July 12, 2012

Bayi Siapakah Itu?

Assalamualaikum  n Salam 1 Malaysia n___n,

Semalam saya baca paper (kalau nak baca gak, tekan sini), ada berita pasal penemuan mayat baby kat dalam longkang.

kecik-kecik sudah, xsanggup nak tengok

Apa pendapat korang?

Layak ke orang yang buang baby tu dipanggil mak ayah? Kucing pun sayang anak dia tau, ayam pun sayang. Lembu, kita selalu cakap "bodoh macam lembu", tapi sebodoh-bodoh lembu, dorang, eh silap, lembu-lembu ni sayang anak jugak tau.

Seruan untuk demo2 yang suka buat kerja macamni kat luar sana tu, insaf-insaflah, bertaubat la ye, ingat korang je ke nak hidup, main suka hati je  bunuh baby-baby tu. Ke tak sedar yang perbuatan korang ni satu pembunuhan?

Ingat ye sohabat-sohabat sekalian, hukum Allah tu adil, kalau korang buang baby tu dalam longkang, siap la korang, nanti kat akhirat, kerja korang kena humban dalam longkang busuk je. Sape yang buang kat tempat anjing tu, ha, kena makan dek anjing la korang nanti, bukan sekali tau Allah balas nanti, berkali-kali. Tak de maknanya nak berbelas kasihan, korang yang buat dulu kan? Tanggung la sendiri.

Geram sungguh hatiku...

Tak tersentuh ke tengok muka baby-baby yang comel-comel ni?







Comel je kan? Tak paham betul la.
kahwin je la ek kalau sayang sangat kat pasangan tu. Ya, kita ada penyelesaiannya muda-mudi sekalian, ada tetap ada.

p/s:
3 bayi dibuang setiap 2 minggu!!! ish ish ishhhhhh....
race? of course la saya punya race, Melayu mudah lupa.....sob sob...

111 comments:

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Sedih bila baca berita2 pembuangan bayi ni..
Apalah dosa diorg..sedangkan binatang tau sayang anak...

Trah Zain said...

ntah dorang ni, ad hati n perasaan, tp xtau taruk kat ne..huhu

nadia farhana said...

sekali pun anak itu anak haram tapi bayi tak ada dosa..tak patut betol buang anak..tak nak boleh bagi orang2 yang nak anak

Sis Eiyan Azian said...

sedih tengok perkara ini kian terjadi :(

Nur Atiqah Mohd Zaki said...

cian tengok baby yg still x taw pape jadi camtoo.
bukan setiap ibu sayangkan anak dyer kew??

NURULHANIF said...

kesian kat baby tu..

Alynn Nyzaa said...

ee x berhati perut betul..

Ulya said...

tak baiknyaa buat cmtu :((

teciannn baby2 tu . tak bersalah pun .

btw, gmbar2 baby yg tirah sajikan mmg super duper triple comel ,smpai ulya *melt*melt*

eiii , tak sbarnya nak dpat baby , eh apakah ? ? HAHhAhah :D

myfreeminded said...

Memang sedih bila tgk nasib baby2 ni, tapi yg empunya diri yg bt ni tak tahulah kenapa x de hati & prasaan.

Nurul Iman said...

prsan tak slama nie, kalau ad kes pembuangan bayi, pasti akan ketahui siapa ibu bapa bayi tersebut...right? tu bermakna, Allah itu maha adil...Dia amat mengasihi makhluk ciptaannya..anak ini, anugerah Allah...jagalah ia sebaik mungkin..

Trah Zain said...

ha'a, tak nak, bak la sini, kami pun blh bela kan2?

Trah Zain said...

statistik makin naik.. xtau la ape nk jadi..

Trah Zain said...

tu la, camne naluri semula jadi dorang leh hilang ea?

Trah Zain said...

kita je yg kesian, mak bapak dorang xde perasaan kot..

Trah Zain said...

hati perut dorang dah lenyap dari muka bumi ni T.T

Trah Zain said...

ha'a, tak baik la wat camtu :(

eh, hehe.. memang comel, confirm melt tgk dorang ni..hehe.. moga akak cepat2 dpt baby..haha

Trah Zain said...

betul2.. semua org sedih, pelik2..

amranaiman said...

org nk anak.. dia sng2 buang2 ish2 :P

Trah Zain said...

ha'a, Allah maha Adil, dorang mesti n semestinye akan di judge seadilnya nnti.. ingt dorang dah cerdik sgt tipu org rmai tu.. xsedar diri la tu...

Trah Zain said...

cmtu la, dah dpt xnk, nnti bila Allah tarik nikmat tu, baru la buat muka xmalu nk mntak2..

