August 9, 2012

Isu Pengharaman Majalah Mangga

Assalamualaikum dan Salam 10 Terakhir Ramadhan (^___^)


"Bila sesuatu benda membawa kemudaratan, maka hendaklah dihentikan"

Sekarang ni banyak isu timbul kan? Isu kemerdekaan la yang paling hot. Haish, semua nak dipolitikkan, suka hati la, asal bahagia wahai insan-insan berilmu n___n

Tapi saya bukan nak kupas isu ni, tapi isu satu lagi tu, pasal pengharaman majalah Mangga. Siapa setuju sila senyum? hehe.. sape yang setuju tu, tahniah, anda memang concern pasal effects yang dibawa majalah ni kan? Kemudaratan maybe, try pikir n__n

Ke ada yang tak kenal majalah Magga? Alah, kalau tak kenal, sila la google, tak nak la letak majalah tu kat blog ni, ini blog bersih ok. Err.. bukan maksud saya Mangga tu kotor, tapi bersih daripada menunjukkan aib saudara seagama saya, dengan kata lain, tak mau la tunjuk aurat orang ni, berdosa der. Ni serius talk ni ye dosa tetap dosa.

Okey, saya dengar kupasan daripada Dr. Fauziah Mohd Noor, lecturer UIA. Apa yang beliau cakap pasal isu ni? Kenapa diharamkan? Okey, ni antara yang saya sempat dengar:

  1. Mendedahkan Aurat:
    Err.. majalah lain tak dedah aurat ke? Dedah, tapi try la korang bandingkan antara Mangga dengan majalah lain, saya tak berani nak judge..
  2. Gosip:
    Menurut beliau, Islam menganjurkan kita menyebarkan berita yang betul dan berasas, kalau duk cerita benda yang tak sahih dan tak betul, apa istilah yang kita patut guna? Cer fikir. Dan apa hukum dia?
  3. Pergaulan bebas:
    Hmm.. yang ni comman kat industri seni kita, bertepuk tampar dengan kaum tak sejenis, bergaul tanpa menjaga batas dan etc. la
  4. Content:
    Content dia pulak, macam-macam ada..haha.. tipu je, benda-benda yang dinyatakan di atas la. Part poster yang tak tahan tu.


Ok, tu kot main points Dr. tadi.
Pengharaman ni difatwakan oleh Majlis Mufti Negeri Kedah. So, maknanya, ni Kedah memang diharamkan la. Kalau di fatwakan juga oleh Majlis Fatwa Kebangsaan, majalah ni memang 100% diharamkan di negara kita. 

Majalah ni sebenarnya medium yang baik untuk menyebarkan ilmu. Tapi bila ia menyebarkan benda-benda lain how? Plus, anak-anak muda suka baca benda-benda camni. Nak menyebarkan sesuatu yang berguna, bukan susah pun. Tak perlu tulis seskema saya, eh bukan, tak perlu la strict dan memboringkan sangat. Orang seni, tak kan la tak tau mengsenikan penyabaran ilmu ni. 

Bukan nak hentam, tapi just berkongsi pandangan, berbincang. Imagine kalau majalah tu bertukar wajah, confirm kembali menapak kat pasaran dan diterima semua. Mencetak majalah bukan semata-mata kerana ingin mencetak wang ringgit, banyak lagi yang boleh kita dapat daripada senaskhah, eh, sebuah majalah.. (penjodoh bilangan untuk majalah apa ea?)

Apa pun, bila buat sesuatu benda, terutama yang berkaitan dengan masyarakat ni, pikir la sepuluh dua puluh kali. 

Sebelum saya lupa, Dr tu pun ada cakap, Mangga ni dah macam majalah western, orang western pun tak macam tu. Ye ke? See, judge, think, prove. Ikut flow ea n__n Then kasi la pandangan masing-masing.

p/s:
sebenarnya saya ingat majalah ni dah tak de, sebab dekat 10 tahun tak nampak majalah ni. 

