November 7, 2012

Leteran VS. Nasihat

Assalamualaikum, salam mahabbah (^___^)

Situasi 1:

Anak:
Mak, Aiman kena denda dengan cikgu, result Aiman teruk..huhu

Mak:
Ha, tu la pasal, aku dah cakap dah, jangan degil, balik sekolah tu, jangan duk main je, ni tak, hari-hari main. Ha, ni la akibatnya, result macam jet pejuang kena bom, dah la kena bom kat ekor je, menjunam macam apa dah aku tengok, malu muka aku ni tau. Dapat anak macam kau ni.....bla bla bla.......(~mood: kecewa)

Anak:
....
(dalam hati: mak ni, dah la aku tension, yang duk berleter ni kenapa?nyesal aku cakap)

Situasi 2:

Anak:
Mak, Aiman kena denda dengan cikgu, result Aiman teruk..huhu

Mak:
La, ye ke? Hmm... tak pe, yang dah lepas, nak buat macamana, cuma mak nak, Aiman sedar. Try Aiman fikir kenapa cikgu denda Aiman, kenapa result Aiman teruk? Semuanya ada sebab kan? Jangan putus asa ye Aiman, nanti mak tolong Aiman study (^__^)
(~mood: kecewa)

Anak:
Terima kasih mak, Aiman janji lepas ni Aiman belajar rajin-rajin. Sayangggg mak (^___^)

~kesian~

What is the big difference between these two situations?
Yang first tu marah-marah, yang second tu, cool je walaupun kecewa.

Tengok lak respond si anak, berbeza kan?

Kita semua ni sama, ada yang pernah lalui zaman remaja, yang sedang melalui dan yang akan melaluinya. Dah namanya remaja, faham-faham je la darah remaja ni sejuk ke panas.

Time orang ada problem, jangan la kita marah-marah dia, jangan tambah kekusutan dia, sebaliknya, bantulah pimpin tangan dorang lek lok. Jangan tau berleter je ye (^__^)

Kecewa memang kecewa, tapi macam orang dulu-dulu cakap, ikut hati mati, ikut rasa binasa. Ye ke? kot..haha

Kalau saya pun, secara jujur la nak cakap, sape-sape yang bising-bising, marah-marah, confirm saya buat derk je. Kalau zaman muda-muda dulu, saya rasa macam geram yang teramat lau jumpa orang macam ni.

Lebih-lebih lagi lau lelaki, mesti kaum Adam ni rasa semacam je kan lau orang layan camni? Mengaku je lah, jangan control baik..haha ~gurau~

Konklusinya di sini, kalau nak tegur orang tu, tegur la lek lok, bagi nasihat, jangan berleter, bagi semangat kat dia. Yakinkan dia, walaupun dia pernah silap, tak semestinya selamanya dia akan silap, bertoleransilah, jangan asyik duk kondem orang  je (^___^)

Time berdakwah pun macamni jugak, jangan main hentam je tau (^_^)
I don't like what you are doing, but I won't insult you for it. You know why? Because who you are tomorrow might be better than who I am today
p/s:
watak di atas tak ada kena mengena dengan sesape, Aiman ialah watak maya semata-mata, begitu juga mak dia (^___^)
~Aiman tak kisah~

39 comments:

Eiqa Almond said...

Ye, kami pom x kisahh. hohoo
Setuju, jangan pulak kita jatuhkan semangat dia..
Mungkin dalam diam dia dah berusaha tapi nasib tak menyebelahi dia ke ape kann.

Emas Putih said...

sy setuju :)

dEdEQ dE wIshEs said...

YEAH .. SETUJU ..

LelakiSemalam said...

mmg betul la tu...hari ini tidak sama seperti zaman yg lama dulu!

Chic Na said...

ye betul tu. nasihat yg lembut lebih berkesan dari leteran & kata2 yg kesat.

jaakechik said...

kdg2 bila nak bg nasihat kt org kita kena berdiplomasi kan... lembut2 sikit baru org tmakan ngn nasihat kita tuu... ni tak hentam keromo saje. buat hati kita makin panas...kan?

Cik Yaya said...

setuju sgt..
kbnykn suka bleter..kita yg mdgr ni pon rase jatuh smgt..
ptt kene bg bnyk tnjk ajr..bkn bleter..mrh xtntu psl..huuu

boni kacak said...

setuju..kena tegur baik2... kalau yang degil tu je kita lempang terus.hahaha

s_dyah91 said...