FaD + iLaH said...

ya allah..serius rase marah..kenapela diorang buat cmni..

caliph shuriken said...

blom nikah dh layan mcm dh nikah, msti jadi pelik2 laa...

fyna said...

tacink sangat bila tengok bayi2 tue kan. sangat comel. kalau siapa yang buang tue, memang takde hati dan perasan. patot campak kat kandang singa je kat zoo tue. baru tahu.

Tinta Lana said...

Salam trah..

Aaa..yg ini..ada lana terbaca juga..yg jumpa tu ingtkan ianya patung kan?

Sampai keras jadinya..

Tidak berfikir panjang..terlalu ikut hawa nafsu..kurang pegangan agama..banyak faktor menyumbg gejala macamni trah..

Sebab tu, perkara2 yg menghampiri zina pun kita disuruh menjauhinya.. kalau tak pandai kawal diri, gambar itulah salah satu hasilnya nanti.

Cinta Misteri said...

Tak sanggup nk tengok. Anak CiM slalu tanya bila dia nmpk berita buang bayi kt paper "mama, baby tu kena buang sbb dia busuk eh"

Aduhaii....

Pecinta pink^^ said...

manusia bertopenkan syaitan,,takde aty perut,,aih..

~~oOpEt~~ said...

hmm~ xsnggup nk tgok.. huhu

haz said...

taw xpee.. kejam betullah sape yg buang bayi macam tu. x taw ke berdosa gilaa. berzinanya lain. buang anaknya satu hal lagi. kesian baby comel tuuu >.<

Trah Zain said...

betul, geram sgt2 rasanye,hish

shida'R said...

kejammm giler!! huhuhuh..

Cik Rongoks said...

tak suka orang buang bayi .

Sop Nama Saya said...

teruk la dirang nih!..

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

mak mmg tak boleh tgk gambar2 bayi yg teraniaya mcm tu.. masyaallah bayi tu tak berdosa.. yg berdosa mak bapak.. patutnya campak je diri sendiri ke dalam sungai tu sebelum buangkan bayi tu .. ishhhh gerammmmmm

♥ainie muniera♥ said...

kesiannye kat baby tu . klw taknak jgn la dibuang . bg org kan bole . -_-' pelik betul kat org2x skrg .

Cikgu Bada said...

apa jenis manusia ni

Mohd Firdaus said...

kesian bayi yg x berdosa tu..skrg ni buka surat kbar je ade kes buang bayi..buka tv duk dgr berita kes buang bayi..

CK said...

Ya Allah. selama ini kita takut dgn benda2 lain tp kita lpa satu perkara , kdg2 tindakan dan sifat manusia lebih mnakutkn dr semua itu. Semoga bayi2 inimndapat pembelaan di akhirat sana ^^...

dhiashahida said...

kita datang follow awak..salam kenal..
hurm...masa buat xpikir akibat....dosa pahala...dah ada hasil tambah dosa...sedih tgk bb cmel yg nasibnya macam ni..:(

Aida Omar said...

time buat ya rabbi nikmat bagai.. bila dah termenggandung buang sepah2.. hai tu la umat akhir zaman, nyawa pun dah macam barang boleh dibuang2.

ahyat pelukis said...

Astaghfirullahal 'Azhim

shiyda said...

ciannye baby tu :(

jal said...

orang sekarang ni tau buat anak jer, pastuh anak tu dorang ingat macam pampers kot boleh buang merata-rata, dunia dah akhir zaman macm ni lah

miss fluffy said...

dunia sekarang..buang baby macam buang sampah..kejam..ms bt tak fikir..

ZouL said...

standard la dunia skung ni...

Trah Zain said...

tah bdk2 zmn skrg ni, suka ati je buat rules sndri..

Trah Zain said...

betul2, kasi piranha pn blh..haha

pr!ncEsS1405 said...

zaman skrang,,macam2 bleh jadi..
manusia lebih kejam drpd binatang..

Trah Zain said...

wassalam...
betul2, yg tu la. kesian kan?
Tak leh tndng jri kt sape2, yg ptg smua kna amik iktbr n peranan, bru la xde kes2 cmni. Parents pn kdg2 bila tau bnda dh jd, halau anak2 kluar rmh, marah mmg mrh, kita phm, tp rasional skit, tkt nnti bnda lg buruk jd kan? Rujuk kt JKM pn blh, jgn lps tgn sudah, kesian kt baby2 tu..huhu

Trah Zain said...

innocent nye bdk2, ad 1 article psl srt bby yg kna buang dek mak dia, touching giler la,,huhu

Trah Zain said...

dah buat xnk tggung, pastu mula la gelabah..ish3..

