July 30, 2012

Duta Negara Islam?

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan (^____^)

Hari ni dah genap 10 hari kita berpuasa kan? Kejap je masa berlalu, and kejap je tempoh short sem ni, tup tup dah nak exam, aiyoo...

Tapi, dah nak exam pun, fb wajib check jugak..haha ~(^_^~)
Sekadar nak berkongsi la benda yang saya dapat kat fb, jom check it out!!!


Petikan daripada WSOP, beliau post camni, apa komen kita? Err, sebelum tu, sape Holly? Anak Lauren Booth la, nak tau lebih lanjut, check it out on your own...hehe

Main point kat sini, benda yang budak tu cakap tu, memang 100% betul la kan? Actually, terasa la kesedihannya cos, kita ni negara Islam, Malaysia is one of the best islamic countries. Ada foreigner yang cakap macamtu, kadang-kadang saya mengiyakan, tapi bila pikir balik, macam tak.

Post ini bukanlah satu kutukan daripada saya, tapi teguran semata-mata. Bukan nak memburukkan mana-mana pihak, but for d'seek of our image as an Islamic country, we should really2 concern about the issue. Sape tak sayang agama, sape tak sayang negara, ye dak?

Dorang ni kan boleh dikatakan DUTA MALAYSIA, so kalau sape2 nak kenal, tak de maknanya nak tengok muka kita yang duk terperuk celah genuk beras ni je, mesti tengok yang famous2 dulu kan?

Yes, exactly, ramai yang dah bertudung, tapi yang belum, lagi la ramai. Saya terpikir jugak setiap kali tengok movie ke, drama ke, apa ke. Saya pikir, kat Malaysia ni, ramai rupanya yang tak pakai ikut tuntutan agama. Tapi bila round2 tengok gelagat masyarakat ni, ramai pulak yang menutup aurat walaupun tak sesempurna yang dituntut. Pening bila pikir, kalau dalam filem, susah betul nak nampak yang pakai tudung.

Ada yang jawab, bila dah bersedia, dorang pakai la. What the heck??? Bersedia tu bila? Amboi mulut, berdesap je, mau jawab camtu dalam kubur karang? Nauzubillahiminzalik...

The reality is, bila kita tonton tv, kita kadang2 zero pasal logic akal ni, semua kita terima mentah2. Anggap macam yang dalam tv tu tak de kaitan antara hidup dengan mati, padahal mereka saudara seagama kita. Maybe sebab kita dah biasa sejak kecil lagi kan? Actually kebiasaan ni la yang jadi duri dalam daging kepada kita.

Saya pernah dengar sorang akak ni cakap, asalnya dia host untuk rancangan2 biasa ni, then bila dah pakai tudung, terus diberhentikan and dicampak ke bahagian keagamaan. Ada ke syarat camtu? Tapi akak ni kuat, dia teruskan juga dakwah dia, syabas kak n__n

What a poor mentality la, sedih2.. (T.T) Bukan buruk pun kalau kita berubah kan? Sebagai  contoh, tengok akak ni, kenal kan?


Comel plus manis kan? Sejuk mata memandang.

That's all la ek. Last but not least, congrats for those yang dah turn 360 degree tu, syabas buat korang sebab berani sahut seruan agama. (^___^)

p/s:
Yang elok2 pakai tudung pun sanggup buang bila masuk industri ni, bukan salah industri ni, tapi salah kita, the way we think, we act, we express yang salah.

40 comments:

Izzah Norlizah said...

Senyum,,,xprlu kata apa2^__^

Enchek Kamen said...

360 degree? t kembali ke tempat asal la ye dak? trust me i'm an engineer. hehehe.. puase.. puase... jgn marah.. hehe.. ^^
nice entri btw. dah jadi trend dah dalam industri penyiaran dan perfileman negara kita. sad but true..

sedutzone said...

Ramai artis dan orang kita keluarkan statement saya akan pakai tudung bila dah ready.. Tapi sedarkah kita kalu kita tak tau bila kita nak mati?? ready ka kita ?? ermm.... cakap ikut sedap mulut ja.. ahakz...

hidup iyyefa said...

bila kita ubah cara kita memandang pada diri kita, kita akan lebih menghargai diri kita :)

iema ツ said...

like entry ni ^^ . sepututnya insan yg tak menutup aurat tu berasa malu sebab budak budak pun tahu apa itu aurat .

Dylla Abas said...

yup..yg salah adalah diri..macam mana kita bawa diri dan macam mana kita memahami tuntutan ugama kita..nice entri sis :)

Nur Atiqah Mohd Zaki said...

suke sgt entry nie.. bdak kecil taw pew too aurat n dose...

Adylia Qarissa said...

wardina :)

Zufar Najib said...

good point on this posted. Like It! xde button like ke? haha

Pecinta pink^^ said...

hmm..nice entry.ari tu ad terbaca jugak..pasal artis,diorg ckp bila pkai tdung job susah dpt,,hmm..sepatutnya tak bgitu kan..mentaliti org payah nak ubah..

