July 4, 2012

Pergi Tak Kembali

Assalamualaikum, salam nisfu Syaban..

Usai bacaan yaasin, saya check fon, ada sorang sahabat baik ni send sms camni;

"Maghrib ini, 15 Syaaban... Tarikh keramat, tarikh penghantaraan naskhah2 amalan yg lama kpd Allah S.W.T, pertukaran dgn naskhah yg baru untuk dicatat amalan yang baru...Bagaimanakah buku amalan yang terdahulu? catatan siapakah yg plg byk? raqib@atib? kelam@bercahaya? Ayuh sama2 beertaubat menyuci karat lama di hati, baiki kesilapan lepas agar tidak tercatat lg dlm naskhah baru... Salam Nisfu Syaaban, moga dipanjangkan umur, tersingkaplah kerinduan bertemu Ramadhan.... 15 HARI LAGI :-)"
Camni sms kawan sy tu, time baca ramadhan tu, tetiba sedih, tetiba teringat dkt arwah mak cik saya. Arwah baru je meninggal, d' day before saya exam haritu, 3/6...

Sedih, mak sy xgitau kami adik beradik yg duk jauh ni, alasan mak, dia xnak kami sedih2, dy xnak kami balik sebab time tu kami exam...

Saya org paling last tau psl ni, tu pun sbb sy sebut nama mak cik sy. Patut la, bila saya kata nak pegi rumah dy, semua pandang sy, memang saya sedih sgt2, akak saya num 3 ckp, saya xtau lagi ke? arwah dah xde 3 minggu yg lepas lagi.. time tu antara percaya dgn x.. sedih sgt2..

time exam, sy pernah wat video cam dengan kakak saya. Kami sembang psl drive2 ni, dy dah pndai drive, so sy srh la dy bwk sy pegi jejalan. Dia tanya sy nak g jejalan ke mana? dia xberani lagi. Sy ckp, kita pegi beli nasi la.. Akak sy tanya lagi, ke situ je ke? Dengan muka excited, saya cakap la, jom kita pegi rumah mak cik kami tu.. Dia diam je, sumpah sy x syak apa2 time tu.. huhu...

ye kan, PERGI TAK KAN KEMBALI... kita kena pasrah, just doa je kita blh kirim. Tapi sbg manusia biasa, sedih dia tetap terasa sampai sekarang cos dia yg jaga kami adik beradik dulu time parents kami kerja. Kami mmg syg dia sgt2..

Pesanan saya, jgn korang abaikan org yg korang syg ek, hargai betul2, jgn tangguhkan hasrat korang untuk lakukan ape pun..,

raya last, tahun lepas kat rumah arwah..
sampai skrang ingat lagi masakan tu
Kalau nak cerita kenangan tu, mmg byk, tp tu la, yg blh sy ckp, arwah mmg berjasa kat kami, saya belajar lipat kain dengan arwah, tp still xleh tandingi arwah...

 p/s: tlg sedekahkan al fatihah u arwah ek, moga Allah balas jasa korang..

36 comments:

ArifahLee said...

Sedihnya, saba ajelah. Sy pun prnh lalui semua ni.

Trah Zain said...

org kata hidup mcm drama, mmg rasa camtu..huhu

Nurul Nadia said...

salam nisfu syaban..:)

leakedknowledge said...

salam nisfu syaban..:)

Trah Zain said...

:D salam nisfu syaaban jugak

Trah Zain said...

salam nisfu syaaban jugak :D

Natasha said...

Alfatihah.. salam nisfu sya'ban :)

Trah Zain said...

Alfatihah... salam nisfu syaaban juga :)

Ulya said...

alfatihah , semoga dicucuri rahmat .

salam nisfu syaaban :)

Cik tikah said...

sedihnya. btol! hargai semua org disekeliling kita...

Dawia HP ❤ said...

Takziah ats pemergian makcik..
salam nisfu syaaaban :)

Trah Zain said...

aminn

Trah Zain said...

hargai sblm kita menyesal :(

Trah Zain said...

trima kasih... salam nisgu syaaban juga :)

لين Si Pipi Merah said...

al-fatihah..semoga arwah ditempatkan bersama para solehin.. amin,,,yarabbal alamin..

~~oOpEt~~ said...

takziah atas pemergian mak cik.. trah.. shoutbox bnyk kali pet refresh tetap xloading.. mybe internet pet problem kot :D hehe.. bagi nuff 2 kt trah.. mcm biasa :D

Trah Zain said...

aminn :) terima ksih...

Trah Zain said...

tQ pet.. owh, dah kasi pet nuff :)

Aida Omar said...

Takziah buat seluruh keluar trah.. Al-Fatihah.. moga arwah makcik kesayangan trah dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama gol. beriman. InsyaAllah.. Kepada NYA jualah kita semua akan kembali.

Trah Zain said...

Amin.. terima kasih sis :)

Maisarah Azmi said...

Srmoga arwah makcik awak dicucuri rahmat NYA

caer sasuke said...

semoga ditempatkan di tempat selayaknya..al fatihah

eyjalukman said...

btol.hrgai org kita syg :) sdgkn mkcik pn kita dah sedih.eyja plak adik kndung sndiri lg lah sedih bila dy dah pergi. teringat2 je smpi skrg.anyway have a good day :)

aisya said...

takziah.. sy pun pernah jugak mcm tu.. arwah makcik meninggal sebab sakit.. terkilan sebab paling last tau, tmbah pulak sy yg paling rapat dgn arwah.. same la dgn mak, xnak bgtau sebab tu exam ape sume.. 2 bulan lebih jugak baru sy tau.. skrg ni yg kite boleh buat sedekahkan al fatihah dan byk2 berdoa semoga arwah ditempatkan dalam kalangan org2 yg beriman.. :)

Norzie hany said...

Al Fatihah...semoga rohnya dicucuri rahmat.

sedutzone said...

smoga kita semua di tempatkan di kalangan org2 yg beriman... InsyaAllah...

lynn kamarul said...

alfatihah.

tak sempat nak baca yassin 2 hari ni. moga ibadat kita sehari2 diterima oleh Nya

Cik Sweet Pea said...

Al-Fatihah...takziah

Trah Zain said...

Aminn.. terima kasih ea :)

Trah Zain said...

takziah eja :D yg tu mmg bsar cabarannya..
hv a good day too :)

Trah Zain said...

insyaallah, takziah buat awak jugak :) moga mereka ditempatkan brsama org2 yg briman..aminn

Trah Zain said...

aminn...terima kasih ea :)

Trah Zain said...

Aminn..insyaallah

Trah Zain said...

Aminn.. moga Allah terima...
Xpe, yg pntg Allah tgk ibadat2 kita :)

Trah Zain said...

terima kasih ea :)

Nur-nba said...

Salam takziah.. Semoga roh arwah makcik Trah tenang di sana dan ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman.. Amin.

Al-Fatihah.