Macam faham je.. ;)

Nurul Izzah Razaman said...

Ish.. tepat sekali.. Kadang-kadang tujuan nak bagitau yg result tu ialah nak dapatkan comfort dari dia, tapi silap-silap kena macamtu lah, serius sedih.

Jatuh jugak air mata, huhu

trah zain said...

betul, orang duk semangat kita lak pegi downkan dia..

trah zain said...

(^___^)

trah zain said...

YEAH>>HAHA

trah zain said...

betul, never judge others based on their pass

trah zain said...

betul tu chic na (^___^)

trah zain said...

betul2, hati kita panas, hati orang tu pun confirm panas jugak, dekat anak-anak pun mesti kena wat macam ni gak kan kak ja?? haha

trah zain said...

betul2... rasa macam dah tak de supporter.huhu

trah zain said...

haha.. yg memang tahap kepala steel tu, kasi je apa yg patot..haha

trah zain said...

confirm, lau tak kena kat dahi sendiri, memang tak faham la,,hehe

trah zain said...

hmm.. macamtu la hidup ni, kita rancang lain, kita dapat lain..sabar2..

Noor said...

hehe..btul2..stuju ngn Trah.nak berdakwah pun elok2.ade entri baru ni..jmput singgah lagi.

4feet8 said...

saya pula, bila dgr result adik mcmtu. terus tak terkata. nak marah pun takguna, nak nasihat pun takguna. biarlah dia belajar sesuatu dari tindakan degil yg dia dah ambil. tapi, kadang2 takut juga dia terasa mcm org tak peduli dgnnya..mm..entahlah..

trah zain said...

hmmm... saya faham, saya pun alami benda yang sama, try awak sembang2 dgn dia, biar dia tau, awak sebenarnya concern dgn dia, try2 (^___^)

trah zain said...

THANKS NOOR (^__^)
insyaallah ^^

puteri kasih said...

setuju dengan trah..menasihati lebih baik dari membebel. Lagipun cara lembut selalunya lebih memberi semangat :)

Niswatus Solikah Samik said...

membebel menambah kan stress! menurut kajian saya lah... hehe... so better nasihat dgn care baik.. stuju dgn trah! :D

cik mun said...

btol btol btol..sy setuju..

tirahzairi said...

mula2 leter pastu nasihat la...hihi

Tinta Lana said...

Assalammualaikum.

Lana setuju. Trah tau, 1st day lana masuk keja, lana nampak seorg pekerja kena marah,tengking oleh org atasannya.

Kita, manusia, ada pilihan sbrnya..sentiasa ada pilihan utk kita. Dalam kes ni, kita ada pilihan untuk menegur org dengan cara yang baik dan berhemah.

Takda sebab utk kita marah dan maki hamun tak tentu pasal. Sdgkan kita boleh pilih utk bercakap dgn lemah lembut pda yg bt kesilapan, walaupn kita kecewa dan terkilan dgn silapnya. Kalau kita sentiasa sedar, bahawa manusia tu makhluk yang sering lalai,lupa dan selalu buat silap..kita takkan mudah tunduk pada bisikan syaitan, yg salu duk menghasut kita hari2.

jaakechik said...

guano lama mnyepi trah...sibuk ke? ke tak sihat ni? rindu sama kamu lar...

saifudin said...

salam super sahabat,
tetap semangat dan sukses selalu ya
ditunggu kunjungan baliknya :)

MRS Rongoks said...

salam, nnt check nama pemenang lucky draw kat blog ika ye ^^

http://ikapukpuk.blogspot.com/2012/11/pemenang-lucky-draw.html

Miss Zahirah said...

drpd kta marah2 baik ajar dia..
skurg2nyer xde la rsa down ;)

trah zain said...

thanks cik rongoks (^___^)

trah zain said...

(^___^)
better be friend, desak mendesak bukan caranya...

trah zain said...

betol3..hehe

trah zain said...

hihi.. boleh bayang tirah (^__^)

-meeSUPERGIRL- said...

singgah lagi :)

QasehnyaRania said...

ciksu jenis tak kisah.yg penting pikir positif ;D