Sape nak derma di bulan Ramadhan ni, klik sini, trimas n__n: <<<Churp Churp>>>

62 comments:

piko ija said...

kecik2 suke bce mangga nie..hahaha..tgk awek2 cun

eikyn grinx's said...

aah kn.. mmg ptot dharamkan.. dgn gamba artis bsantai bju sparuh bogel tepi kolam.. egt hot dh kot.. haha sengal... like tis entry!!! so much :)

Nurfara Hani said...

setuju ssangat2... majalah ni dh diharamkan ke?

trah zain said...

klau xslap, ada komik segmen komik kan dlm tu?xingt2 ^^

trah zain said...

betul2, wpun lama dah xtgk mjlh tu, tp bila google, ee.. teruk gak rupanya.
ea?haha.. thx ekyn (^___^)

trah zain said...

jt kedah dah keluar fatwa ni ^^

~didiey~ said...

majalah tu mmg sgt teruk.majalah nie popular mse didiey skolah menengah..gmbr2 artis seksi bebeno! kebanyakan gambar dlm swimming pool..fhm2 laa ape artis pakai.huhu...eloklah diharamkan

Sop said...

mmg x sesuai sgt majalah mangga tu..
byk gambar seksi2.. nampak sgt jual artis jer.. bukan jual berita info
baik beli majalah buah mangga.. heheh

Chic Na said...

dah lama tunggu majalah ni diharamkan. teruk sangat gambar2 & cerita2 dalam tu.

Leeza dayasari [santai leeza] said...

singgah dari BLOGLIST OGOS SANTAI LEEZA....

tak minat majalah mangga.

adibahfaizah said...

nmpknyer kita brfkiran sme.haha. lama dah tk nmpk mjlah ni. tapi rsenyer lagi elok tk nmpak. hihi
Kekadang artis dlm tu tah sesape tah , bukanyya femes. harap gmbr seksi ajer la.

aisya said...

memang bagus pun majalah ni diharamkan.. macam tak mendatangkan faedah je..

Pecinta pink^^ said...

dulu time skola muda mudi sy one of the reader mangga,,konon nk tgok retis hensem..haha..dulu still oke lagi,but now mkin kurg pengisian..

Aien Alien said...

majalah ni masih ada lagi ek? haha. adoi la kelakar je kan..masih ada lagi ke ruangan artis berkemban ke bergambar kat kolam renang??

legendary wariner said...

Serius mangga seksi gile majalah tu.eh?bukan majalah maksudnya isinya. Tak patut ada kat negara Islam mcm Malaysia ni.Hailah dunia akhir zaman.

noornazuha said...

memang patot diharamkan laaa.....sgt tidak membina minda dan adat melayu/agama

Noor said...

majalah tu haram sy xpnah beli..huhuuh..tumpang kwn punya.hehe.heran,apsal diorang suka beli dulu2.bnyk sngt gmbar buka aib orang.

tirahzairi said...

nak add fb lah...senang nk cte...ada project besar nak buat nie...hehe

dEdEQ dE wIshEs said...

DULU2 ZAMAN2 KECIK BERHINGUS JE BCE MAJALAH NI .. HEHEHE .. SKNG LEBIH SUKE BACA MINGGUAN WANITA .. BYAK GAK FAEDAH DARI MANGGA ..

eenie minniey said...

Ida pernah baca majalah ni zaman sklh rendah dulu , xp skunk mmg xminat gosip artis ,melodi pun ida xlyn

Nurulee said...

Tak pernah beli majalah tu =)

Maisarah Azmi said...

dulu suka jugak bace

caliph shuriken said...

klau cmtu kurang satu majalah ntahapa2 kt negeri sy ^^

Leeza dayasari [santai leeza] said...

tak leeza beli majalah mangga ni...

syiela said...

mmg ntah apa2 majalah ni.. byk yg posing tepi kolam.. haish!!

trah zain said...

pelik, nape la dorang suka posing kt situ ????

