July 17, 2012

Kenangan Zaman Sekolah

Assalamualaikum... (^__^)

Time duduk sorang-sorang ni, terkenang pulak zaman sekolah dulu, rindu jugak kan nak sekolah balik. Mesti semua orang ada banyak cerita zaman sekolah dulu kan? Simpan kemas-kemas dalam hati, nanti bila dah tua-tua, boleh gelak sorang-sorang..haha

Dulu kan punya la doa suh cepat-cepat habis zaman sekolah tu. Konon nak masuk U awal, konon nak kerja, nak dapat gaji, nak beli rumah, nak pakai kereta, pendek kata, panjang betul la angan2 mat jenin saya. Amboi, dah think forward, tapi just amik satu jalan je mana boleh kan. Biasa la, masa kecik, mana nak tau dunia ni penuh onak dan duri, mana nak tau jalan tu bercabang-cabang ( ayat sastera..hehe)

Okey, ni nak perkenalkan my school.. 

logo je? logo pun logo la..

The SMKA Tok Bachok. Alhamdulillah, Allah kasi saya pembimbing time era meningkat remaja tu. At least, tak tergoda dengan anasir-anasir negatif right? Syukran jazilan tolong bimbing saya. Kenapa nama Tok Bachok? Sape Tok Bachok? Nak tau, sendiri gOOgle n__n




Ni nak citer sikit..hehe.. korang nampak tak visi sekolah kami? Kalau tak, okey, saya cakap n_n

"SMKA  TOK BACHOK MENJADI SEKOLAH YANG TERBILANG DI KELANTAN MENJELANG TAHUN 2010"
Hasilnya? Alhamdulillah, kami, d'candidates of SPM'09 dah berjaya merealisasikan visi tu, kami berjaya menempatkan sekolah kami sekolah terbaik negeri Kelantan 2010 berdasarkan result SPM kami yg keluar bulan 3 2010 kalau tak silap. Happy sangat2. Thanks to all and congrats (^___^) kenduri besar kami..hehe

ni loker kesayangan..hehe.. (tetiba tunjuk loker)

Mana satu saya?haha

Picture kat atas ni adalah geng saya zaman sekolah, sekarang masih contact and harap last forever. Tapi... ada sorang yang menyepi, xpe, kita kena faham akan perubahan hormon kawan-kawan yang meningkat dewasa kan? biasala tu..hehe




Saya zaman muda (^__^) tempat duduk paling belakang dalam kelas, bajet sebab nak suruh clear sikit view dalam kelas..haha. By the way, pembalut meja tu saya masih simpan, comel sebab gambar rumah Pooh and d'geng..hehe

Mengikut survey, time form 1, saya agak brutal (memang brutal pun), gaduh dengan geng2 form 2 hobi semasa. Tapi tiba-tiba, bila masuk form 2, dah jadi budak baik, tapi still ada kebrutalan. Makin lama makin tak garang ( padahal cool je, menyampah betul..huhu). Kenapa jadi macamtu, sebab matang? Okey, jawapan selamat selalu saya guna, sebab perubahan hormon la, apa lagi...hahaha

Korang pun mesti alami zaman perubahan ni kan? Semua orang ada perubahan hormon jugak kan.haha (sia-sia belajar Anatomy and Physiology Athirah oi, cakap merapu jugak :p)


hari last SPM

Apa pun, seberubah mana pun kita, dalaman kita mantain cool kan? Pegangan kita mesti utuh, buang yang keruh, amik yang jernih-jernih je. Yang ada sense of humor tu, toksah la duk buang, chill je, tapi kalau terlebih, hospital bahagia menunggumu..hehe

p/s:
sekolahku, rumahku.. the best of laugh!!! (tetiba)

96 comments:

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

bachok?dkt dh ngn rmh sy tu.hihi

caliph shuriken said...

ntah laa, kenangan zman skolah sy x brapa best...

HanaNabihah said...

hoho. rindu zmn sekolah tp bkn rindu nk sekolah balik tp rindu dgn kwn2 sekolah. kwn sekolah tak sama dgn kwn U kn? huhu. rindu juga cikgu2 yg byk curah jasa pd Hana yg nakal ni =)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

sungguh indah zaman persekolahan..Rindu dgn zaman persekolahan..rindu ngan kawan2 sekolah..tapi skrg ni ramai yg dah lost contact...

I'm Just Who I am.. said...

