ,.. MCM2 PE'EL .. DGN BUDAK2NYE .. DGN REMAJENYE .. HEHE .. LIKE THIS WORLD

drzirakudo said...

tiada yg benar melainkn yg benar belaka. haha. tp kdg2.. kulil hak walau kana murro. bkatalah bnr wpun pahit. mgkin sesetengah org mengaplikasikannya tp cre yg slh. mybe. haha

cweet pinky said...

coretan yang penuh makna la , suke plak quotes paling atas tuh ~

nabila said...

nice entry. mudah-mudahan kita dapat jadi orang yang penyabar. :D

Mrs Velentine said...

baju yg kotor boleh dicuci hati yg suci susah nak cari

Nur Atiqah Mohd Zaki said...

jaga hati mmg susah... toolah benda yang paling susah selepas nafsu

Nurul Faiz said...

sayang trah juga :)

hainom OKje said...

Memang susah untuk menjadi penyabar trah.........

TiranaAduka said...

salam trah
Satu pekogsian yg bagus

Faizol Dee said...

terharu rasa bila dgr diri ini disayangi.. ahaks...

isam ismail said...

sabar2,, x rugi

Azie Namico said...

hehehe...mcm2 ada kan kat fb...

ainil fazieda said...

bagus :) kita kena didik hati kita . supaya jd lbeh baik dri hari ini . kan ?

-meeSUPERGIRL- said...

mama mee sokmo pesan gtuh :)

Rin's Blog said...

keren lah ni blog...heheheh salam kenal ..
sudi lah datg lagi ke blog saye nanti kite jadi kawan komen2 ye

Natasha said...

kt facebook tu kdg2 bila kite buat status, kita tgh rase mrg, suke n watsoever. kdg2 xsedar pun, main tulis je. klu sy, camtu r. tp bile da waras, sy akan padam blk klu status tu x kena..

Ayie Abas said...

salam trah :)

ayie x suka mengumpat apatah lagi memfitnah org...begitu juga x suka kena umpat dan fitnah dari org lain. pendek kata mula dari diri kita sendiri jaga lidah kita.

Cik Yaya said...

syg yaya ta???heeee =D
tu la..yaya pon kadang2 selalu ckp men lepas je..geram punye pasl..
tp dlm ati tu mesti cakap, alamak, da terlepas! huhu ;p
sekrng selalu jgak ingtkan dri..ingat Firman Allah dalam AlQuran ada cakap,
"berkatalah dengan perkataan yang baik2........" Alhmdulillah sekrang
cakap pun lebih bhati2..lau geram lepas ckap dlm ati je..huuu

Chic Na said...

sayang trah jugak. ;)

InshaAllah kita sama2 memperbaiki diri ok. biasa la tu sesiapa pun selalu buat silap.

CikMunBlogger said...

trah sayang kite tak ? muehehe XD

lidah kita nie lah paling tajam kan . takut kalau kalau tersakiti hati org :)

Hawa Faqihah said...

mcm pernah dengarlah ayat ni akak hehe ;)

trah zain said...

dunia yang penuh warni warni bagaikan pelangi di kala gerimis..cewahhh..hak3

trah zain said...

betul,, sekali je rasa sentap, tp benda ni ada +ve effect..

trah zain said...

tetiba tercoret.. nak kata tanpa tujuan,, xpasti la pulak,,hehe

trah zain said...

aminnn..

trah zain said...

betul tu MV, susah nak cari, tapi kalau kita usaha cari, insyaallah dipandang Allah..amin...

Hawa dgr kat mane tu?hehe

trah zain said...

betul, moga kita jmpa jalan yg benar....

trah zain said...

sayanggg cikgu..hehe

trah zain said...

kena slow2, belajar step by step,,xpe, moga Allah permudahkan ^^

trah zain said...

wassalam, moga mendapat manfaat bersama.. (^___^)

trah zain said...

haha.. sob3

trah zain said...

betul (^__^)

trah zain said...

dari situ la kita kenal ragam manusia,,hehe

trah zain said...

betul3...hehe

trah zain said...

eeh, sama la,,hehe
dorang riso kat kita tu...

trah zain said...

keren tu apa?hehe

trah zain said...

hehe.. xpe, proses mendidik jiwa (^__^)
buat benda slow2..

trah zain said...

wassalam ayie,
alhamdulillah,, kata2 yg baik ayie (^__^)
betul semua bermula daripada diri kita, what we give, we'll get back

trah zain said...

saayyaaang...hehe
betul, time geram mmg tak sedar, semua kita pandang mudah, tu la cabaran yg amat besar...

jaakechik said...

jaa pun sayang trah gak...hihihi...

ismi nurash said...

aamiiin kn doa kt atas :)

Lyeen De Syifa said...

mulut org mmg susah nak kawal..mmg kena buat dunno je la..hehe.apapun, kita sabar.sabar dan sabar.:D

p/s; syg akk juga..ikhlas taw..:D

~didiey~ said...

memang susah nk mendidik hati..byk cabarannya..huhu

.::: Princess MOMOY :::. said...

itu yg malas buka fb
on9 fb sbb nk shopping jer =)

piraaa said...

bila bersabar, kita dapat kemanisan hidup :)

boni kacak said...

sabar tu adalah perkara paling penting di dalam kejayaan manusia di dunia dan juga di akhirat :)

miz ruha said...

sabar... sabar... selalu juga ingatkan diri untuk sabar dikala marah atau tension...
entri yang baik trah... :)