June 14, 2012

Tiupan Roh

Assalamualaikum, 

duk belajar pasal baby ni, saya teringat lak time kecik2 dulu, orang dulu2 cakap, Allah akan tiup roh kat baby time dia keluar dari perut mak dia, time tu la dia first time bernafas. Saya pun, "Owww... begitu..."

Memang saya percaya giler2 la, saya rasa ramai je yang pikir camtu kan? Hmm.. ni nak habaq mai, actually, baby dah idup sejak dalam perut lagi, time tu, nama dy bukan baby, tp org panggil fetus. Dorang dah dapat the first heart beat time minggu ke4 lg, time ni, darah dah start di pump oleh jantung, so, kalau benda tak elok berlaku kat kandungan tu, uruskan dengan cara yang baik..

Time minggu ke9, semua dah complete dah, tunggu fetus tu membesar je, syok tengok orang duk wat ultrasound..hehe.. tapi kena ingat tau buat ibu2, time pembentukan organ ni, iaitu dari minggu ke4 hingga ke8, fetus ni senang sgt terdedah kat benda2 bahaya, cth nya radiation, drugs and virusses. Kita kat Malaysia ni, kalau xde benda2 yg disebut tu, tapi tetap kena hati2 cos asap rokok ada kat mana2 je. So, kurangkan aktiviti di tempat awam yer.. 

Ish, mcm pakar sakit puan lak nak kasi nasihat camni. Tapi xpe, ilmu kena kongsi kan? Comel je kalau dapat peluk baby camni kan? hehe


p/s:

beringat sebelum kena (^___^)
n
esok paper anatomy n physiology, hope I can do my best, fighting!!!

2 comments:

CikMai said...

baby sgt suci,tgk pun dh tenang .kannn :)

Trah Zain said...

betol tu cikMai :)