Yeap...Best time in my life....zaman sekolah dulu x de masalah...x pening kpla memikir mcm2 benda mcm zaman dewasa ni....bgn pagi pegi sekolah, balik, main, tido....enjoy je hidup... :)

cik yuyu said...

teringat masa sekolah.. huk huk huk...

Cik Sweet Pea said...

Zaman sek is the besssst

Tukang Karut said...

apa pun, zaman sekaloh adalah yang terbaik... tak perlu nak fikir apa apa...

mr emperor said...

Xrindu aekolah, tp rindu kwn2 skola.. Haha

Trah Zain said...

eh, sebumbung rupanya kita..haha..
sy pn dk bachok (^___^)

Trah Zain said...

eh, sedih je bunyi, xpe, msti ad time2 yg best kan??

Trah Zain said...

hehe.. kan best kalau boleh sekolah balik, tp xstdy, just main dgn kwn2 je..haha

Trah Zain said...

memang indah bila ingat balik, kami still contact n jumpa bila cuti, nsb bek ad encik fb la, blh kami buat group,,,huhu

buboo said...

zaman sekolah buu rajin pekena orang ja :D hahahaha

MaMa Rey said...

zaman sekolah adalah kenangan yg mmg indah.jika dikenang ada yg lucu,manis dn pahit..mcm nk balik ke zmn skola dl..zmn fofular... hehe

~~oOpEt~~ said...

syok la bila teringat balik zmn sekolah.. hehe :D

rozssalovepink said...

wah..enry ni tersusun rapi dr starting sampailah end.. :D pandai2.. sya pun rindu zaman skolah2 dulu.. huaaawwaa

cendol said...

wah wahhh ya ukhti!!! cendol pn dulu nak sekolah sini lah tp tak jadi sebab cendol pegi mmp..wah kalu cendol pegi sekolah ni,boleh kite kenal!! hehe

Emma said...

haha.. zmn sekolah, rindu sgt laa.. kalo dlu, sy pendiam dan pemalu sgt.. skg x dah.. hohoho

Trah Zain said...

xde masalah ea? enjoy betul, kalau duk asrama, xde maknanye nak tido lepas abis sekolah,,huhu

Trah Zain said...

hehe.. kenangan yg best kan?

Tinta Lana said...

Salam trah.

Perubahan hormon memanjang je trah ni,muahahahaha

Lebih kurang la kita..kite perubahan genetik..hak? lebeyh2 plak aihhh, wehehhe.

Zaman sekolah kita ada dua..yg pertama, sekolah pempuan jep. yang kedua, masuk sekolah cmpur. zmn yg pertama tu..banyak la jugak kenakalannya..biasalah, perubahan genetik,eheh? hehee. Zaman kedua, lebih pada culture shock..yelah, tetiba dari sekoalh pompuan, masuk sekolah campur..memang tak selesa tol setahun yang pertama tu. huhuhu

Trah Zain said...

one of my best memories..hehe

Trah Zain said...

zaman sekolah rendah lagi la best kan? mmg xyah pikir, pikir main je :D

Trah Zain said...

dua2 saya rindu, dengan pak guard sekali rindu..haha

sare ared said...

bachok tuh dulu tempat saye belajar dekat KIST

sharing is caring!!

http://funnyzoneads.blogspot.com/2012/07/vote-for-up-trafic-n-win-rm300woaa-o.html

fyna said...

kenangan masa sekolah? hehehe.. siyes. fyna pun lasak ok. setakat baling kerusi kat budak laki, pernah fyna buat. campak beg diorg kat tangga, pun pernah. tue belum lawan mulut..haha..adeehh..

Ulya said...

wuuu wuuu rndu zaman sekolah :')


ayuh kembali ke sekolah . hukhuks >.<

aisya said...

zaman sekolah lah yang paling best kan? huhu.. rindu la pulak..

