October 10, 2012

Syukur Itu Indah

Assalamualaikum dan salam mahabbah..

(^___^)

have you said ALHAMDULILLAH today? haven't you? Don't worry, tak de sape nak marah, Allah pun tak marah, sebab apa? Mesti la sebab Allah tahu isi hati hambaNya, tak semestinya kita tak menyebut Alhamdulillah bermakna kita tak bersyukur kan? Kita bersyukur dengan nikmat Allah, sentiasa, insyaallah.. Makna bersyukur di sini ialah berterima kasih. By reciting ALHAMDULILLAH, it shows that we're thankful. Tapi eloklah jika kita sentiasa mengucap zikir ringkas tapi padat ni, amalkan selalu n__n

Cakap pasal SYUKUR ni, saya terjumpa satu karikatur ni, err.. karikatur ke? kartun la senang..hehe
Layannnn....!!!! n__n


Get it?
Kadang-kadang, eh bukan, most of the time, kita tak pernah bersyukur dengan apa yang kita ada sekarang, selalu nak lebih. Padahal kita tak sedar atau buat-buat tak sedar yang ramai lagi punya nasib yang lebih malang...

Contoh: Kita kata kita sayang dekat mak ayah kita, kia bersyukur sebab dorang ada lagi, tapi apa yang kita buat untuk menunjukkan rasa syukur kita? Kita kirimkan ke tak doa kita untuk mereka? Selalu tak kita sebut nama mereka? Selalu tak kita alirkan air mata untuk mereka?

Yang paling penting, bagi anak-anak perempuan, kita jagakah diri kita sebaik mungkin agar mak ayah kita tak dipersoalkan di akhirat kelak? Kita berusahakah untuk menjadi anak yang solehah agar mak ayah kita dapat book pintu syurga? Concern ke kita ni pasal tu?

Berapa ramai yang tau, bila anak perempuan keluar dari rumah tanpa menutup aurat, dia ibarat menempah pintu neraka untuk ayahnya. Cakap benda ghaib macam ni, memang kita tak rasa effect dia, tapi try pakai akal, dasyat kan? Na'uzubillahiminzalik... moga kita mampu menjadi jambatan untuk mak ayah kita ke JANNAH.. aminn...

p/s:
Islam itu mudah, tapi jangan pandang mudah tau..
Chillllll...ehehe (^___^)

17 comments:

Cik Zaniff said...

weee..info sangat berguna..thanks ye..

Chic Na said...

Alhamdulillah. ilmu yg bagus. gerun baca perenggan last. Nauzubillah.

jaakechik said...

termenung jaa kejap tengok gambar tu...mengusik jiwa...
baca entry ni pon, terasa senyap kejap. tfikir sgala kesilapan diri.

Tinta Lana said...

Salam.

Orang kata..antara cara melatih diri untuk sentiasa bersyukur ni..urm..salulah pandang orang yang nasibnya kurang baik berbanding kita..

Bukan niat merendahkannya..tapi dari situ,kita akan tahu, rupa2nya, apa yang kita ada jauh lebih baik dan selayaknya untuk disyukuri.

boni kacak said...

saya setuju dengan entri awak ni..

trah zain said...

welcome, moga memberi manfaat u semua (^___^)

trah zain said...

Moga kita dpt bantu parents kita ke syurga (^__^)
perkongsian u peringatan u diri sendiri dan semua, moga bermanfaat,,ehehe

trah zain said...

(^___^)
sy yg taip pn rasa terkesan, kenapala dulu2 tak sedar..huhu

trah zain said...

wassalam..betul2..
kita selalu pikir kita ni malang, tp ramai lg yg nak jd mcm kita.

trah zain said...

hehe.. ada supporter jgk rupanya,,haha
terima kasih (^__^)

shidaR said...

nice entry :)

Leeza dayasari [santai leeza] said...

yup.... setuju... kita perlu bersyukur.

trah zain said...

thx :) moga bawa manfaat u semua ^^

trah zain said...

betul2.. sapela kita nk menyombong kan?

caliph shuriken said...

noted.. nice sharing.. sy suka entry cmni ^^

trah zain said...

hehe.. sekadar berkongsi benda yg terlintas dihati (^__^) lebih pada menegur diri sendiri sebenarnya..hehe

deqjamucuxx said...

alhamdulilaahh :)