~ cik matahari ~ said...

setuju tanpa syak lagi.. takde 1 pun faedah drpd majalh mangga ni.. Alhamdulillah semoga kita semua dipelihara oleh Allah :)

trah zain said...

strategi pemasaran..camtu la

trah zain said...

nsb baik dah haram, selamat masyarakat kita..

trah zain said...

^^ sy pn xmnat,,hehe

.::: Princess MOMOY :::. said...

bagus la dah ada fatwa diharamkan
bosan dulu time sekolah
bebudak tergedik-gedik beli majalah ni
ntah apa yang seronok sangat pun x tahu la

ambil gambar ghairah di kolam bagai
pastu bagi statement "VVIP dan dato selalu ekori i"
ceh

trah zain said...

zaman kita sama kot..haha..
nk popular, mcm2 bnda sggup buat

trah zain said...

inilah yg dipanggil membawa kemudaratn

trah zain said...

dulu mcm ok je rasanye mjlh ni, ok la sikit...

trah zain said...

ada la tu,,hehe

trah zain said...

moga majalah2 macam ni diharamkan semuanya, tak pun, jangan la letak benda2 yg bawa fitnah ni..

Ikhmal Yusoff said...

bagusla diharamkan..tp mcm lambat sgt..dh lama majalah ni dedah sini, dedah sana..paling femes gambar tepi kolam..hahaha

~PILOT LOVER~ said...

majalah mangga sangat lah berkontroversi...heheh :)

trah zain said...

tak membina, hmm,, nice istilah tu ^^

trah zain said...

saya pn xprnh beli, parents xkasi..hehe

trah zain said...

add fb?boleh2..haha.. tp dah lama tunggu ni..haha

trah zain said...

ha'a, baik cari yg berinfo n berilmu ^^

trah zain said...

ida?eenie minniey tu sape?hehe.. grau je,hehe
betul2, sezaman rupanya kikta ni ^^

trah zain said...

bagus Ee ni,,hehe

trah zain said...

tu dulu, skang kita dh blh pikir kan? ^^

trah zain said...

owh, negeri encik caliph rupernye, bagus a tu, moga khalifah2 terus pertahankan agama naa ^^

trah zain said...

haish isu kolam je byk muncul ni, salah dorang trang tang tang kat situ rupanya..

trah zain said...

ya, xde ragu2, pegangan kita sama, isu lain tolak tepi ^^

trah zain said...

ha, tu la prob, xnk org kejar, tp dorang yg psg umpan..haishhh

trah zain said...

kolam kolam dan kolam.. suka sgt dorang amik gmbr kt kolam ni.. trademark ke ap..

trah zain said...

moga lepas ni kontroversi2 ni terkubur dah..

Koding said...

Buah mangga tak apa...
Boleh dimakan...

Hans said...

haram pi la...
majalah nih pun bukan ada manfaat
kan?
:-)

boni kacak said...

majalah ni da macam majalah playboy ke la

jaakechik said...

lama da x baca mangga. dulu time skolah slalu jer blk. sbb suka baca gosip retis. loni baca dlm blog jer..hikhik....

tirahzairi said...

lme xbce...mse kecik2 dlu ade jgk...hihi

Luqman Amri said...

time kecik-kecik dulu pernah r jugak baca majalah ni.
Suka baca komik dia.
Majalah ni cover ke'haram'an dia dengan bagi dalil al quran dan hadis.
Macam main mainkan agama plak.

trah zain said...

buah mangga semua org nak..haha

trah zain said...

betoi2 ^^

trah zain said...

kot, boleh tahan la.. ^^

trah zain said...

dulu bca hk ore sekampung, pinjam, mak ayah kompem tak v beli..hehe
betul2, dunia di hujung jari ^^

trah zain said...

same la, time kecik2 dulu ad ar..hehe ^^