Nick Nashram said...

orang macam ne tarafnye lebih teruk pada binatang lagi..pandai buat tapi x pandai nak bertanggungjawab..kesian kat bayi yg x dosa pe2.pihak penjaga zoo patot cari org camne letak dalam zoo buat tontonan..hahah

Trah Zain said...

camtu la pet,, rsa mmg xsggp, tp xtau nk tgur cmne sbb xprnh jmpa lak dgn geng2 ni f2f..huhu

Trah Zain said...

btol2, berantai-rantai jadinye.. haish, godaan syaitan tu xprnah abih..

Trah Zain said...

kejam, tp dorang xsdr kot dorang kejam... kesian :(

Trah Zain said...

kami pn xsuka ~.~

Trah Zain said...

teruk sgt2 bila buat keje camni, xdak kehumanity-an

Trah Zain said...

ntah, dorang ni mcm xde jln lain je yg blh pilih, senang2 je, ingt baby tu ank ptg ke?ish2

Trah Zain said...

ye, kasi la kt sape2 yg nk, sy pn nak... huhu

Trah Zain said...

jenis yg xckp neuron kot, kesian..

Trah Zain said...

smua tmpt ad, kt negeri sy pn ad, haish, xleh jd cmni, rasa mcm sedih lak.. yg ad anak, buang, yg xde anak, culi,, terbalik la dunia ni..

Trah Zain said...

ha'a,, manusia yg cmni lbh menakutkan drp bnda yg halus tu.. benda halus tu, sembang je lebih, yg real ni lagi dasyat..

Trah Zain said...

tu la, pikir bnda kt dpn je, pikir la jauh2 sikit,, singkat2..

ok, thx ea, nnti sy follow awk balik n__n

Trah Zain said...

btol, org kasi nsht bkn nk heran, bila bnda dh jadi, xnk tggung lak..

Trah Zain said...

moga Allah kasi hidayah kat dorang n moga Allah sntiasa memelihara kita drp perbuatan terkutuk cmni..aminn

cikeyrah said...

org mcm tue xde otak namenye, dia egt mcm buang kucing agaknye , ,kucing pun pndai jaga ank,mmg geram bile bace hal mcm nie, baby2 tue xde dosa pun yang dosa mak bapak dia ..

Trah Zain said...

kesian kan,, msti dorang yg buang ni pn ad sikit perasaan belas, tp tu la, godaan syaitan lagi kuat..huhu

Trah Zain said...

pampers pn xle buang merata-rata la.. :)
tnda2 Allah tu jelas, berani dorang ni,,

Trah Zain said...

dorang dah xreti bezakan mana baik mana buruk, cmtu la jd nye..huhu

Trah Zain said...

yup, tu la, bila kemungkaran dah jd budayam suruhan agama jd bnda asing,, xcerdik2...

Trah Zain said...

bntg pn xteruk camni :(

Trah Zain said...

betul2, jadikan pengajaran kat org len.. dorang xtau kot hukuman menurut Islam u org berzina ni ap.. moga Allah bagi hidayah...

Trah Zain said...

ha'a, dorang ni nk kata sewel, xkot, naluri asal tu xtau cmpk kt ne, buta hati ke? moga hati dorang disinari cahaya sportlight..

Zati Novelis said...

Tak patut diorang buat macam tuu ..
Sumpah mereka jadi batu ! heeeee ~ xD

Cik Yaya said...

tu la yg geram..mne pegi otak depa p0n xtawla..kalo xnk pon bayi tu xperlu la buang or tgl merata2..byi tu bukn leh idup sdri lau tgl mcm tu je..bg la kt pihak yg boleh btgungjwb..eeii gram je

Nurulee said...

Ya Allah, tak patut betul buang baby camtu.
Kalau tak nak sgt kasi kat org pun takpe.
Eeeee, kejam!

http://thenurulee.blogspot.com/2012/07/day-night-in-village.html

amy syahiera said...

memang tak patot buang baby yg tak bersalah mcm tu ,
da la comel ,
kalau taknak pon ,
asleast boleh bg kat org yg nak daripa buang :D

Emma said...

dulu sy penah present sal buang bayi time kat kelas TITAS.. sgt2 mnyakitkan hati la dgn org2 yg buang bayi nih.. mna nth akal dorg.. wlupn dorg takut, tp xkn la ketakutan tu mnyebabkan dorg hilang akal dan hilang perikemanusiaan.. ish3..

mr emperor said...

xpatut betul manusia tu buat perkara yg terkutuk.. nauzubullah..
btw, semoga awak juga akan mdpt baby2 yg comel bersama dgn suami terchenta suatu hari nnti.. hehe.. eh kawen ke blom ? HAHa

*zafirah* said...