Trah Zain said...

owh, patot la nama buu ea?hehe

|shuhadaothman|TM said...

memang trade bdk hostel kan lekat nma cmtu kt loker., hihi. rindu zmn skolah !! U_U

Trah Zain said...

haha.. zaman tu la nak fofular pun, bila masuk U, xde mknanye..ahaha

Trah Zain said...

syok kan? zaman budak2 lagi tu..haha

Trah Zain said...

ha? baru perasan saya taip ikut flow,,haha..macam buat karanga, starting, content, ending.. LOL!!!
raya ni blh gather2 balik kan?ehehe

Trah Zain said...

eh, ye?haha,, jodoh kita kat blog rupanya :D
mmp tu ap? Malaysian Military power?hehe..gurau je :D

Trah Zain said...

wah, shy2 cat ea dulu :D

Trah Zain said...

wassalam akak,
eh, genetik berubah? amboi, lagi advance..
untungla, pengalaman tu lebih sikit..hehe
biasanya camtu la klau yg transfer dr girls' ke mixed ni, kdg2 ad yg kena culture shock siap..haha

Trah Zain said...

ad gak baca signboard kist, tp xtau masuk ikut cabang mana..hehe
kecik betul dunia ni..haha

Trah Zain said...

haha.. best kan? yg plg best, kacau senior2 pondan..gelak tak kering gusi la.haha

Trah Zain said...

jom ulya, haha.. nnti junior tgk pelik xtau..haha

Trah Zain said...

ha'a, best2..
rindu kat smua bnda, smpai kerusi meja pun saya rindu.hehe

Trah Zain said...

ha'a, semua ada nama :D
skrg, mmg xltk dh la,,haha

sedutzone said...

pergghhh... rasanya dah dekat 13 tahun tak gi sekolah... ahakz.... dah form 1... ahakz...

hairy said...

wahhh hbat!!

Ezad Skytech said...

rindu giler bila da lama tinggalkan sekolah...huhu...tak lama mana pun..baru 5 tahun tinggalkan sekolah..huhu..

P.S - AutoCAD tak susah..ramai yg kata susah...kena selalu buat..nanti semua jadi senang...ambik autocad next sem ye..gud luck..hee~

nadzirah sofia said...

hamboii...siap cari pasal ngn dak form 2 ag tu...aku mse form 1 dlu pegi carik pasal ngn dak form 3...mmg nahas jela..

Cahaya Mawar said...

waaaaaaaaa...bce entry ni.tetibe hati teross tersentapp!!! rinduu jamang2 skoloh dulu! manyakk moments kan x kire laughter or tears! cewwahhhh ~~

Trah Zain said...

aish, ye ke? lamo bebenor..haha

Trah Zain said...

ha? bnda ao yg hebat ni?hahaa

Trah Zain said...

lama xlama, kita makin tua rupanya..haha
ha'a, dlm sbjk ap xtau, kna lukis melukis litar rasanya.. thx, kena slalu buat ea? insyallah, moga dirajinkan o Allah.. hehe

Trah Zain said...

muka gangster camni la,,haha.. dgn dak2 form 3 time ak form 1 tu, baik, dorang xamik kisah sal org, study je 24 jam..

Trah Zain said...

cewah, berpoem la plak..hehe..

Aida Omar said...

nie otai ke nie? siap gaduh2 lagi nie.. hehe.. Baca entry nie aida pun teringat semula kenangan sekolah dulu.. mahu gelak guling2 jugak. haha

Trah Zain said...

entah la, terbawak-bawak zmn skolah rendah dulu..haha.. tp dah lama dah insaf..hehe

amy syahiera said...

wahh ! best nye zaman sekolah sys ,
hehe , dulu mesti budak-2 takut dgn sys kan ? :D

trah zain said...

haha,, terpaksa takut sebab pengawas, cuba bayang kalau bukan pengawas, confirm kena humban dlm longkang..haha

Pena said...

betul la tu.. wktu zaman sekolah dulu excited nak tunggu habis form 5, tapi sekarang, rasa macam nak balik semula zaman tu.. =)

Penyuluh Perikanan said...

Kenangan masa sekolah..
kenangan yg sangat indah...

Nur Atiqah Mohd Zaki said...

pena g skolah trah..
ade lawatan sesame SMKA..
eyqa dr SMKA MAAHAD HAMIDIAH,Kajang..

jemput dtg blog eyqa
http://chocolateholic4eva.blogspot.com

Boni Kacak said...

uish.. janganlah..saya tak nak masuk spital bahagia..hahaa

trah zain said...

btol, siap doa lagi tu..haha

trah zain said...

yup, time tu la kita bebas lontarkan benda ap yg kita pikir tnpa kna pkir btol ke slh..

trah zain said...

eh, cam tau je, bila tu? time arwah ustaz ad lg kan?

peah masih ohsem said...

haha tapi suka lagi zaman sekolah...huuu rindunya!

trah zain said...

sebelum reply komen boni, duk pikr lama jugak, kenapa la boni ckp xnk masuk hsptal bhgia..haha
skrg dah phm dah..haha (^___________^)

trah zain said...