Cik Yaya said...

skrng lebih ramai menutup kepala (trend hijab) daripada menutup aurat seluruh tubuh sprti yg dsyariatkan dlm Islam..-terlalu ikutkan fesyen......- (=_=)

caliph shuriken said...

ramai yg ikut trend saja, pakaian labuh tp agak jarang.. bila tnya sbb pakai cmtu diorg jawab sbb nmpak cntik, bukan sbb nk tutup aurat cara betul.. so jgn jadi hamba fesyen yer, erkk...

Hazwaniey Nadzim said...

Yes, typical malay..
Tak ikut agama, ikut dunia fana

trah zain said...

let the simle take your words? not acceptable la sis ^^
budak2 perlukan kata2, dgn kata2 tu, mereka akan ingt smpai mereka tua, insyaallah...

trah zain said...

la, ni msti kes pusing tmpt sama, buat la bulatan besar sikit, last, nk suruh muka hadap kiblat, tp duk tmpt sama sbb kita still kita rite?..haha.. impossible x? trust me ^^
tu la, bukan nk suh dorang pkai purdah ke apa pn, ttp aurat je kot..

trah zain said...

haha,, common answer je tu, bila dah ready, bila dah ready, smpai yg dah berumur pn xready2 lagi, malu ngn budak je..

trah zain said...

yup, respect ourself, others will respect us too ^^

trah zain said...

bila perasaan malu bertukar jadi bangga ni la effectnye..

trah zain said...

betul tu, bkn salah sape2, semua brpunca dr diri kita ^^
thx :)

trah zain said...

thx ^^
bdk hati suci, kita yg dh tua ni, dah tercalar2..

trah zain said...

^^

trah zain said...

thx ^^
xde la pulak..haha

trah zain said...

btol, mentaliti tu kena ubah..

trah zain said...

hmm,, yg pkai tudung pulak ad yg bwk trend bw, haish, ni la realiti dunia hiburan, bwk bnda yg mcm2, kalau baik tu, blh terima, tp yg stail balut2 ni, what the hal?

trah zain said...

betul, ramai gak yg nk jadi hamba fesyen ni, fesyen2 jgk, batad ttp kena ada..

trah zain said...

dunia je depan mata, haish.. problem2..

Afiq Din said...

sbgai peringatan bahawe negara kita belum btol2 diterapkan ajaran islamnya...
moga saling ingat-mengingati

Tinta Lana said...

Salam.

Actually, bukan mudah nak implementkan cara hidup Islam dalam sebuah negara Islam tapi majmuk macam negara kita.. dan tu yg akk rasa dilema utama pemimpin negara. Eh, ad kaitan ke ni?keh3.

Yang merosakkan sesebuah bangsa dan kaum tu, adalah dari ahli/anggota bangsanya sendiri. Samalah juga, yg menyebabkan Islam nampak buruk dimata org bukan Islam adalah disebabkan sikap,akhlak kita sndiri sbg umat Islam.. Sebut pasal perubahan, alasan tidak bersedia tu, taktau lah nak ckp pa.. yg patutnya, buat perubahan dan biar scra perlahan2..

Satu lagi, teguran pun kena ada cara.. dan bagi lana, lebih baik menasihati dari menegur.. mcm sama kan? Menasihati tu dari semasa ke semasa.. dan menegur, kbnykn org menegur skali je, pastu habis takat tu..tu yg tak jalan sangat org yg kita tegur tu.. cett, pandai2 jep aku,hahaha.

Semoga kita pun berubah ke arah yg lebih baik..InsyaAllah :)

❤Kamsiah❤ said...

nak tgk ketakwaan/ketegasan seorg lelaki/suami...tgk la penampilan anak2 dan isterinya...

Hanif Idrus said...

Betul..betulll. Saya sokong !!

Hanif Idrus said...

Follow u!!

suweet kiwee said...

tula...huhuhu bende2 neh sume kne dri awal..dri zaman kanak2..

Leeza dayasari [santai leeza] said...

hmmmm....
nice entry.....

~didiey~ said...

sy setuju.kita nie negara Islam tapi penduduknya????semua dah mcm xtakut dgn balasan Allah,tak peduli tentang hukum agama.

jom tgk blog sy,ada entry tentang KESILAPAN WANITA TENTANG AURAT.harap boleh sama2 muhasabah diri:)

dyabunga said...

btl tu..ramai lagi yang bertudung..huhu

dyabunga said...

*tak bertudung

|| amira || said...

ye , budak-budak tak pandai bohong . mereka cakap apa yang mereka nampak .
i'm very sad about people nowadays . tapi saya pun tak la sempurna mana . kalau tak dapat nak berubah 100% kita mula sikit-sikit .

anyway , nice post :)

♥Miss Yaanaako♥ said...

kita doakan mereka ;)

Aida Omar said...

kita nak cakap pun tak boleh kan nanti kita pula yang dikatakan menyibuk.. so kita mampu doakan mereka agar dibukakan hati untuk menutup auratnya.. tak rugi kalau tutup sebenarnya, malah lebih cantik dan manis. Kalau kita mampu nasihat kita nasihat tunjuk ajar pada mereka.. nice entry dear. :) salam ramadhan..

QasehnyaRania said...

no komen.sama2 doakan yg terbaik ;D