Inilah yg dikatakan dunia akhir zaman:'(
fira dah follow sini,jom ke blog fira?
http://xiexiepinky.blogspot.com

lynn kamarul said...

sakit hati pulak baca berita ni. sy dah berkahwin selama 3 thn tp still xde anak. ni diorg dapat anak buang mcm tu je. yaa mungkin anak tu anak hasil zina, tp apa salah dia ? yg salah mak bapak. buat apa nak tambah dosa yg sedia ada dgn membunuh pulak. isshh emo betul ngan mak bapak macam ni.

Phat said...

sedih la dengan apa yg jadi skang ni

izan mama mia said...

ish...mmg tak sanggup nk tgk gambar atas sekali itu,....mg kita semua dijauhkan dr sikap durjana itu...amin

Trah Zain said...

kalau ada kuasa menyumpah, dah lama masyarakat kita xde depa ni..

Trah Zain said...

betul, sempit betul pemikiran dorang

Trah Zain said...

sama kejam dengan pembunuh yg nak ke tali gntung tu

Trah Zain said...

betul, dorang xtouching ke tgk muka baby tu??

Trah Zain said...

alasan tak konkrit langsung, bila takut, mula la yg bertanduk mai goda, haiyoo

Trah Zain said...

nauzubillah, moga terpelihara drp perbuatan terkutuk tu..
amin...
belom la, apo ko hei nak kawin awal, study2.. LOL

Trah Zain said...

tanda2 dah ad, meremang rasa..
ok, thx fira ea.. sy dah follow balik :D :D

Trah Zain said...

ntah, dorang ni pndai2 je pilih jln camtu, dorang nak idup mcm dah kahwin, tp just bertunjangkan nafsu semata-mata mana boleh. Mmg kena tarbiah cukup2 la dorang ni baru dorang paham..

Trah Zain said...

kita yg xterlibat secara langsung je sedih, dorang yg trang tang2 terlibat tu, camne xtau..

Trah Zain said...

amin.. moga kita terpelihara dr godaan2 camtu..

jaakechik said...

gini la jadinya bila nafsu menguasai segalanya. kejar nikmat sedap dan seronok tu 5 minit jer, dosa yg ditanggung, smapai bila2!

penyuluh perikanan said...

Cantik sekali itu bayi....
salam kenal, Blog yang sangat cantik dan keren kawan...
saya suka dan Mengikuti, follow ke 330

silahkan follow balik
ditunggu sekarang
terima kasih

Masha Meisters said...

follow tira 331

istgfirullah!!!!! anak buah Masha kat umah tu sedangklan mengis ckit je semua dah risau...hmmm

I'm Just Who I am.. said...

Kesian...bayi yang lahir tu suci, bebas dari dosa-dosa...tapi kena buang macam penuh dengan dosa...padahal mak ayah die yang berdosa...kalau betul pn x nak, hntarje lah ke JKM ke...isk3...

are_lin@yu said...

alahai sedihnya tengok..huhu


p/s : jemput join first segmen ayu ;-)

Deqla manjew said...

kalo tak nak baik bg deqla!! geram la tgk perilaku manusia yg mcm binatang ni..binatang pun tahu sygkan anak!! deqla follow sini ya.. jemput follow deqla.. :)

Liza Razak said...

kejam betul !!

Ezad Skytech said...

mmg kejam betul siapa yg buang2 bayi ni..tak sanggup nak baca paper kalau ada kes2 buang bayi mcm ni...

iznawzi said...

ana sape ni erk???hihihi

trah zain said...

buat tak pernah pikir,, betul la org kata, terlajak perbuatan susah nak undur, kalau undur pn mgkin dah xsama..huhu

trah zain said...

thx :) insyaallah n___n

trah zain said...

thx misha ea :D
tu la, rugi betul dorang xhargai..hoho

trah zain said...

betul, dorang tak fikir pjg, kesian bayi2, tu dorang pn nk idup gak..

trah zain said...

memang sedih bila pikir..hoho

insyaallah :)

trah zain said...

ntah, kasi la org yg nak kan, drp buang mcm smph, hasih...

dah follow deqla :D

trah zain said...

mmg kejam, ntah sedar ke x dorang ni..

trah zain said...

betul, selalu je kes2 ni msuk paper, dorang ni, amik pngjran ap bila tgk berita psl ni? dorang just bljr cmni nk buang kot brdsrkn paper2 tu..

trah zain said...

ontahla, tuan punya xnak ngaku la pulak..aiyoo..

~didiey~ said...

sayu rasa hati bila baca kisah2 cmnie.xlayak dipanggil manusia.
bayi tu xberdosa pown.

org zaman skrg kena berbalik kpd agama.jgn ikut nafsu semata..