betul, rindu double mouble la..haha

dyabunga said...

rindu zaman sekolah

cikpinky said...

huwaaa..rindu zmn sek

Chic Na said...

err trah org kelate rupanya. ;)

trah zain said...

iye...heehee,,

trah zain said...

rindu rindu rindu... (gaya ipin..hehe)

trah zain said...

huwaaa... sebab rindu la, post bnda ni..huhu

Dakara said...

perubahan hormon.. em dulu kecik kecik sy tomboy, sekarang dah tak berapa tomboy, heheee. by the way, rindunye zaman sekolah, rindu kawan kawan, rindu nak buat homework, huhuu :D

Masz Sidek said...

memang rindu zaman sekolah...
sekarng bila ingat balik tu lah kenangan yg paling sy suka... zaman sekolah.. :D

Nurulee said...

Next year, Ee last sekolah. Hmm, sygnya nak tinggal zaman sekolah ni T___T

http://thenurulee.blogspot.com/2012/07/time-off-for-le-stomach.html

Ameerul Ashraf said...

saat-saat kat sekolah cmni la yang akan terus kita kenang..
memang seronok masa kita baru nak belajar mengenal dunia.
dengan kawan-kawan di sekeliling.. memang detik-detik yang dirindui..

zacky786 said...

zmn sekolah pling seronok !

abiwan said...

semoga berjaya!!

nanti apply UNIVERSITI MALAYSIA KELANTAN ye.. dekat dah dgn bachok tu =) ..

minat apa?

http://amaturdesign.blogspot.com/2012/07/1st-ga-cik-balqis.html

trah zain said...

ea? sy bkn lpsan spm la, bkak sem ni, dh thn 2..hehe...tp klau nk apply lecturer kat UMK tu blh aje.hehe

trah zain said...

smua zmn best mlainkan zmn U..haha

trah zain said...

betul, time tu la bru knl dunia..haha

trah zain said...

spend lek lok thn last tu, hehe.. confirm rindu nya,,hehe
btw, good luck ee n___n

trah zain said...

rindu yg amat kan? nnti raya, pegi la jenguk geng2..hehe

trah zain said...

ha, yg ni mmg btl2 prbhn hormone..haha
rindu nk wt homework yg xthn tu..sy rindu nak copy homework..haha XD

Phat said...

rindu nya zaman sekolah..rasa nk g sekolah balik sebab nk belajar rerajin hehe

trah zain said...

haha.. nak blja rerajin?kira insaf la kan?aiyo,mau kasi gempak itu punya result..haha XD

Encik H said...

ohoo..happy besday in advance..:D

trah zain said...

ohoo.. besday? advance betul..haha

-SUPERGIRL- said...

eh eh student tok bachokk ...

jaakechik said...

eh, trah ore kelate ko?

trah zain said...

ye, jaa ore klate jgk ke?hehe

trah zain said...

student tok bachok gk ke?hehe

Nadia Elena said...

brutal la best..hehehehe... =)

trah zain said...

lawak bila ingt balik zaman kebrutalan tu XD XD

Luqman Amri said...

Assalamualaikum, sy pon bekas pljr SMKA Tok Bachok gak (SPM2011)
Untungla batch SPM 2009, selalu kena puji ngan cikgu, even time kitorang form 5 pon cikgu still dok puji lagi.
Batch SPM2011 plak mamang batch yang paling malang dalam history SMKA Tok Bachok,
dah la kena banned habis2 ngan cikgu, even dalam perhimpunan tahun ni pun cikgu cakap "Korang jangan ikut la perangai bbdak form5 last year, teruk sangat".

Kitorang bukan teruk sangat pon, maybe kurang bagi kerjasama kat cikgu2, that's why ramai cikgu yang terasa.

Anyway, banyak kenangan dok sini yang menyebabkan rasa cam nak sekolah balik.

Trimas SMKA Tok Bachok..

trah zain said...

Waalaikummussalam,,
kenal, luqman dulu ada gak syidah citer, tp xla mengumpat (sikit) hehe
kami try nak cari keberkatan, tu je, kan benda ni penting time menuntut ilmu.
iye ke? rasenye batch sebelum awk yg agak KO sikit, batch korang ok je..
don't worry, cg sayang kat semua student la..hehe

insyaallah kenangan tu kita akan bawak sampai bila2..aminn..

btw, congrats Luqman ^^