June 11, 2012

Baby, Cindai, Mei Meh or?

A few days ago, I read about a cat's sad story posted by one of the famous blogger, kaki bising dot com kot nama blog dy, dy tulis pasal seekor kucing yg kena buang, kalau buang tu xpe, tapi tuan asal dy ikat semua kaki kucing tu, so, of course la kucing tu xboleh jalan, what a pity cat. :( sampai hati orang tu wat camtu, ada org jumpa kucing tu and try nak selamatkan dy, tapi doctor kata dah xleh wat apa dah cos kaki2 kucing tu memang tahap berulat dah, kesian kan? so doctor tu terpaksa suntik racun nak suh dy mati. Tak pe la, daripada dy idup tanggung sakit kan? sedih la, macamna la tuan asal dy tu pikir? kucing je kot, lau xtak nak, buang la lek lok, dah la kucing tu comel.. haish...

bijak..bijak....

Before study week haritu saya balik rumah, ada sekor anak kucing kat rumah, adik saya jumpa kat tali air kot.. kecik2 lagi dah kena buang, kesian dy, kucing tu sangat2 lincah, pantang tengok kaki, mesti nak gigit. Dia suka main2 dgn kami, family saya dah anggap dy jd a part of us. Yang paling sedih bila tengok dy selale pegi duk kat kain buruk kat dapur tu, dy wat gaya macam dy minum susu mak dy, kadang2 dy tido situ. Mesti dia teringin nak minum susu mak dia kan? ye la, kecik lagi kot.

Kami nak kasi dia nama, tapi kami tak dapat kata sepakat cos masing2 ada cadangan, mak saya nak panggil baby, ayah saya nak panggil cindai, adik saya tak tau la dy nak panggil apa, tak ingat la. err,,,Haritu, kalau tak silap saya, mak saya mcm kata anak kucing ni mcm adik bongsu or something like that la. Ow, patut pun mak nak panggil Baby?haha... I get it :) Kalau saya, saya nak panggil Mei Meh je, macam pelik kan nama tu? haha... tapi kucing ni, dy bukan peduli pun kalau panggil meow meow, dy datang kalau saya panggil mei meh, mei meh... so, wpun pelik, agak unik la kan?haha.. ni sebenarnya dialek kelantan, maksud dy, jom2.. haish, apa la nama kau kucing, asalkan jgn mimi sudah. Saya macam sakit hati kalau kucing nama mimi ni, dulu kami ada kucing jantan, nama dia Mimi (tak tau nape jadi nama perempuan), bila besar, dia lari pegi rumah org lain, dengan kata lain, dy pegi cari kucing betina la, saya rasa macam tu satu pengkhianatan yg besar la, tak tau la, sampai hari ni saya ingt dgn dia. Boleh dia buat2 xkenal kami lepas dia jumpa kucing betina, memang saya geram..grrr....

Kucing ni makhluk yang memang suka kalau kita belai, tapi lau yg mengada tu, talk to my hand la (agak kejam disitu). So, sayangilah makhluk lain, mereka pun nak idup, lau xnak wat baik pun, xyah layan, jangan la sampai nak wat jahat kat mereka. Buat baik kat makhluk lain tu satu sedekah kan? Last but not least, hope Mei Meh hidpu dengan kami sampai akhir hayat beliau, insyaallah, moga kau membesar dengan sihat wpun xde parents, be our youngest brother ek.

p/s: kalau nak tau pasal kucing yg mati tu, nanti la sy letak link, saya cari dulu, crita tu memang beri kesan.

2 comments:

Siti NurHadirah said...

Bea.. cite awak lebih kurg mcm cerite kucing kite.. cme yg lainnye.. kucing kite jmpe kt dpn kedai haiwan.. comell sgt..

Trah Zain said...

hehe,, teringat waktu kecik2, selalu tulis karangan aku seekor kucing,,haha